Mattias Westerlund fångade tjuvjägare i Moçambique: ”Det här har ingenting med jakt att göra”

Under söndagen tog Mathias Westerlund sällskap med några lokala jaktguider i Moçambique, Afrika när de, tillsammans med en Anti-Poaching-enhet, tillfångatog en tjuvjägare.
– Det här har ingenting med jakt att göra, utan man tar vilket djur som helst och vad man kommer åt, säger Mattias när Magasin Vildmarken får en exklusiv pratstund med honom.

Mattias WesterlundTjuvjakt är ett ämne som väcker starka känslor hos Mattias. Han har tidigare varit på plats och utbildat den lokala befolkningen att förebygga just detta och vill att budskapet blir än tydligare för oss som bor i Europa.

– Tillsammans med er som ser eller läser detta vill jag belysa problemet som den lokala befolkningen tampas med, att tjuvjakten är ett stort problem och att det inte har något med jakt att göra. Och att vi hjälps åt att utbilda människor, säger Mattias Westerlund.

Totalt slöseri av vilt

Han berättar att det finns de som får arbeta av sitt straff på plats, men vanligast är att tjuvjägarna som fångas går samma öde som mannen i klippet; det vill säga flygs ut från området för att häktas och ställas till rätta inför polis. Mattias Westerlund har tidigare arbetat med minröjningsprojekt med hjälp av hundar i området. Han har även varit inblandad i förebyggande åtgärder för att undvika tjuvjakt i området. Han berättar att han har lärt sig otroligt mycket under sina resor; både vad gäller hundar och människor, deras relation och om lydnad, säger han. Nu hoppas han se en minskning av tjuvjakten framöver.

– En liten zebra hittades denna gång i samband med att tjuvjägarna greps. Det är ett totalt slöseri av de vilt som finns på området som fångats och ingen förvaltning överhuvudtaget, säger Mattias Westerlund.

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-11-05

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.