Mattias Westerlund tipsar: Jakt med den åldrande hunden

Hundskolan Visions grundare, dressören och instruktören Mattias Westerlund delar varje månad med sig av tips och råd gällande jakthunden i träning och jakt. Den här gången pratar han om hur man bäst tar hand om sin fyrbenta vän när den kommit upp lite i åren.
Hundskolan Visions grundare, dressören och instruktören Mattias Westerlund delar varje månad med sig av tips och råd gällande jakthunden i träning och jakt. Den här gången pratar han om hur man bäst tar hand om sin fyrbenta vän när den kommit upp lite i åren.
2022-11-03

Mattias Westerlund tipsar: Jakt med den åldrande hunden

Hundskolan Visions grundare, dressören och instruktören Mattias Westerlund delar varje månad med sig av tips och råd gällande jakthunden i träning och jakt. Den här gången pratar han om hur man bäst tar hand om sin fyrbenta vän när den kommit upp lite i åren.

Det kanske känns som det var igår som ni tog hem er lilla valp, och funderade på vad det skulle bli av den skotuggande valpen som inte tycktes förstå vad ett koppel skulle vara bra för. Men åren går fort och plötsligt så är jaktkamraten gammal. Men är det faktum att jakthunden börjar bli gammal samma sak som att hans eller hennes jaktdagar är över? Inte nödvändigtvis. Med extra omhändertagande, rätt förberedelser inför jaktsäsongen och en anpassad jakt så kan ni fortfarande ha många fina jaktstunder tillsammans.

För drygt en månad sedan startade jaktsäsongen för två av mina äldsta och mest pålitliga jaktkamrater samtidigt som en ny valp är på väg in i flocken. Här vill jag dela med mig av mina reflektioner kring jakt med mina hundar på deras ålders höst!

Vad är åldrande?

Åldrande är ett naturligt förlopp hos våra hundar, det är helt normala tidsberoende processer som äger rum hos alla djur. Det är allmänt accepterat att ett hälsosamt leverne är en bra grund för en bra ålderdom hos människa. Även om det inte finns mycket forskning på vad som är en bra ålderdom hos hund så finns det all anledning att tro att det precis som hos människa innefattar god fysik, bra mental hälsa och stimulans samt goda sociala kontakter. En rad olika faktorer påverkar hur snabbt en frisk hund åldras, till exempel ras och hundens storlek där hundar av större raser och storlekar som Jämthund åldras snabbare än en hund av en mindre ras som Jack Russell.

Fem saker att tänka på

Hör och ser din hund som förr?

Hundar åldras i syn, hörsel och luktsinne. Det är inte sällan kunder till mig berättar att de lagt märke till att deras hund med åldern blivit döv. De kan ha noterat att den inte längre hör skott, när någon knackar på dörren eller när kylskåpsdörren öppnas. Naturligtvis ska man fundera på säkerheten för hunden vid jakt med en döv hund, men en viss hörselnedsättning behöver inte vara ett hinder. Det som kan bli problematiskt är inkallning på långa håll. Där är GPS- halsbanden inte bara en livräddare, utan också en utrustningsdetalj som förlänger hundens jaktbara tid. GPS gör det både möjligt att kartlägga var hunden befinner sig, och möjlighet till inkallning. Garmins halsband har en signalfunktion i form av ljud som du kan träna in som inkallningssignal i tidig ålder. För hunden med nedsatt hörsel så kommer inkallningssignalen så nära att hunden kan uppfatta den där de inte hör en avlägsen visselsignal. Det är en bra och enkel säkerhetsdetalj att tidigt träna in att en signal i GPS-halsbandet betyder inkallning.

