Mette Karin Petersen: ”Jag brinner för att utbilda nästa generation”

Mette Karin Petersen brinner för jakten och för att föra jaktens goda talan, både till stora och små framtida jägare. Vi träffade den danska jaktprofilen för att prata om fördelar med hennes livsstil, bockjaktspremiären och dokumentärserien Dedicated Lead Free.
Mette Karin Petersen brinner för jakten och för att föra jaktens goda talan, både till stora och små framtida jägare. Vi träffade den danska jaktprofilen för att prata om fördelar med hennes livsstil, bockjaktspremiären och dokumentärserien Dedicated Lead Free.
2022-12-13

Mette Karin Petersen: ”Jag brinner för att utbilda nästa generation”

Mette Karin Petersen brinner för jakten och för att föra jaktens goda talan, både till stora och små framtida jägare. Vi tog rygg på henne under bockjakten för att prata om unika naturupplevelser, privilegiet med viltkött, vänskapsband – och inte minst dokumentärserien Dedicated Lead Free.

Det var kärleken till de fyrbenta lurviga vännerna som fick in Mette på jakten. Hon hängde med som drevkarl på sin pojkväns jaktmark, men till en början var jakten inget som föll henne i smaken direkt, snarare tvärtom. Hon berättar att hon först till och med blev äcklad av tanken på att skjuta vilda djur, men efter ytterligare några drevkarlsuppdrag så förstod Mette Karin att det ju inte handlar om att ”ha kul” genom att skjuta vilda djur.

– Jag insåg istället att jakten handlar om de unika naturupplevelser som den ger dig, om arbetet med hundarna och de lugna omgivningarna. Det handlar om viltköttet som du kan skörda, ifall du har tur – och det handlar om vänskapsband, säger Mette Karin som menar att trycka på avtryckaren bara är ”the cherry on top” inom jakten.

Mette Karin Petersen kallar sig själv för den ultimata djurälskaren – och jakten ger henne chansen att få erfara de mest autentiska upplevelserna med vilda djur.

– Det är ögonblick jag aldrig skulle få som exempelvis mountainbikecyklist eller trekkinglöpare. För att vara jägare krävs det att du verkligen är fullt fokuserad på alla ljud, lukter och rörelser runt omkring dig.

Viltköttet är en annan viktig och betydelsefull del av jakten för Mette Karin. Hon berättar att hon tidigare alltid har ätit kött, kött från snabbköpet. Men sedan hon började jaga så äter hon nästan bara kött från djur som hon själv har fällt.

– Numera ser jag privilegiet i att kunna äta vilt, hållbart och etiskt jagat kött, säger hon och tillägger:

– Jag är dock ingen fanatiker och beställer gärna en stor biff när jag är ute, eller äter kyckling hemma hos vänner. Jag råkar bara föredra viltkött och eftersom jag är en jägare – som har möjlighet att jaga mitt eget kött – är det vad jag väljer att göra. Det gör mig glad, inte minst på grund av det höga djurskyddet och eftersom det är klimatvänligt.

För jaktens goda talan

De senaste två åren har Mette Karin även hunnit åka ut en del bland de danska skolorna för att föra jaktens goda talan. Det är ett uppdrag hon trivs med.

– Jag brinner för att utbilda nästa generation i ämnena viltmat och jakt. Vi brukar göra ett ”field to fork”-koncept. Jag börjar med en halvtimmes videopresentation av en jakt med antingen ett rådjur och/eller en fågel, beroende på vilket djur jag har tagit med för denna dag, säger Mette Karin.

Och fortsätter:

– Sedan förklarar jag varför jag jagar följt av att vi går till skolgården där vi flår och slaktar viltet. Därefter går vi till köket för att förbereda och äta viltköttet. Vanligtvis får jag dem att göra en McDonalds-måltid i form av viltburgare och fasan-nuggets. Det är alltid en hit!

Ansvar på sociala medier

Mette berättar att hon har varit relativt förskonad vad gäller fördomar, men att hon noterat att hatet från vissa icke-jägare eskalerar på sociala medier då och då.

– Vi som jägare har ett ansvar för vad vi delar på sociala medier. Och ofta är det där allt börjar. Det är platsen där det är svårast att ha en ordentlig diskussion eftersom det är lättare att slänga ur sig hatiska ord där.

Ett sätt att ta ansvar enligt Mette Karin kan handla om vilka bilder man som jägare väljer att dela med sig av på sociala medier.

– En icke-jägare kanske inte förstår historien bakom, det hårda och smutsiga arbetet, adrenalinet, minnet för väggen och många framtida goda middagar.

– Därför ska bilden vara så respektfull som möjligt. Försök att vara kreativ från olika vinklar. Ha inget glatt leende när ni sitter bakom ett blodigt djur. Det ser inte bra ut för icke-jägare, och ärligt talat inte för mig heller. Dessutom, kom alltid ihåg att ta dig tid att beskriva historien bakom fotot. Även om fotot och bildtexten lätt kan separeras kommer originalet alltid att finnas där, i din profil.

Uppskattar aktivitetsnivån

När vi träffar Mette pågår bockjakten för fullt. Rådjursjakten är en klar favorit – inte minst är aktivitetsnivån hos djuren något som Mette uppskattar.

– Det är också den tid på året för djuren att få killingar, ungar och valpar, och det är otroligt att observera. Fåglarna sjunger och man kanske har utsikt över en vacker grön skog, eller öppna fält. Den halvvarma temperaturen och långa dagar med mycket ljus. Det är aldrig slöseri med tid att komma ut på dessa sensommarkvällar, eller tidiga morgnar.

Blyfritt – ett hett ämne

Blyfritt har aldrig tidigare varit ett hetare ämne inom jaktbranschen och när vi träffar Mette Karin är hon aktuell med Dedicated Lead Free, Normas dokumentärserie där tittarna får följa med på hennes resa i jakten på mer kunskap om blyfri ammunition.

– Det kan bland annat handla om hur det har producerats till hur det påverkar sättet vi jagar på, säger Mette Karin som dock vill understryka att hon inte är något expert i ämnet.

– Jag är den nyfikna gemene jägaren som vill öka på min kunskap om ett ämne som vi alla vid tillfälle behöver veta om och fatta beslut om. Det är ett komplext ämne, men vi försöker kommunicera det på ett enkelt sätt. Vi fokuserar på kunskap, jakt och tillagning av viltkött; före, under och efter.

Hur var inspelningsprocessen? Du kändes väldigt naturlig framför kameran.
– När vi först börjar jaga glömmer jag allt om någon kamera. Jag älskar att vara där ute och allt fokus läggs på det.

Och nu har filmserien premiär. Hur känns det?
– Projektet har pågått i ungefär ett halvår, så jag är väldigt glad över att den äntligen lanseras. Också för att det verkligen är ett relevant ämne för jägare att veta mer om. Jag hoppas innerligt att jägare kommer att ta emot projektet på ett positivt och öppet sätt och att de får lära sig mer om blyfri gevärsammunition. Dessutom hoppas jag också att detta projekt öppnar upp för en massa nya frågor som #dedicatedleadfree kommer att upptäcka och hitta svar på, avslutar Mette Karin Petersen.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att