Träffsäker atmosfär under Normamästerskapen

2019-08-19

Träffsäker atmosfär under Normamästerskapen

Under gassande sol och tillsammans med både nya och gamla vänner möttes vi upp på Arvikas Skyttegille – en jaktskyttebana belägen strax norr om Arvika. De årliga Normamästerskapen gick av stapeln och Magasin Vildmarken var på plats för att delta.

Träffsäker atmosfär under Normamästerskapen

Under gassande sol och tillsammans med både nya och gamla vänner möttes vi upp på Arvikas Skyttegille – en jaktskyttebana belägen strax norr om Arvika. De årliga Normamästerskapen gick av stapeln och Magasin Vildmarken var på plats för att delta. [Text: Staffan Johansson, foto: Stefan Vänersand]

 

[masterslider alias=”normamasterskapen”]

 

Arvika Skyttegille är en klubb som tycks ligga ammunitionstillverkaren Norma varmt om hjärtat. Den bildades år 1883, vilket gör den till en av Arvikas äldsta föreningar. Gillet har haft många framstående skyttar genom åren. Den mest framträdande var Sture Brolund som segrade i Margarethakedjan fyra gånger och även blev nordisk mästare 1967. Dagens storskytt är Stures son, Anders Brolund, som vann Margarethakedjan 2001 och 2004, och det är också Anders som hälsade oss välkomna på 2019 års upplaga av Normamästerskapen.

För dig som besöker skjutbanan är det tydligt att den närliggande ammunitionsfabriken Norma i Åmotfors har en lång historia bakom sig tillsammans och med medaljer, diplom och gamla foton skapas en verklig atmosfär på hela anläggningen.

Alexander Gustafsson vid skidskyttebanan på Normamästerskapen

Varierat skytte

Grenarna under mästerskapen är en salig mix av skytte, just för att deltagarna ska få prova på olika grenar som just Norma är engagerade i när det kommer till sportskytte, däribland 300 meters skytte med diopter, skeet, trapp, men även pistol blandat med jaktliga inslag som löpande älgbana och viltmål.

De som är inbjudna till detta slutna engagemang är några av Normas närmaste samarbetspartners blandat med sportskyttar, leverantörer, kunder och ambassadörer från både Sverige och Norge. I mitt ”team” hittade vi bland annat Jägareförbundets Oscar von Stockenström, RUAGs Jonas Hellentin, tävlingsskytten Markus Pollack och ett nytt ansikte i jaktbranschen, Alexander Gustafsson. Alexander är kanske mer känd som ”The Mauler”, en före detta MMA-utövare från 2009 som fram till i år tävlat i UFC, men som nu funnit ett nytt intresse i jakten. Vi ser fram emot att följa hans resa framöver, men som jag brukar säga: jakten förenar och ett handplock människor med minst sagt varierande bakgrund finner varandra i det brinnande intresset för jakt och skytte. Detta var även något som återspeglade sig i en otroligt trevlig dag på skjutbanan.

Vi fick möjlighet att testa på vapen från RUAG:s sortiment, däribland nya Steyr Monoblock. Steyr, som redan tidigare har gjort sig kända för att tillverka vapen med hög precision, har genom att ta fram både pipa och låda ur samma stycke lyckats skapa ett vapen med mycket hög precision. Det är en bössa som jag ser fram emot att bjuda på en recension av i vårt magasin senare i år.

Norsk dominans

Andra kända ansikten var Rasmus Liljeblad från Jaktpuls, Jocke Smålänning, Daniel Beijner och den norska sportskytten Knut Magne Björnstad som dessutom tog hem första pris i tävlingen. Flera vinnare utsågs i de olika delmomenten, där tro det eller ej, norrmännen tog hem flera av grenarna. Personligen kunde jag glädja mig åt ett förstapris i hagelskyttet och med dessa ord vill jag tacka för ett trevligt engagemang.

Jag ser fram emot fler tävlingar likt denna, stora som små, över hela landet.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under