Mitt favoritsätt att äta hjorthjärta är som tartar. Köttet är så mört att jag tycker det är svårt att tillaga, men genom att servera den rå så får jag full smak. Njut av tartaren med en dijonnaise och hemmagjorda pommes frites. Och kom ihåg, det är alltid viktigt med god hygien när man lagar mat, inte minst när man serverar rått kött.
Tartar:
• Hjorthjärta, grovt hackat
• 1 äggula
• 1 liten schalottenlök
• 1 msk kapris
• 1 msk cornichoner (små inlagda gurkor)
• 1 msk olivolja
• Färsk persilja
• Färsk dragon
• Salt och peppar
Dijonnaise:
• 1 msk majonnäs
• 1 msk dijonsenap
• Salt och peppar
Trimma och rengör köttet. Ta bort all vävnad, senor samt fettet runt hjärtkanterna och även inuti de separata hjärtkamrarna. Hacka köttet grovt och lägg åt sidan.
Hacka och blanda alla återstående ingredienser. Blanda sedan kött och äggula med de andra ingredienserna.
Blanda majonnäs och dijonsenap till dijonnaisen, tillsätt lite salt och peppar. Servera tartaren med färskt bröd och dijonnaisen på sidan.
Lycka till med receptet och Bon appétit!
Vintips: Lirac Les Chenaies (Frankrike)
Art nr: 221401
För den som vill ha ett gott rött vin till sin tartar passar franska Lirac Les Chenaies. Vinet är fylligt med fruktiga och kryddiga smaker. Tonerna av björnbär, plommo, moreller, sötlakrits, kryddor och örter samt en fin mineralton ger en lång eftersmak som passar mycket bra till tartar.