Många glömmer att lösa jaktkort

2018-12-03

Många glömmer att lösa jaktkort

Fler och fler tar jägarexamen, men antalet som löser jaktkort minskar. Nu föreslår Naturvårdsverket flera åtgärder för att stävja problemet.

Många glömmer att lösa jaktkort

Fler och fler tar jägarexamen, men antalet som löser jaktkort minskar. Nu föreslår Naturvårdsverket flera åtgärder för att stävja problemet. 

Under den senaste tioårsperioden antalet personer som tar examen ökat med 3500 stycken, från 6500 till 10 000 personer årligen. Samtidigt antalet statliga jaktkort minskat med 20 000 stycken – en något märklig utveckling som Naturvårdsverket nu har kommit fram till några tänkbara förklaringar till.

En av orsakerna kan vara att nya jägargrupper jagar oregelbundet, och att vissa då helt enkelt glömmer bort jaktkortet. Nya grupper av jägare och nya mönster att jaga kan helt enkelt vara en anledning. Nu diskuteras metoder och sätt att komma undan problemet.

– Lösningen är att underlätta för dem som jagar oregelbundet och inte varje år. Därför föreslår vi dels att alla som tar jägarexamen informeras om avgiften, dels att de som tidigare löst jaktkort får en påminnelse var tredje år, säger professor Göran Ericsson på Sveriges Lantbruksuniversitet till Svenskjakt.se.

Även extra utskick till nyexaminerade såväl som de som redan löst jaktkort hoppas man ska ge önskad effekt.

– Flera av åtgärderna som forskarna föreslår planerar vi att införa. Faktum är att vi redan börjat arbeta med en del av de administrativa åtgärderna som forskarna föreslår och de förändringarna börjar gälla redan vid årsskiftet samt inför nästa jaktår. Åtgärderna bör sedan leda till mer resurser till bland annat forskning och till jägarorganisationerna i deras viltvårdsfrämjande arbete, säger Daniel Bladh, handläggare vid Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, till Svenskjakt.se

Källa: Svenskjakt.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!