Ad

Vita mårdhundar släppta i norr

I ett försök att hitta andra vilda djur och mårdhundar åt Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt så har steriliserade mårdhundar släppts i Norr- och Västerbotten. De uppmanar nu alla att de helvita mårdhundarna inte får skjutas.

20 vita steriliserade mårdhundar har släpps ut i Norr- och Västerbotten.

Mårdhundar är bäst på att hitta andra mårdhundar och i projektet används därför vildfångade, steriliserade och sändarförsedda hundar för att hitta de vilda djuren. Då dessa har minskat i antal har det blivit allt svårare att hitta sändardjur som klarar uppgiften.
– Efter ett lyckat försök 2016 vet vi att mårdhundar från pälsfarmar klarar av att anpassa sig till ett liv i det vilda, och har kvar sitt naturliga beteende att leta efter en partner. För att utesluta förväxlingsrisk med vilda mårdhundar har vi i år valt att använda helvita mårdhundar som sändardjur, säger P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet, i ett pressmeddelande på förbundets hemsida.

Vill stoppa mårdhundsstammen att få fäste

Det rör sig om 20 vita farmdjur som alltså är steriliserade och veterinbesiktade. Enligt P-A Åhlén ska djuren hjälpa till att stoppa att mårdhundsstammen får fäste i Sverige.
– Därför vill vi uppmana alla jägare som ser en vit mårdhund att låta den vara. Normalfärgade mårdhundar ska de naturligtvis skjuta ifall de inte har sändare, men de vita är viktiga för att vi ska klara av den utmaning som det innebär att stoppa en art från att etablera sig i landet, avslutar han.

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-16

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.
Ad

Magasin Vildmarken #5

Månadens tidning genomsyras av den kommande jakt- och fiskemässan Swedish Game Fair. Vi har rest landet runt för att möta utställare som berättar mer om vad de kommer att bjuda på under mässan och låter dig ta del av hela programmet. Vi har träffat Nathalie Larsson, en av Sveriges främsta skeetskyttar som berättar mer om sin comeback och hennes stora passion till jakten. Följ med på klappjakt i Norrbotten, vapentest, recept och mängder av pryltips.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.