Ad

Nathalie Jonsson recenserar Blaser R8 Prof. Success Monza Lady

Blaser R8 Professional Success Monza Lady lanserades i Sverige under 2015 av Normark.Syftet var att erbjuda ett vapen som anpassats för jägare med lite kortare armar. För att förstärka inriktningen mot de kvinnliga jägarna gavs modellen rosa lädersömmar och ett ”Lady” på slutet av namnet. Nathalie Jonsson, känd från bland annat filmserien ”Jakt för Livet”, fick i slutet av 2015 öga för Blasers nya Lady-studsare med tumhålskolv.

 

 

Blaser R8 Professional Success Monza Lady har en kortad kolv, 2,5 cm kortare jämfört med en standard Blaser R8. Det bidrar till att den känns både smidigare och lättare att skjuta med och passar skyttar som är något kortare i rocken. Tumhålskolven bidrar till att göra avfyringen mindre komplicerad och ska enligt tillverkaren motverka att man ”rycker” av ett skott. Nathalie berättar att det tagit tid att vid snabb repetering vänja sig att gå från vanlig Blaser R8 med jaktkolv till dess nya Success-stock med tumhålskolv. Men hon tycker att det nya greppet ger en helt ny nivå av kontroll och precision än tidigare. – Jag fick hem bössan när jaktsäsongen närmade sig sitt slut och jag har därför ännu inte hunnit använda den så mycket som jag kanske velat under jakt. Men jag har varit på skjutbiograf och övat en hel del. Att antingen hitta tillbaka snabbt i tumhålsgreppet, eller lära sig repetera utan att lämna greppet är också en variant jag jobbar på, säger Nathalie.

Och fortsätter: – Den är otroligt välbalanserad och greppet ger ett lika stabilt första skott som det sista. Det jag möjligtvis saknar är en justerbar kolvkam för ett ändå bättre anlägg.

13823541_1416916841668371_355386858_nBlaser R8 Professional Success har läderklädda greppytor, som med läderpanelerna på framstocken ger ett utmärkt grepp i alla väderförhållanden. Nathalie har valt kaliber .308W. En mycket bra allround-kaliber som funkar för all den jakt hon bedriver, det vill säga allt från toppfågel till björnjakt. Kalibern är populär i jägarkretsar eftersom den fungerar bra till de flesta av de mest populära typerna av jakt. Ammunitionen är lättillgänglig och relativt billig.

– Man kan få sin Success Lady i nästan vilken kaliber man vill, allt från .22-250 till .500 Jeffery. Att man dessutom själv kan byta pipa på minuter och därmed även kaliber är ett stort plus, säger hon.

På sin Blaser R8 Professional Success Lady har Nathalie monterat en ljuddämpare från A-Tecs nya serien en Hertz 119. Den bygger väldigt lite på längden och dämpningen är god. – Hertz 119 är en kompakt jaktdämpare som endast väger 362 gram och som dämpar en .308W med cirka 29 decibel. Den bygger 80 millimeter bakåt, 119 millimeter framåt och har en diameter på 49,5 millimeter, säger hon.

Blasers egna snabbfäste är ett sadelmontage som är lika pålitligt som elegant. Detta är optimalt för Nathalie som gärna använder olika kikare vid olika jakter. – På min Blaser använder jag en Swarovski Z6i med förstoring 1-6 under hösten när jag går som hundförare och en Swarovski Z6i 3-18 som passkytt och exempelvis vid fågeljakt där det lätt blir skott på längre håll, säger Nathalie.

Vad är ditt helhetsintryck av Blasern?
– De har ännu en gång slagit huvudet på spiken och tagit fram en bössa som kommer göra jakten, om möjligt, ännu roligare. Jag ser fram emot den kommande säsongen, avslutar Nathalie.

En uppföljare – Blaser R8 Prof. Nordic

Under Swedish Game Fair vid Tullgarns slott tidigare i år fick vi en presentation av den nya modellen Blaser R8 Professional Nordic, även den framtagen för jägare med kortare armar. Den håller samma mått som Monza Lady, men med orangefärgad tråd i lädersömnaden.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-08-19

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.