Modern teknik och rätt radiohantering för säkrare jakt: ”Kan öka säkerheten och ge oss en bättre jaktupplevelse”

En modern jaktradio kan öka både säkerheten och jaktupplevelsen. Vildmarken tog kontakt med expertisen för att få klarhet i vilka fördelar den moderna tekniken kan bidra med.
En modern jaktradio kan öka både säkerheten och jaktupplevelsen. Vildmarken tog kontakt med expertisen för att få klarhet i vilka fördelar den moderna tekniken kan bidra med.
2022-09-19

Modern teknik och rätt radiohantering för säkrare jakt: ”Kan öka säkerheten och ge oss en bättre jaktupplevelse”

En modern jaktradio kan öka både säkerheten och jaktupplevelsen. Vildmarken tog kontakt med expertisen för att få klarhet i vilka fördelar den moderna tekniken kan bidra med.

– Modern teknik ger oss snabb och effektiv kommunikation och kan både öka säkerheten och ge oss en bättre jaktupplevelse, säger Peter Landér på Zodiac Sverige, själv jägare sedan 30 år tillbaka med jakt på vildsvin och älg som klara favoriter.

Att dela med sig av viltobservationer, och även ta del av de råd samt förmaningar som jaktledaren ger, är en viktig del av jakten. Även möjligheten att kunna lyssna på hundförarna när de berättar var de är och det vilt som drivs är även det till stor fördel för jägaren. Överlag är behovet av att kunna kommunicera direkt, och till samtliga inblandade samtidigt, mycket större i dag än det någonsin har varit tidigare. Jaktradion är svårslagen som verktyg i skogen och efter nästan 60 år på den nordiska marknaden har Zodiac sett hur fokus på säkerhet har utvecklats och kraven har blivit större.

Peter berättar att teknik alltid varit viktig för utveckling av säkerhet och upplevelse, exempelvis säkerhetsbälte, reflexer, variabel kikarsikte (zoom), moderna kulor (bondade) och röksvagt krut (bättre sikt).

Många kanske tänker: ”Jo, det är bra med teknik, men det var bättre och enklare förr”. Men handen på hjärtat, det kanske var bra förr, men det är bättre i dag – och det blir ännu bättre i framtiden.

Kraven på kommunikation har ökat

Jaktens utveckling har varit enorm under de senaste 70 åren; från allmogejakt och ensamjakt till dagens drevjakter och samjakter över gränserna. Kravet på direkt kommunikation för att garantera säkerhet samt etik och moral har ökat i takt med att jakten utvecklas.

Det är inte ovanligt att det är kombinationsjakt som är på agendan när det är dags att gå ut på pass. Det kan vara en älg kvar på tilldelningen, eller att det både jagas hjort och vildsvin under samma jakt. Men dessa jakter gör även att en bra dialog med jaktledare kan hållas. Det kan även vara ändrade direktiv under själva jakten, exempelvis att kvoten är fylld för ett givet vilt.

– Många av oss har upplevt olika former av kombinationsjakt där flera viltslag är tillåtna att fälla, men där särskilda regler gäller för respektive vilt och i händelse av att man fäller det ena eller det andra så skall jaktledare informeras och därifrån skall resterande skyttar få informationen, förklarar Peter.

Det är heller inte ovanligt att det är krav på att alla skall rapportera in när de är på pass så jaktledare och drevkarlar vet alla skyttars position och kan säkerställa att alla är på rätt plats.

Etiskt och moraliskt ansvar

Det är inte alltid det går som man tänkt, men en tålig och pålitlig jaktradio med bra räckvidd gör att skytten kan underrätta jaktledning och eftersöksekipage – och passgrannarna blir delaktiga och kan agera och stötta.

– Kanske än viktigare är tillfällen när skytten misslyckats med att fälla viltet och i stället råkat skadeskjuta djuret. Här har vi ett etiskt och moraliskt ansvar att göra detta på snabbast möjliga sätt.

– Då är det viktigt att kunna kommunicera och snabbt kunna hantera situationen, berättar Peter.

Höga krav från användarna

Den moderna jägaren ställer stora krav på utrustningen som man tar med sig till skogs och en bra jakt har som regel en bakgrund av bra förberedelser och planering. Detta innefattar även att jägaren tar hand om utrustningen på bästa sätt.

– Vi tar fram våra bössor i god tid för att kontrollskjuta och träna. Vi ser över optik och kläder, men jaktradion är ofta det sista man kollar innan man går ut på jakt. Man har lagt in den i vapenskåpet vid sista jakten och nu på morgonen på premiären så tar man fram den och räknar kallt med att den är laddad och fungerar som den skall. Här måste vi nog bli bättre på att även se jaktradion som en del av vår utrustning som bör kontrolleras i god tid innan vi drar till skogs, säger Peter Landér.

Och tillägger:

– Ett modernt batteri behöver underhållsladdas för att ha en bra livslängd, så se till att slå på radion och använd den mellan varven. Se över eventuella tillbehör till jaktradion såsom sladdar och kablar etc. Det är inte helt ovanligt att en sladd eller antenn har kommit i kläm i en bildörr utan man märkt det. Se även till att ladda på batteriet och extrabatteriet återkommande, minst en gång i månaden.

Framtiden är redan här

Mycket har som sagt hänt bara under de senaste hundra åren, men vad kan vi förvänta oss de närmaste åren?
Peter berättar att framtiden redan är här i form av digitala hybridradior.

– Dessa kommer vad det lider att ge jägarna än större möjligheter gällande kommunikationen i skogen i form av bättre ljud och bättre räckvidd, Larmfunktioner, Individsamtal samt kryptering för att nämna några funktioner, säger Peter Landér och fortsätter:

– Detta utan att för den delen förta något från dagens ”vanliga” och analoga radior. De är som sagt hybrider och fungerar alldeles utmärkt med äldre apparater, om inte jaktlaget vill byta samtliga på en gång.

Utse en radioansvarig

Sammanfattningsvis så är kanske jaktradion viktigare än man ger den ”cred” för – och tekniken utvecklas hela tiden. En uppmaning till oss alla är att diskutera ämnet radio i våra jaktlag. Kanske är det en bra idé att utse en ”radioansvarig” person i laget som har intresse och hjälper övriga med funderingar och teknik, samt som kan ta fram en radiopolicy så att det pratas och pratas om rätt saker vid rätt tidpunkt.

– Ta radion på allvar. Det är ett av våra viktigaste verktyg för en lyckad, säker och etisk jakt, avslutar Peter.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!