Mathias Westerlund

Mattias Westerlund brinner för att hjälpa andra: ”Andra människors framgångar är min framgång”

2020-06-12

Mattias Westerlund brinner för att hjälpa andra: ”Andra människors framgångar är min framgång”

Mathias Westerlund

Dressören och instruktören Mattias Westerlund har under årens lopp hjälpt många hundar och hundförare över hela världen – men trots framgångarna vägrar han stanna upp för att slå sig till ro.

Mattias Westerlund brinner för att hjälpa andra: ”Andra människors framgångar är min framgång”

Dressören och instruktören Mattias Westerlund har under årens lopp hjälpt många hundar och hundförare över hela världen – men trots framgångarna vägrar han stanna upp för att slå sig till ro.

Mathias Westerlund

Mathias Westerlund– Det som fortsätter att driva mig är viljan att hela tiden utvecklas, säger Mattias Westerlund.
 
När vi når Mattias Westerlund är han nyss hemkommen från en promenad i fjällen i Arjeplog. Han berättar att han egentligen skulle varit iväg på ett noshörningsprojekt i Afrika, men att pandemin satte stopp för det. Men vardagen bjuder ändå på upplevelser, både i det stora och i det lilla, och ingen dag är den andra lik om man heter Mattias Westerlund.
 
– Det passerade en älg på isen precis och jag hade en älghund med mig som hade vissa åsikter om det där med jaktsäsong, säger han och skrattar.
Hundintresset kom till honom redan som liten. Grannen hade en påhittig jakthund som med jämna mellanrum försvann iväg på äventyr och som Mattias snabbt kom att uppskatta. Även jakten fascinerade honom, men möjligheterna var inte de bästa och till en början fick han inte följa med ut.
 
–Numera är det många som tar med sina barn på exempelvis bäverjakt och så vidare, men Norrland, med långa sträckor och skygga Norrlands-älgar var kanske inte det mest barnvänliga. Man tyckte helt enkelt att jag var för liten, säger han. 
Vägen in till jakten blev därför till en början hundarna och den lokala brukshundsklubben där han samlade på sig nya erfarenheter. Jakten var dock det han var mest intresserad av och i åttaårsåldern fick han chansen som han hade väntat på.
 
– Jag hade tur att det fanns en annan granne som hade drivande hund. Då blev det mindre gående vilket gjorde att jag kunde vara med på den. Det var där jag började min jaktliga bana, säger Mattias Westerlund.
Som nybliven och jaktbiten åttaåring var det dock inte helt enkelt att alltid lyckas vara tyst när djuren kom nära och det närmade sig skarpt läge. 
 
– Jag undrar hur många älgar och harar jag har skrämt iväg som liten. De jag fick följa med måste ha haft en ängels tålamod! säger han och skrattar.
 

Ovärderlig kunskap

 
Intresset för hund sköt i höjden när Mattias blev tonåring och skaffade sin första egna hund. Han var en av de tio första i Sverige som fick gå en gymnasieutbildning mot jakt och viltvård. Och därefter kom han in, åter igen som en av de absolut yngsta, på en utbildning som skulle förändra hans liv, nämligen Statens hundskola, som på sin tid var världens största i sitt slag.
 
– Under en period så födde vi upp mellan 400–700 valpar som vi sedan fick som jobb att träna, säger Mattias som tidigt bestämde sig för att han skulle vara med på alla avdelningar och därmed jobba med såväl skyddshundar som rehabhundar och ledarhundar – något som i förlängningen även gav honom helt olika kunder och kundtyper. Det beslutet är han väldigt glad för i dag.
 
– Det har gjort väldigt mycket för min karriär.
 
– Vi hade personer som rastade hundarna, vi hade egna veterinärer, om någon hund gick bra så hade man forskning som gav oss insikter och förståelse varför. Den hundkunskapen som jag fick under den tiden är helt omöjlig att få nu.
 
Mathias Westerlund

Hundskolan Vision

 
Mattias berättar att han, trots att han fick en lång och gedigen erfarenhet efter arbetet på Statens Hundskola i Sollefteå, aldrig nöjer sig. Redan innan han hade slutat på skolan hade han tänkt ut namn för vad som senare skulle bli hans livsverk, nämligen Hundskolan Vision, ett företag som han numera äger och driver.
 
Kortfattat kan man säga att Hundskolan Vision erbjuder ett varierat kursutbud och dressyr av hundar som sträcker sig från valpkurser och allmänlydnadskurser till specialkurser för jakthundar och problemhundskurser – och här lever de efter devisen att ingenting är omöjligt.
 
– Det finns inga omöjliga hundar, bara hundar som i varierande grad behöver lära sig hur de ska umgås med sina ägare, och tvärtom, säger Mattias Westerlund
Han refererar till utbildningsåren som en ovärderlig tid, men att han ständigt har viljan att utvecklas ännu mer. Bland annat har han utvecklat digitala och mobila stöd som gör att träningsmöjligheterna ökar betydligt.
 
– Det är därför jag arbetat fram koncept som WebDog, Visionsripan och Avance-plattan som är rena produkter av den kombination av erfarenhet och kunskap som jag hade med mig om hur hundar lär som sedan omsattes och förverkligades.
 

Framgångarna grundas i vardagen

 
Han fortsätter ständigt att involvera sig i nya utvecklings-, utbildnings- och forskningsprojekt för att förbättra och förfina träningsmetoderna av jakthundar och deras förare. Hela världen är hans arbetsplats och under sina mest aktiva år så snittar han ungefär 180 resdagar per år och resorna har lärt honom mycket; både vad gäller hundar och människor, deras relation och om lydnad.
Som exempel nämner han att jakthunden merparten av tiden är en ren sällskapshund och att det därför finns saker som man bör tänka på. Hur framgångsrik man blir med sin jakthund handlar nämligen mycket om det vi gör i vardagen.
 
– Vi ger hundarna mat och vatten 365 dagar om året. Även om du låtsas att det är en ren jakthund så är det vardagen som kommer vara helt avgörande. Det är där vi ofta slarvar, säger Mattias och fortsätter:
 
– Lär sig hunden att den inte behöver komma när vi säger “hit” i vardagen oavsett om den ligger skönt ihoprullad i sin bädd inomhus, eller om vi är utomhus och den sniffar på något på gräsmattan så kommer det inte att bli bra, säger Mattias Westerlund.
 
Mathias WesterlundOch fortsätter:
– Oavsett om jag har en hund som ska skälla på vildsvin, eller om jag ska ha en stående fågelhund eller en grythund – har jag hundens lydnad så kan jag styra under jakten på ett helt annat sätt, säger Mattias och avslöjar att det nu planeras för nya digitala plattformar.
– Till sist är det ändå så att min största vision med det jag gör är att göra mitt och mina kunders liv tillsammans med sina hundar så enkelt och roligt som det bara går, i både arbete och vardag!
 
Hur står sig Sverige jämfört med andra länder?
– Jag tycker att vi har kommit extremt långt fram i hur man som jägare eller som hundförare behandlar vilt och hundar än många andra länder. Det finns många duktiga i Sverige, men fortfarande finns det mycket kvar som vi kan utvecklas i inom ”hunderiet”, säger Mattias och avslutar med att dela med sig av det värdefullaste i sin yrkesutövning – och samtidigt förmodligen förklaringen till hans lyckade karriär:
– Anledningen till varför det går bra för mig är andra människors framgångar, de som har följt de här stegen. Andra människors framgångar är min framgång, säger Mattias Westerlund.
 
 
 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!