Ad

Direkt från SHOT Show: Norma lanserar nya BONDSTRIKE

Den 22-25 januari är det åter dags för den årliga SHOT show mässan i Las Vegas, Nevada. Vi tog oss till Normas monter för att för första gången få bekanta oss med den nya familjemedlemmen i STRIKE-serien, Norma BONDSTRIKE. 

 

Under branschmässan SHOT Show i Las Vegas tar den svenska ammunitionstillverkaren Norma plats. Under det senaste året har utvalda jägare runt om i världen fått testa den tidigare ospecificerade, blåspetsade kulan från Norma. För att utvärdera och tillsammans utveckla en helt ny jaktkula. 

BONDSTRIKE med sin bonande konstruktion och blåa spets är den tredje kulan som presenteras från Norma sedan år 2015 då TIPSTRIKE och ECOSTRIKE lanserades. Precis som sina syskonkulor har BONDSTRIKE en toppmodern konstruktion som genom sin reklamfilm visar upp väldigt imponerande data. Kulan är framtagen med det växande intresset världen över för långhållsskytte i beaktning. Med en ballistisk koefficient på hela 0,615, som motsvarar premium fältskyttekulor, ger den en väldigt flack kulbana. BONDSTRIKE lanseras inledningsvis i kalibrarna 308 Win, 30-06 Springfield, 300 Win Mag, 300 RUM och 300 WSM.

Imponerande energiavlämning

Magasin Vildmarken har fått ta del av exklusiv data där anslagsenergin presenteras från en 300 Win Mag 11,7 grams-kula levererar i ballistisk gelatin. Detta är det mest realistiska sätt som Norma kan testskjuta sina jaktkulor på, där gelatinet motsvarar textur och motstånd av en djurkropp och man kan med hjälp av deras höghastighetskamera se kulans dramatiska inverkan på olika avstånd.

Med datan som presenteras nedan ser du energiavlämning på 10, 20 respektive 30 centimeter. Kulan avlämnar motsvarande energi som sin syskonkula TIPSTRIKE på nära håll, men presterar desto bättre ända upp på extrema avstånd. 

 

 

100 meter

Anslagsenergi: 4678 J
Energi kvar vid utgång: 31 J

Avlämnad energi:
10 cm: 3069 J
20 cm: 4209 J
30 cm: 4646 J

Restvikt: 71%

500 meter

Anslagsenergi: 3067 J
Energi kvar vid utgång: 183 J

Avlämnad energi:
10 cm: 1505 J
20 cm: 2374 J
30 cm: 2883 J

Restvikt: 90%

800 meter

Anslagsenergi: 2144 J
Energi kvar vid utgång: 199 J

Avlämnad energi:
10 cm: 941 J
20 cm: 1483 J
30 cm: 1945 J

Restvikt: 91%

 

Norma Bondstrike

Överträffat sig själva                                                        

Vi har sett kulor som på marknaden innan som är utvecklade för jakt på långa avstånd, men vi har aldrig sett en bondad kula som avlämnar en sådan stor energi på både nära och långa avstånd. Det gör den till en brutal kula på nära håll och lika väl dödlig på många hundra meters avstånd. Norma har verkligen överträffat sig själva och vi ser fram emot att se den även på den svenska marknaden. 

Fotnot: Magasin Vildmarkens chefredaktör Staffan Johansson har varit en av de som fått testa BONDSTRIKE under de senaste månaderna. Under våren kommer han dela med sig av sina erfarenheter och reflektioner från jakter med den nya kulan. Prenumerera på vår tidning helt gratis via www.vildmarken.se/prenumerera.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2019-01-22

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.