Nathalie Larsson inför skeet-comebacken

Nathalie Larsson inför skeet-comebacken

Nathalie Larsson är en av våra främsta sportskyttar med skeet som specialitet. Hon lade geväret på hyllan ett tag, men nu siktar hon på comeback i en tävling i världscupen i juni. Och längre än så vill hon inte planera.
– Jag vill bara göra det jag tycker roligt så jag tar det därifrån sedan, säger Nathalie Larsson när Magasin Vildmarken träffar henne.

Nathalie Larsson

– Jag vill bara göra det jag tycker roligt så jag tar det därifrån sedan, säger Nathalie Larsson när Magasin Vildmarken ringer upp.

Nathalie Larsson växte upp i Göksnåret, en liten ort i norra Uppland. Pappan jagade och var även en duktig skeet-skytt. Hon berättar att hon är uppväxt med rådjursjakt med drev och att hon tidigt fick följa med ut när pappan sköt rådjur med hagel. Det föll sig därför naturligt att Nathalie skulle intressera sig för både jakt och hagelskytte, även om hon erkänner att hon föredrar att jaga med kula.

– När jag skjuter på djur så har jag ett kontrollbehov och då vill jag gärna ha ett kikarsikte, men det är som sagt bara ett kontrollbehov. Jag vet ju att de dör även av ett hagelskott, säger hon.

Och är det någon som har kontroll med ett hagelvapen så är det Nathalie. Med åtta SM-guld, två EM-guld och en fjärdeplats i skeet i Beijing-OS 2008 på sitt CV så är hon en av våra absolut bästa sportskyttar genom tiderna. Och det kunde glimrat ännu mer. Under OS för tio år sedan så blev det viss kontrovers eftersom hon fick en träff i den sista grundomgången som hon inte blev tillräknad – en träff som alltså hade gett henne en särskjutning om de absolut ädlaste medaljerna.

– Det var hårda duvor i Peking så det var väldigt mycket träffar som blev dåliga.

Hon berättar att en flisa flög ur duvan och att den till och med flyttade sig i sidled, men att det enbart var inhemska domare där som kanske inte alltid var jättesugna på att se andras träffar. Själv tog hon dock det hela med ro.

– Det var inte bara jag som blev drabbad av det. Det är ingen idé att gräma sig över sådant som är gjort. Jag var nöjd över min prestation och det är inget som jag har legat sömnlös över de senaste åren, säger hon.

Nathalie Larsson på skeetbanan den 14 April 2018 i Österbybruk. Foto: Olle Wande

Viktigt med det sociala

Intresse för skytte tog fart på allvar när Nathalie tog jägarexamen vid 13 års ålder. Hon beskriver sig själv som en träningsprodukt som gillar de sociala bitarna av träningar och tävlingar.

– Skjutbanan låg drygt en och en halv mil bort och vi var några stycken i samma ålder som började träna tillsammans.

– Den sociala biten har alltid varit viktig och jag har alltid tyckt att det har varit roligt att ha mina kompisar med mig på träningarna, säger Nathalie Larsson.

Härnäst väntar en världscuptävling på Malta och Nathalie ligger just nu i träning inför den. Just nu lägger hon mycket träning på skjutbanan; både med stationsskytte för att nöta in rätt rörelse, men även för att jobba med de mentala bitarna.

– Man måste lära huvudet att orka skjuta många serier med höga resultat, säger hon.

Nathalie Larsson

Hur menar du?
– Det är lätt att man, även på träningen, blir nervös när man till exempel håller på att skjuta tre bra serier på rad. Det är den nervositeten jag lär mig att hantera nu; att bygga upp lite hårdhet och självförtroende gällande att man kan skjuta höga resultat.

Nathalie berättar att hon alltid haft en bra mental grund att stå på, men att hon körde fast lite under 2007 och träffade en mental rådgivare som gav henne support för att komma ett steg till.

– Det var jättebra. Det var inget hokuspokus utan handlade mest om att bolla idéer om hur man kan tänka under träningar.

Vad gjorde ni rent konkret?
– Det viktigaste vi gjorde var att fokusera på utförandet och inte känslan. Det ska inte spela någon roll om det känns dåligt utan man ska kunna utföra jobbet ändå. Från början var jag väldigt känslostyrd, men jag har blivit bättre på att ignorera känslan och bara fokusera på utförandet.

Nathalie Larsson på skeetbanan den 14 April 2018 i Österbybruk.
Foto: Olle Wande

Vill hitta aktiviteter

Vid sidan om skyttet jobbar Nathalie lite för RUAG med bland annat mässor och deras sponsrade skyttar. Dessutom finns de olympiska drömmarna fortfarande kvar i hennes liv. Hon har testat på att vara kommentator under mästerskap och numera jobbar hon med ett projekt som heter Olympic Day – ett projekt som går ut på att få barn att hitta sin idrott.

– Det finns något för alla och det gäller bara att hitta sin grej och ibland kan det vara en lite mindre idrott. Det finns mer än hockey och fotboll, till exempel rugby och klättring, säger Nathalie som snart ska till Göteborg och Liseberg där 20 lokala föreningar kommer finnas på plats för barnen.

Vad är nästa mål vad gäller jakten då?
– Planen var att jag skulle ha en jämthundsvalp under våren, men jag hade otur med tikarna och det blev inte speciellt många valpar. Det blev ju bra som det blev ändå eftersom jag kunde fokusera helhjärtat på skyttet, men när jag lägger ner skyttet igen så är drömmen att ha en riktigt duktig jämthund.

– Jag har en jämthund redan nu. Hon är sju år och duglig, men det är ingen champion direkt, säger Nathalie Larsson och skrattar.

Och det väntar ett europamästerskap i augusti.
– Om jag tycker det är roligt, om jag skjuter bra och jag blir uttagen så kanske. Vi får se hur det känns efter Malta och tar det därifrån. Jag vill bara göra det jag tycker är roligt, säger Nathalie Larsson.

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Nu lanserar Hikmicro Stellar 3.0 och Thunder 3.0. Verktygen är utformade för att leverera oöverträffad precision och klarhet i fält och ska enligt tillverkarna erbjuda

Utmärkelsen Årets Bragdhund 2024 tilldelas tyska schäferhunden Spårmarkens Otiz. Otiz räddade livet på över 100 nötkreatur genom sin uppmärksamhet och envishet. Dessutom säkerställde han verksamheten

Snart stundar allhelgona, en trafikhelg som tyvärr även är starkt förknippad med viltolyckor. Forskare vid SLU hoppas dock i framtiden kunna förbättra statistiken med hjälp

Under fredagskvällen sköt en jägare två shetlandsponnyer i Nykvarn. Jägaren trodde att han sköt på vildsvin och anmälde senare sitt misstag till Polisen. Jakt &

Matilda Leijon har hittat hem, både bildligt och bokstavligt talat. Den här gången berättar hon om hur hon gått från att leva i en ryggsäck

Att sänka vargens gynnsamma bevarandestatus till 170 vargar är ett rejält kliv i rätt riktning anser Jägarnas Riksförbund. I ett pressmeddelande berättar de dock att

I dagsläget finns en god efterfrågan på vildsvinskött, men tillgången är ojämn och ofta otillräcklig. Jordbruksverket tycker att det behövs en gemensam satsning och samverkan