Ad

Möjligt att testa CWD i västra Jämtland

Chronic Wasting Disease är en avmagringssjuka som drabbar hjortdjur. De första fallen i Europa konstaterades i Norge under förra året, varav några på älgar som var nära gränsen till Jämtland.

Sjukdomen är ett potentiellt hot mot hjortviltet och nu kan man alltså skicka in prover från älgar i västra Jämtland. Statens Veterinärmedicinska och Svenska Jägareförbundet arbetar tillsammans för att organisera det hela och för att komma igång direkt och inte gå miste om prover från helgens jakt görs nu en provisorisk lösning, detta enligt Svenska Jägareförbundets hemsida. I artikeln kan man vidare läsa att kartonger för prover är på väg ut, och i vissa fall finns de redan ute hos utvalda kontaktpersoner. Prover från helgens jakt går därmed att skicka in och hjälp fås om man kontaktar jaktvårdskonsulent Magnus Hansson på telefonnummer 076-77 66 044.

Vidare står det på hemsidan att proverna ska komma från älgar som är fällda i västra Jämtland, alltså detta väster om europaväg 45. Endast vuxna älgar ska provtas – alltså de med alla sex kindtänder i båda underkäksgrenarna.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-11-13

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.