Ad

Vita mårdhundar släppta i norr

I ett försök att hitta andra vilda djur och mårdhundar åt Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt så har steriliserade mårdhundar släppts i Norr- och Västerbotten. De uppmanar nu alla att de helvita mårdhundarna inte får skjutas.

20 vita steriliserade mårdhundar har släpps ut i Norr- och Västerbotten.

Mårdhundar är bäst på att hitta andra mårdhundar och i projektet används därför vildfångade, steriliserade och sändarförsedda hundar för att hitta de vilda djuren. Då dessa har minskat i antal har det blivit allt svårare att hitta sändardjur som klarar uppgiften.
– Efter ett lyckat försök 2016 vet vi att mårdhundar från pälsfarmar klarar av att anpassa sig till ett liv i det vilda, och har kvar sitt naturliga beteende att leta efter en partner. För att utesluta förväxlingsrisk med vilda mårdhundar har vi i år valt att använda helvita mårdhundar som sändardjur, säger P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet, i ett pressmeddelande på förbundets hemsida.

Vill stoppa mårdhundsstammen att få fäste

Det rör sig om 20 vita farmdjur som alltså är steriliserade och veterinbesiktade. Enligt P-A Åhlén ska djuren hjälpa till att stoppa att mårdhundsstammen får fäste i Sverige.
– Därför vill vi uppmana alla jägare som ser en vit mårdhund att låta den vara. Normalfärgade mårdhundar ska de naturligtvis skjuta ifall de inte har sändare, men de vita är viktiga för att vi ska klara av den utmaning som det innebär att stoppa en art från att etablera sig i landet, avslutar han.

 

 

 

Inlägg av: Magasin Vildmarken den 2017-04-16

Se även ...

Magasin Vildmarken #12

I årets sista utgåva av Magasin Vildmarken bjuder vi på ett julbord bestående av spännande reportage, prylar och goda recept.
Läs tidningen »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »