Mattias Westerlund: Säsongens sista drev och sprängningar

2022-04-06

Mattias Westerlund: Säsongens sista drev och sprängningar

Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision och Webdog ger varje månad tips och råd om och för jakthunden i träning och jakt. Den här gången delar han med sig av senaste tidens upplevelser med stövare och terriers.

För de drivande hundarna och grythundarna är säsongen precis avslutad. Detta år tidigare än innan, vilket är trist eftersom det kan vara just under de sista veckorna som man vill komma ut och få nyttja hundarna. Stövare och terriers används självklart för jakt under hela säsongen, men något som jag reflekterat över, och som är lite speciellt med de sista veckorna, är att många jägare som annars kanske mest jagar klövvilt, fågel eller annat vilt får tid att följa med ut och ta del av den här spännande jakten. Och just det tror jag är bra för de drivande hundarna och terriers och vår jakt, det att jägare som annars kanske mest ägnar sig åt andra jaktformer, får chansen att se de här hundarna arbeta och ta del av en viktig del i viltvården. I mars börjar lodjursjakten, men med liten tilldelning så är jakten i dagarna precis avslutad för de allra flesta drivande hundar. Utan att bli alltför politisk kan jag tycka att all inskränkning av jakttider är ett stort steg i fel riktning…

Bland stövarna så är de drivande hundarna rena har- eller rävhundar, eller hundar som driver både räv och hare. Själv har jag den gångna veckan lyssnat på både sjungande hardrev och rävdrev. Jag har sett gamla rutinerade elvaåriga grythundar arbeta hårt och spränga ut rävar, blandat med unga hundar som just påbörjat sin karriär. Den rutinerade stövaren som kan ta den minsta doften och följa upp målmedvetet, till den unga orutinerade drivande hunden som måste ha mycket färskare spår eller direktpåsläpp och ändå tappar fokus och lyckas trixas bort av en räv.

Stövarens skall

Hos den drivande hunden är skallet en viktig del av själva jakten, inte bara att det skallar, utan även nyanserna i skallet. När man pratar om stövare kan den vara hård eller lös i skallet, vilket påverkar viltet på olika sätt. Och man ska inte glömma att det finns personliga preferenser hos hundföraren för vilket skall man anser bäst.

Inkallning

Det viktigaste kommandot för den drivande hunden och grythunden är inkallningen och kommandot “hit”, att de här hundarnas arbete kan brytas och att de kommer till dig när du kallar på den. Mycket av arbetet ska för de här hundarna annars vara självständigt, både ovan och under jord. 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!