BONDSTRIKE i 6,5 imponerar

2020-03-18

BONDSTRIKE i 6,5 imponerar

Bakom låsta dörrar har ballistikavdelningen på Norma utvecklat fler kalibrar för deras senaste tillskott i STRIKE-familjen. Magasin Vildmarken har tittat närmare på BONDSTRIKE i 6,5.

BONDSTRIKE lanserades 2019 i kaliber .30 och har sedan dess slagit säljrekord. Kulan är formad med ”boat tail” likt en sportskyttekula, bondad på samma sätt som klassikern Oryx. Dessutom har den en spets i polymerplast för att minimera vindmotstånd och för att säkerställa expansion. BONDSTRIKE har med alla sina förutsättningar en BC på 0,629, vilket motsvarar sportskyttekulor i premiumklass – och i skrivande stund är de marknadsledande i sin genre.

I Åmotfors träffar vi Anton Brask, produktchef på Norma, som berättade mer om utvecklingen av BONDSTRIKE i 6,5.

– Den svåra med denna produkt har varit att säkerställa en kontrollerad expansion på extrema avstånd, även över 500-600 meter, men samtidigt ge en önskad effekt på närmare avstånd, säg under 100 meter, berättar han.

För att säkerställa just expansion så har utvecklarna på Normafabriken lagt ner mycket arbete för att hitta rätt tjocklek av manteln. Anton upplyser om att ifall manteln är för tjock så expanderar den inte, om den är för tunn så är risken att den går sönder vid träff och tappar restvikt.

Testgrupper över hela världen

Anton Brask berättar att den här kulan är utvecklad för just långa avstånd och att det finns andra alternativ i sortimentet som lämpar sig bättre för närmare avstånd, men att de har gjort sitt yttersta för att BONDSTRIKE i 6,5 ska ha en extremt bra effekt och hög restvikt på alla avstånd.
Norma har under året haft testgrupper över hela världen som har fått vara med i utvecklingen.

– Kulan presterar bra, även på avstånd som enligt nordiska normer inte är jägarmässiga, men med stor erfarenhet och mycket träning är ett säkert skott på exempelvis 500 meter inga problem om väderförhållandena är bra, säger Vildmarkens egen chefredaktör Staffan Johansson som varit en av dem som haft möjlighet att testa på att jaga med kulan.

Kulan i dess nya kaliber har fått väldigt bra feedback, på allt från räv och vildsvin i Sverige till vitsvansad gnu på Afrikas savanner. Anton berättar om en testperson som nyligen delade med sig av en berättelse där ett vågat skott på en black wildebeest (vitsvansad gnu) på över 500 meter, gav en knall- och falleffekt.

– Det är ju något som verkligen borgar för att den med sina 9,27 gram må vara en liten, men ytterst potent kula, säger Anton Brask.

Även Staffan Johansson, i egenskap av testperson, har fått ett gott intryck av den nya patronen.

– Jag har haft min 6,5-pipa inskjuten med BONDSTRIKE sedan strax innan jul förra året. Jag har haft möjlighet att, framför allt, lägga tiden och energin på rävjakten, men även vildsvin.

– Jag hade hoppats att få testa den även på något större vilt som exempelvis älg eller hjort, men jag låter året 2020 ge möjlighet för en uppföljning.

Hur har effekten varit vid träff?
– Hittills har det varit knall och fall varenda gång. Jag har skjutit räv på både knappa 150 meter upp emot 500 meter och fått en liknande effekt.
Han har även erfarit att de vilda djuren inte är söndertrasade efter träff.

– Det är fina in- och utgångshål vilket enligt min erfarenhet betyder att kulan är något mer djupverkande, jämfört med exempelvis TIPSTRIKE, på närmare avstånd. Jag jagar i regel vildsvin med något större kalibrar men blev glatt förvånat när mitt vildsvin föll i skottet med en träff i bogen, säger Staffan och hinner med att släcka nyfikenheten innan jag ens ställer den givna följdfrågan.

– Det var en brungris på närmare 40 kilo, skjuten lite snedd ovanifrån och gick in högt i ena bogen och ut lägre i den andra. Köttförstöringen var minimal, då energin tycks ha gjort sitt i bröstkorgen och inte i bogen, säger han nöjt.

Staffan Johansson är helt klart imponerad av BONDSTRIKE och kommer framöver låta 6,5×55:an jobba alltmer frekvent.
– Man kan säga att den övertalade mig att lämna min vanligtvis favoritkaliber, 7 mm Rem Mag, kvar i vapenskåpet ett tag, säger han.

Håll utkik på sociala medier

Planen var att slå på stora trumman i samband med den stora jaktmässan i Tyskland, IWA Outdoors, med en stor lansering av de nya kalibrarna, 6,5×55 SE, 6,5 Creedmoor och 6.5-284. Men efter att mässan flyttats på grund av omständigheterna med Coronaviruset, så kommer lanseringen istället att vara något mer blygsam, men var så säker på att kulan dyker upp i handeln under sommaren.

Håll utkik via Normas egna sociala medier och lagerstatusen hos Sveriges handlare.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!