Ad

Min första bågjakt

[BÅGJAKT I KANADA] Inom loppet av två månader hann Angelica Johansson köpa sin första pilbåge och nedlägga sitt första vilt med densamma. Nyligen var hon i Kanada för att jaga och det här är hennes berättelse.

Bågjakt

Jag har sedan några år varit nyfiken på bågjakt, men inte riktigt hunnit med att utforska det. Men efter att ha provat att skjuta på några mässor och haft förmånen att ha med ordförande i Svenska Bågjägareförbundet Else Ammentorp på en av våra aktiviteter där vi fick testa att skjuta så beställde jag en compound-båge.

När jag hade fått den så kunde jag påbörja träningen. Jag sköt några pilar varje dag, fick lite tips från YouTube och snart kunde jag se och känna att jag började få grepp om skyttet. Det bästa med en pilbåge är att man kan öva när som helst och nästan var som helst. Jag tror helt klart att många års skytte med olika slags gevär gjorde att jag kunde få till bågskyttet fort. Mycket är ju samma tänk.

Resan till Kanada var redan bokad och om jag kände mig minsta tveksam skulle jag bara använda bössan. Det var planen, även om målet var att skjuta min första vitsvanshjort med pilbåge. 10 november kom fort och iväg det bar. Inledningsvis hade jag lite oflyt med missat flyg och förseningar, men efter över ett dygn på resande fot var jag framme i ett kallt och snöigt Kanada. Där möttes jag av cirka 30 centimeter snö och en temperatur som pendlade mellan -6 och -15 grader.

Den första morgonen satt jag med bössan och hoppades på att någon av alla vargar i omgivningen skulle titta fram. När vi kom tillbaka till campen framåt lunchtid gjorde vi i ordning bågen och tränade lite. Pilarna satt där de skulle. Mina jaktspetsar köpte jag på plats på Cabelas och de fanns där med en övningsspets. Denna sort skulle flyga som övningspilar och det stämde. Inga justeringar behövde göras. Det var skönt att skjuta och se så att inget hade hänt med bågen under resan.

Vitsvanshjort

Hjortar på ingång

Vi gav oss ut till ett ställe inte långt från campen där vi hade sett mycket hondjur och några små hjortar tidigare på dagen. Framme på plats såg vi att de gick 150 meter bort. Vi gömde oss i ett raserat gammalt skjul och väntade. Hjortarna närmade sig sakta och vi lyckades få några fina bilder på dem innan de började komma så nära att det var dags att göra bågen redo. Det var helt otroligt att få möjligheten att se så många hjortar och så nära. Det är otroligt vackra djur.

I gruppen gick en hjort runt och visade stort intresse för hondjuren. Han var tydligt mer fokuserad på dem än omgivningen, vilket var väldigt bra. En bra vind och en brunstig hjort underlättade mycket, men hondjuren var observanta och skrämmer man dem försvinner även hjorten. Jag fick spänna bågen 10-12 gånger för att sedan försiktigt släppa tillbaka. Han kom nära, men höll alltid frambenet mot mig bakåt vilket gjorde att mitt träffområde doldes. Och med en spänd båge är det precis som med en bössa – man orkar inte hålla den hur länge som helt utan att armarna blir trötta.

Både kylan och trötta armar kan påverka skyttet vilket tillförde ett spänningsmoment och väckte många frågor. Skulle jag stå emot kylan tillräckligt länge? Hur många gånger orkar jag dra upp bågen och fortfarande vara stabil i skyttet? Skulle hjorten komma i läge, eller var detta så nära jag skulle komma?

Otrolig upplevelse

Det kändes som en vecka, men i själva verket var det nog bara 30 minuter. Till sist tog han det där sista klivet som jag behövde. Nu fick jag en fin bredsida på cirka 20-22 meter. Jag spände bågen sakta. Han var nu så nära att snabba rörelser och ljud skulle skrämt, kanske inte honom men väl hondjuren. Jag siktade och tryckte på avtryckaren. Pilen flög. Allt var tyst. En dov duns hördes när pilen träffade hjorten. Det var en mycket intressant upplevelse då man är van vid smäll och rekyl – en spännande sekvens när man ser pilen flyga och sätta sig.
Vi såg pilen sitta kvar. Hjorten kastade sig om och sprang in i vegetationen. Vi avvaktade lite och gick sedan fram till skottplatsen där vi senare även hittade blod. På hjortens rörelse och pilens placering vid träff såg jag att träffen var bra. Guiden som stod med mig bekräftade det jag kände. Det var ett bra skott. Kanske ett par centimeter för högt, men klart i träffområdet och en dödande träff. Vi väntade en stund till och sedan började spårandet. Det är tacksamt med snö att spåra i och vi fick tydliga blodspår att följa. Pilen hittade vi cirka 50 meter från skottplatsen och vi kan snabbt se att den har penetrerat djuret väl. Vi fortsatte att följa blodet och hittade hjorten cirka 100 meter från skottplatsen.

Nya äventyr

Ett nytt försök med båge görs i maj och då på svartbjörn. Davis Point Lodge är ett familjeägt ställe där man erbjuder jakt på svartbjörn och vitsvanshjort. Man får även jaga varg och coyote under jakten på vitsvanshjort. Stället är populärt bland svenska jägare. Nästa års björnjakt är fullbokad och av 32 jägare är 3o svenskar. Det här var en otrolig upplevelse som jag verkligen vill vara med om igen.

Se hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 2 2018:

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-02-08

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.