Mattias Westerlund om Hundskolan Vision

Hundskolan Vision var en av de första i världen med streamad hundträning. Här berättar Mattias själv om det vägvinnande konceptet som hjälpt så många genom åren.
Hundskolan Vision var en av de första i världen med streamad hundträning. Här berättar Mattias själv om det vägvinnande konceptet som hjälpt så många genom åren.
2024-06-24

Mattias Westerlund om Hundskolan Vision

Hundskolan Vision var en av de första i världen med streamad hundträning. Här berättar Mattias själv om det vägvinnande konceptet som hjälpt så många genom åren.

I konceptet finns hela 27 olika hundträningsfilmer att ta del av, där man exempelvis går igenom närsök, avanceplattan, Visionsripan, sitt och hit – träna online själv eller få feedback i de olika guidade Webdog-skolorna/kurserna där man får en uppgift att träna varje vecka med stöd av filmerna där alla moment gås igenom pedagogiskt. Det finns specialfilmer för stående fågelhund från första sitt till ut på sin första jakt, hur man går via träning med Visionsripan och avanceplattan över till riktiga fåglar och ut på jaktprov i segrarklass. Samma koncept finns för retriever, även där från första sitt ut på första jakt bakom spaniels och ut på jaktprov i elitklass. Det finns också ett helt koncept med allmänlydnad för alla typer av hundar. Filmerna visar också hur man gör när hunden lärt sig fel och hur många steg det tar för att lära om så att hunden lär rätt.

Träna din hund hemma och i vardagen när det passar dig och få feedback precis som om du står hos en professionell hundtränare. Ja, just det här är ett av Hundskolan Visions många koncept. På den senaste kursen har vi deltagare från Finland, Norge och Sverige och upplägget blir som att deltagarna står framför mig där jag direkt kan ge instruktioner om vad varje deltagare ska göra med sin hund. En fördel är att deltagarna har spelat in filmerna, det gör att man kan se filmerna om och om igen vilket utbildningstekniskt är väldigt bra.

Alla valpar behöver lära sig allt från allmän fostran/förberedelse för livet till hantering/visitation/kloklippning, ligg, sitt, gå i koppel/linförighet, hundmöten, hit/inkallning och skotträning/miljöträning. Att Iägga en bra grund är otroligt viktigt. All vidare träning ni kommer göra framöver bygger på de viktiga grundstegen. Många hundar som kommer till mig måste backa i träningen för att viktiga kommandon som “hit” och “sitt” inte fungerar. Alla valpägare vill ge sig själv och valpen en bra start och de bästa chanserna att lyckas!

Vad är bra inlärning?

Grundkonceptet och filosofin i hundträning hos Hundskolan Vision och Webdog är att träna i “steg för steg” där träning bygger på att hunden ska lyckas! Vi anser också att det finns ett grundläggande sätt att träna hund som utgår från hundars mentalitet och hur hundar faktiskt lär. Det gör att det finns en basal träning som är samma, oavsett om det är en högtempererad stående fågelhund eller en starkt arbetande älghund. Vi tycker inte att det finns några omöjliga hundar, det finns bara hundar som behöver lära sig att umgås med sina ägare. I den här artikeln ska jag berätta om hur jag har nått ut med träning till fler valpägare genom Webdogs valpskola!

Träna var du vill med Webdog

Webdog är vårt eget varumärke och hundträningsfilmer online för dig och din hund oavsett ras och användningsområde. Det är tydliga och enkla filmer som gör att du och hunden kan träna när det passar, och på de moment som du känner att du vill gnugga lite extra på. Allt du behöver är en modern telefon, en dator eller en surfplatta och en uppkoppling. Sedan har du filmen lagrad på nätet och kan streama den hur många gånger du vill. Ta med dig hunden ut i skogen, starta filmen och starta träningen eller gå ut på ett fält för att träna lydnad. Filmerna är upplagda så att du steg för steg tränar hunden mot målet, att klara av hundmöten, fågeltagning och injagning för de stående fågelhundarna eller apportering på jakt med spaniels och retrievers. Träningen är upplagd så att alla hundar ska klara av övningarna, oavsett vad den har för mentalitet eller om hunden tidigare lärt in fel. Träningen kan bara ta olika lång tid beroende på vad hunden har för förutsättningar och tidigare erfarenheter. Många av Webdogs filmer kompletteras med skriftliga instruktioner.

Webdogs valpskola – hur startade det?

Vi startade de första valpskolorna online redan före pandemin. Vi har ofta deltagare på våra “fysiska”-kurser från hela Sverige och även från våra grannländer Norge, Finland och Island. Vi såg att det fanns en återkommande önskan från flera kursdeltagare att de skulle kunna träna sina nya valpar och hundar efter Webdogs koncept redan från början. Där föddes idén om att erbjuda valpägare stöd i den träningen på distans och guida dem genom de första grundläggande stegen med hjälp av Webdogs hundträningsfilmer oavsett var de befann sig. Med ett sen många år fungerande koncept av streamad hundträning i Webdog, så var steget till att starta Webdogs valpskola inte särskilt stort. De träningsmetoder som vi har och som finns i Webdogs träningsfilmer har vi själva använt på 100-tals hundar, ett väl genomarbetat koncept som vi vet tar hundar ut på jakt och till jaktprovspremier. Vi har använt det på så många hundar med framgång genom åren, att vi vet att alla kan följa stegen i filmerna och lyckas med sina hundar. Vi har redan sett flera av hundarna från Webdogs valpskola tillbaka på privata träningar och kurser, och de har legat väldigt bra till för exempelvis injagning.

Vad ingår i Webdogs valpskola?

I Webdogs valpskola kan ägaren träna valpen där de är. Vi lägger de viktiga grunderna för att man ska få en fungerande hund oavsett om det ska vara en trevlig familjemedlem, pålitlig jaktkamrat eller en arbetande brukshund. I valpskolan går vi igenom allmän fostran/förberedelse för livet, hantering/visitation/kloklippning, ligg, sitt, gå i koppel/linförighet, hundmöten, hit/inkallning, skotträning/miljöträning och tränar valpen efter Webdogs koncept – i “steg för steg” där all träning bygger på att hunden ska lyckas! Under kursveckorna får deltagarna nya uppgifter och interaktivt stöd av Hundskolan Vision genom återkoppling på en inskickad film per vecka. Alla tränar där de är, följer enkelt träningsstegen i Webdogs filmer och utför sen momenten själv med sin valp. Övningarna går valpägaren i lugn och ro igenom i Webdogs filmer, där kan man repetera det man behöver se om och gå igenom i sin egen takt. Deltagarna ingår i en Messenger-grupp med andra deltagare i valpskolan och tar del av deras filmer också!

För vem är Webdogs valpskola?

Från början väntade vi oss att det nästan bara skulle vara jakthundsägarna som var intresserade, men det visade sig att det fanns en önskan även hos en del sällskapshundar att gå Webdogs valpskola. Alla är välkomna och konceptet passar hundar av alla raser och typer. Alla hundar behöver en bra grund att stå på, oavsett vad de ska användas till!

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att