Ad

Närgången varg skapar oro i Hofors

En varg har under en tid vid flera tillfällen observerats inne i centrala Hofors, något som orsakat oro bland invånarna. Nu ansöker kommunchefen om skyddsjakt.

Vargen på bilden är inte den som omnämns i artikeln.

I skyddsjaktsansökan står det bland annat att läsa att lärare och föräldrar har fått börja ta hänsyn till vargen vad gäller utomhusaktiviteter för barnen och deras väg till och från skolan. Den nämner även att allt fler ställer in fritidsaktiviteter med bland annat hundar och hästar.

 ”Det påverkar innevånarnas sätt att röra sig i samhället. Många har under denna tid hört av sig till kommunen och är oroliga för att vistas ute i det aktuella området. Inte minst har besökande av motionsspåret runt Hammardammen minskat och många är oroliga främst för sina hundar”, skriver kommunchefen Jonatan Alamo Block i skyddsjaktsansökan.

Vargen har under en tid varit en regelbunden gäst i centrum – och mycket talar för att den kommer dröja sig kvar.

”Den varg som detta berör har vi förstått borde ha dragit iväg längre ifrån sitt ursprungliga revir men blivit kvar i detta område eftersom det finns tillgång på föda främst rådjur i tätbebyggelse och den trivs i området. Det gör att vi därför troligen kan förvänta oss att den blir kvar i området”, står det vidare i skyddsjaktsansökan.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har i skrivande stund ännu inte tagit ställning gällande skyddsjaktsansökan.

 

Källa: Svensk Jakt

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-02-18

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.