Mattias Westerlund: Säsongens sista drev och sprängningar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-04-06

Mattias Westerlund: Säsongens sista drev och sprängningar

Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision och Webdog ger varje månad tips och råd om och för jakthunden i träning och jakt. Den här gången delar han med sig av senaste tidens upplevelser med stövare och terriers.

För de drivande hundarna och grythundarna är säsongen precis avslutad. Detta år tidigare än innan, vilket är trist eftersom det kan vara just under de sista veckorna som man vill komma ut och få nyttja hundarna. Stövare och terriers används självklart för jakt under hela säsongen, men något som jag reflekterat över, och som är lite speciellt med de sista veckorna, är att många jägare som annars kanske mest jagar klövvilt, fågel eller annat vilt får tid att följa med ut och ta del av den här spännande jakten. Och just det tror jag är bra för de drivande hundarna och terriers och vår jakt, det att jägare som annars kanske mest ägnar sig åt andra jaktformer, får chansen att se de här hundarna arbeta och ta del av en viktig del i viltvården. I mars börjar lodjursjakten, men med liten tilldelning så är jakten i dagarna precis avslutad för de allra flesta drivande hundar. Utan att bli alltför politisk kan jag tycka att all inskränkning av jakttider är ett stort steg i fel riktning…

Bland stövarna så är de drivande hundarna rena har- eller rävhundar, eller hundar som driver både räv och hare. Själv har jag den gångna veckan lyssnat på både sjungande hardrev och rävdrev. Jag har sett gamla rutinerade elvaåriga grythundar arbeta hårt och spränga ut rävar, blandat med unga hundar som just påbörjat sin karriär. Den rutinerade stövaren som kan ta den minsta doften och följa upp målmedvetet, till den unga orutinerade drivande hunden som måste ha mycket färskare spår eller direktpåsläpp och ändå tappar fokus och lyckas trixas bort av en räv.

Stövarens skall

Hos den drivande hunden är skallet en viktig del av själva jakten, inte bara att det skallar, utan även nyanserna i skallet. När man pratar om stövare kan den vara hård eller lös i skallet, vilket påverkar viltet på olika sätt. Och man ska inte glömma att det finns personliga preferenser hos hundföraren för vilket skall man anser bäst.

Inkallning

Det viktigaste kommandot för den drivande hunden och grythunden är inkallningen och kommandot “hit”, att de här hundarnas arbete kan brytas och att de kommer till dig när du kallar på den. Mycket av arbetet ska för de här hundarna annars vara självständigt, både ovan och under jord. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.