Spara leder, rygg och muskler

Att hålla sin hund i normal vikt genom hela livet minskar både risken för artrosutveckling och fördröjer tiden tills när tecken på eventuell artros kommer. En normalvikt, jämfört med en övervikt, minskar också belastningen på ömmande leder. Titta på din hund uppifrån och från sidan, ser du en tydlig midja eller har din hund mer formen av en cylinder? Ser du ingen midja så är det läge att dra ner på fodret eller se över om hunden ska ha ett foder med mindre energi. I dag finns det välbalanserade foder för äldre hundar från flera märken.

Är din hund lite senil?

Hundar kan precis som människor åldras mentalt, och vissa hundar utvecklar minnes- och beteendeförändringar där det vanligaste kallas CDS. Ägarna kan uppleva den gamla hunden som olydig när den inte längre tar kommandon som den med säkerhet kunnat hela livet, när den plötsligt inte är rumsren i alla lägen, eller att den ändrar sitt temperament. Det man ska tänka på då är att den hunden också kan ha lättare att bli desorienterad och ha svårare att hitta hem i ett släpp. Jakten med den äldre hunden i de lägena kan innebära en risk för den själv. Veterinärens diagnos CDS ställs som regel utifrån djurägarens beskrivning av hunden, och upplever du som djurägare att din hund är som den alltid varit i sitt beteende i vardagen så är det liten risk att den lider av allvarligt mentalt åldrande.

Förberedelser för jaktsäsongen

Många gamla hundar mår bra av en anpassning av träningen. Att simma är i de flesta fall en skonsam motion eftersom leder inte är belastade i simningen på samma sätt som vid promenader, löpning och cykling. Försök att variera träningen och som regel behöver längden på passen kortas ned för den äldre hunden. Hur mycket man behöver dra ner är förstås individuellt, och här är det viktigt att husse och matte är lyhörda för vad hunden orkar. Ser man till exempel ökad stelhet så kan det vara klokt att prata med sin veterinär.

Jakten

Värm upp hunden före släpp. Jag rekommenderar en rask promenad i 5-10 minuter före arbete oavsett ras och ålder, men för den äldre hunden är det extra viktigt så att leder och muskler mjukas upp. Tänk på din gamla hund som en unghund och begränsa släpptiden, detta så att han/hon verkligen klarar av uppgiften, uppskattar jakten och får lyckas. Tänk på i vilka marker du släpper hunden, hade du upplevt dem som för tuffa för den unga hunden så kommer de med all säkerhet att vara det för den äldre också. Klarar den gamla hunden jakt två dagar på raken så är väl det bra, men de flesta äldre hundar gör inte det. Det kan krävas flera dagars vila innan det är dags för nästa jakt. Planera in vilodagar. Ska ni åka iväg på flera dagars jakt, så se till att ha med fler hundar.

Ser framtiden an

Hur har det då gått för mina trogna jaktkamrater? Visst har de fortfarande glöden kvar. De har visat att de fortfarande kan överlista de skygga fåglarna och har ännu en höst levererat magiska fågelsituationer som jag länge kommer minnas! Med en ny valp ser jag också fram emot en spännande tid framöver för nästa generation jakthund.

 

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hallå där, Anton Cederstedt

Hallå där, Anton Cederstedt, som i dag gör sin första arbetsdag i butiken på Vildmarken Skytte- och Eventcenter. Välkommen till oss! Hur känns det? –

Nyheter

Beslut om skyddsjakt efter varg

Under tisdagseftermiddagen beslöt länsstyrelserna om skyddsjakt efter en varg. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område som berör kommunerna Skövde, Götene, Mariestad och Skara. Orsaken

Produktrecension

Vildmarken testar: GPO Spectra 8X 1.6-13x44i

GPO Spectra 8X 1.6-13x44i är ett mångsidigt kikarsikte som kombinerar hög prestanda med taktiska fördelar. Vi tog med det ut på årets bockpremiär och delar

Hundskolan Vision

Julia Mellqvist: Från valp till jakthund

Genom åren är det många som har dragit nytta av Mattias Westerlunds expertis, både genom kurser, utbildningar och kunskap paketerat i onlinekurser. I det här

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!