Ad

Många glömmer att lösa jaktkort

Fler och fler tar jägarexamen, men antalet som löser jaktkort minskar. Nu föreslår Naturvårdsverket flera åtgärder för att stävja problemet. 

Under den senaste tioårsperioden antalet personer som tar examen ökat med 3500 stycken, från 6500 till 10 000 personer årligen. Samtidigt antalet statliga jaktkort minskat med 20 000 stycken – en något märklig utveckling som Naturvårdsverket nu har kommit fram till några tänkbara förklaringar till.

En av orsakerna kan vara att nya jägargrupper jagar oregelbundet, och att vissa då helt enkelt glömmer bort jaktkortet. Nya grupper av jägare och nya mönster att jaga kan helt enkelt vara en anledning. Nu diskuteras metoder och sätt att komma undan problemet.

– Lösningen är att underlätta för dem som jagar oregelbundet och inte varje år. Därför föreslår vi dels att alla som tar jägarexamen informeras om avgiften, dels att de som tidigare löst jaktkort får en påminnelse var tredje år, säger professor Göran Ericsson på Sveriges Lantbruksuniversitet till Svenskjakt.se.

Även extra utskick till nyexaminerade såväl som de som redan löst jaktkort hoppas man ska ge önskad effekt.

– Flera av åtgärderna som forskarna föreslår planerar vi att införa. Faktum är att vi redan börjat arbeta med en del av de administrativa åtgärderna som forskarna föreslår och de förändringarna börjar gälla redan vid årsskiftet samt inför nästa jaktår. Åtgärderna bör sedan leda till mer resurser till bland annat forskning och till jägarorganisationerna i deras viltvårdsfrämjande arbete, säger Daniel Bladh, handläggare vid Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, till Svenskjakt.se

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-12-03

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.