Ad

Min resa på ForshagaAkademin

Elevtexterna signerade studenterna från ForshagaAkademin är ett återkommande inslag i Magasin Vildmarken. Den här gången berättar sistaårseleven Bastian Hagen från Viltvårdsprogrammet om när han gjorde resan från Norge till Forshaga och ett nytt kapitel inleddes i hans liv. [Text & foto: Bastian Hagen]

Jag är en helt vanlig sextonårig kille som bodde i Norge och sysslade med jakt och skytte på fritiden. Jag spenderade alla mina lediga dagar på skjutbanan och jag tävlade en hel del, vilket ledde till att jag lyckades samla på mig några priser genom åren. 2016 lyckades jag kamma hem andraplatsen i Ungdomsklassen i Nordisk trap (Norgemästerskap) och året därpå fick jag stå högst upp på pallen.

Om jag inte fanns att hitta på skjutbanan så fann man mig garanterat i skogen på jakt och det var så jag bestämde mig för vad jag skulle söka för gymnasium. Jag hade stött på ForshagaAkademin i Fredrikstad på en gymnasiemässa – och föll direkt. Jag bestämde mig ganska snabbt därefter att jag skulle packa ner mitt pojkrum i väskor och flytta över gränsen. Tre timmar hemifrån, långt bort ifrån familj och vänner skulle jag nu påbörja ett nytt kapitel i livet. Jag glömmer aldrig den långa bilresan fram till mitt nya så kallade hem och det första mötet med klassen. Vi var alla från olika ställen och vi alla hade helt olika erfarenheter med oss, men det visade sig att det skulle bli ganska schysst ändå. 

Första året på ForshagaAkademin var spännande; vi körde ATV, tog jägarexamen och körde röjsåg. Det första året handlade mest om att lära känna varandra och att få grunderna till en bra utbildning. I slutet av ettan fick vi både ATV- och röjsågskörkort, men vi fick också våra vapenlicenser så att vi kunde börja jaga på skoltid i tvåan.

I tvåan jagade vi för det mesta rådjur men även älg, hare och räv. Jag fick då möjligheten att skjuta mina två första rävar, men det fälldes också en hel del rådjur för min klass. I slutet av tvåan fick vi chansen att få vara med på mässor. Vi var både på Swedish Game Fair och Elmia Game Fair och på mässorna hade vi lite olika aktiviteter i våra montrar. Vi hade bland annat hagelskytte för ungdomar, ett ungdomstorg där barn och ungdomar kunde prova på bland annat fiske, slangbella, blåsrör och andra aktiviteter.

Efter de två mässorna blev det sommarlov, och det blev dags för min tre veckor långa praktik. En jaktbutik i Karlstad fångade mitt intresse och min praktik gjorde jag där, medan resten av klassen var utspridda över världen. Två killar gjorde sin praktik i Kanada, någon var på ett gods och de andra var på olika företag i Sverige.

Efter det var det dags för mitt gymnasiearbete som bestod av att stå i en monter för skolan på ”De Nordiske Jakt og Fiskedagene” i Elverum, där jag var med och tävlade ut en vildsvinsjakt. Vildsvinsjakten inträffade i mitten av januari i år men det resulterade tyvärr inte med en fälld gris. 

Sedan började vi trean och det skulle bli ett lyckat jaktår för mig. Ja, 2019 och 2020 har både varit och startat bra för min del. Förra året fällde jag fem rådjur, mina två första tjädrar på samma dag och en dovhind. 2020 har bara börjat och jag har redan fått möjlighet att fälla min första kronkalv, mitt första vildsvin och min första dovhjort på samma skoldag. Det är en dag som jag kommer att minnas för resten av livet! Trean har bjudit på många spännande minnen, men det är inte slut än och mycket mer väntar. På ForshagaAkademin får vi chansen att få ta motorsågskort, både A och B, och vi har nyss börjat med A-delen.

Snart är det dags för studenten för oss i trean och efter det startar ännu ett nytt kapitel för oss. Jobb-och vuxenlivet står på glänt och klassen ska skiljas åt. Jag ser fram emot de sista månaderna på ForshagaAkademin. 

De här tre åren har varit ett äventyr, ett äventyr som jag inte vill ska ta slut! 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-03-16

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.