Mattias Westerlund: Så får du ut det mesta av löshundsjakten

2020-10-15

Mattias Westerlund: Så får du ut det mesta av löshundsjakten

Mattias Westerlund är en erkänt skicklig dressör och instruktör som varje månad delar med sig av sina expertråd för jakthunden i träning och jakt från Hundskolan Vision och Webdog. Den här gången berättar han om hur man får de bästa förutsättningarna för att lyckas med löshundsjakten och jakten med ställande hund.

Löshundsjakt och jakten med ställande hund på älg lämpar sig bra i både södra och norra Sverige. Men det finns skillnader i jakten mellan norra och södra Sverige, där både skillnader i terräng och hur älgarna beter sig innebär olika utmaningar för hundarna beroende på var i landet man jagar. Jaktproven för de ställande hundarna är i grunden utformade lika för södra och norra Sverige, men vad gäller den praktiska jakten kommer varje jaktlag att bestämma hur jakten och släppet av hunden ser ut, och det kan skilja sig extremt mycket beroende på landsända. Det blir naturligt så att kraven under jakten kommer vara olika på en hund i Smålands skogar, med insprängda kohagar, korsande vägar och angränsande jaktmarker jämfört med kraven på hunden som jagar på milsvida myrar i norr med skygga älgar.

Nödvändig träning inför jakten

Det finns några lydnadsmoment som är viktigare än andra när det kommer till hundar som används i löshundsjakt. En fungerande inkallning och “hit” kommer underlätta jakten enormt. När ni kan kalla in en hund som ställer fel djur eller hunden som är på väg i fel riktning, ute på en is eller uppe på en väg, så blir jakten både effektiv och säker.

En annan sak som kan verka självklar är att hunden är skottränad. Tyvärr så ser jag varje år en del hundar som blivit skottberörda. Det går att träna bort men i många fall hade det gått att förebygga. På Hundskolan Vision tränar vi skott med en metod som kallas habituering. Där exponerar man hunden gradvis och vänjer den för stimulit. Hur man tränar inkallning och skott på sin hund har vi skrivit om i Jakthundsskolans tidigare artiklar i Magasin Vildmarken (ni kan också gå in på Webdog.nu för att se träningsfilmer för varje moment).

Utrustning för hunden

De ställande hundarna som används i löshundsjakten arbetar i regel långt från sina förare. Jag använder GPS på de flesta jakthundstyper jag jagar med, men det finns nog ingen jakt där en GPS kommer så bra till användning som här. GPS fyller en funktion både för själva jakten men också ur säkerhetssynpunkt för hunden. För jakten kommer den till nytta både för dig som hundförare, men även för passarna som kan se var hunden befinner sig. En annan utrustningsdetalj är en signal eller reflexväst. Din hund syns då i mörker och det är en billig investering som räddar liv.

Uppvärmning av hunden för en intensiv jaktdag

När det är dags att släppa den ställande hunden har den kanske legat stilla i bilen för att du kört 1–2 timmar på morgonen till jaktmarken. Ha då i minnet att det kan vara 20 grader varmt i bilen och kanske några minus ute. Stanna bilen en bit innan du släpper i första såten, ta ut och rasta av hunden väl i koppel, så hunden värmer upp. Kör sedan fram den sista korta biten till där jakten börjar. Även om det sen skulle bli ett påsläpp direkt, när du stannar för att släppa i den såten där jakten ska börja, så har inte hunden legat helt still utan är bra uppvärmd vilket gör att du förebygger skador på ett enkelt sätt.

Skottögonblicket, ansmygningen och den förrädiska vinden

Även om älghundens skall är som musik för älgjägare, och det är det ljudet vi smyger in mot, så får man inte glömma vinden. Alla som har smugit in på en älg i stånd vet att det nästan är ofattbart hur älgar bara kan försvinna i terrängen, oavsett om avståndet du ska ta dig in på kanske bara är så kort som 40 eller 80 meter.

De svåraste förhållandena är kanske den dagen när vinden vänder. Ett dun i kepsen, tändstickor eller bakpulver i en burk är knep man kan ta till för att ta reda på vindriktningen och ta sig in mot älgen på rätt sida av vinden. När du väl är framme, tänk på att göra hunden uppmärksam på att du är där. Det är speciellt viktigt för den yngre eller lite mindre erfarna hunden. Där vill du också vänta en stund, och sedan fälla älgen med ett välriktat skott.

Använder du kamouflage eller huva när du smyger in så ska du ha tränat hunden på att se dig i det innan så att den inte blir skrämd. Vad man väljer för kaliber eller ljuddämpare är mer en smaksak, men när man som hundförare skjuter på stånd så är det som regel på relativt nära håll och då är det bra att ha tränat skytte på nära håll. Ett skytte med båda ögonen öppna så att du har ett stort synfält, kommer vara en fördel. Själv väljer jag alltid ett kikarsikte med brett synfält och skjuter med båda ögonen öppna. Det är bra att träna på den typen av skytte före jakten.

Tänk på säkerheten för hunden och att den snabbt kan förflytta sig från en position till en annan. Skottet kommer för hunden att vara på relativt nära håll och för att spara hundens hörsel kan man med fördel använda ljuddämpare. Efter skottet kan det, framförallt på den unga älghunden, vara bra att ta lite tid och låta hunden vara vid viltet själv med dig en stund, före andra jaktkamrater och hundar kommer fram. Jag brukar ta en stund med hunden själv och bara njuta. Tänk också på att man här inte vill ha några problem med att hunden vaktar bytet mot förare, passare eller andra hundar. Den träningen ska man ha gått igenom i lydnadsdressyren i god tid innan jakten. Det tränas tidigt på valpen genom att man kan plocka av den ett ben eller en leksak. Med en väldresserad och injagad ställande hund blir löshundsjakten en fantastisk upplevelse som bara en älgjakt kan vara och en del av vårt kulturarv! Sedan får vi ju dessutom njuta av det fantastiska viltköttet!

Hundträningstips/problemlösning för älghunden som söker för stort – här behöver hunden vara styrbar, du behöver kunna bryta och kalla in hunden med en fungerande inkallning och försöka få träff nära.

För fler tips och filmer, titta in på www.hundskolanvision.se

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området