Många fördelar med lagändring gällande ljuddämpare: ”Det är bra för alla, inte minst människor i vår närmiljö och våra jakthundar”

2022-07-18

Många fördelar med lagändring gällande ljuddämpare: ”Det är bra för alla, inte minst människor i vår närmiljö och våra jakthundar”

Juli är här och licenskravet på ljuddämpare är ett minne blott – och för många var det ett välkommet besked när riksdagens beslut offentliggjordes i februari.
– Licensplikten på ljuddämpare har varken gagnat jägare, skyttarna eller samhället, säger Marcus Jonsson, säljare på Fondprodukter.

Marcus berättar att så länge som man har licens för ett vapen så får man köpa en passande ljuddämpare.

– Man ville likställa köp av ljuddämpare som vid köp av ammunition.

Så nära inpå som en dryg vecka innan lagändringen var ett faktum uppstod dock en hel del tumult och förvirring.

– Polisen meddelade att de tolkat lagtexten som att köp av ljuddämpare endast fick ske om dämparen har exakt samma gängor som gängorna på vapnet, förklarar Markus.

Och fortsätter:

– Problemet med detta, förhoppningsvis övertolkade, beskedet är att man till exempel kan tvingas ta med geväret fysiskt och visa upp gängorna i butiken. Man kan heller inte, med denna tolkning, köpa en ljuddämpare innan du gängat pipan, trots att ljuddämparen passar vapnets kaliber och funktion perfekt, säger han.

Många fördelar

Marcus menar att det finns många fördelar med lagändringen. En är att vi generellt skjuter bättre med ljuddämpare och nu tror och hoppas han att en smidigare handel även kommer leda till att användningen ökar.

– Det är bra för alla, inte minst människor i vår närmiljö och våra djur.

– Jag tror att man i högre grad kommer se ett större intresse av mer specialiserade ljuddämpare, till exempel väldigt stora och effektiva modeller, dämpare för 9x19mm, eller varför inte till bygelrepetern, säger han och tillägger:

– Ser man till de resurser som licenshanteringen av ljuddämpare tagit från polisen kommer förhoppningsvis de långa licenshanteringstiderna på vapen kunna kortas. Sedan är det såklart välkommet att man inte behöver betala 320:- i licensavgift varje gång man ska köpa en ny ljuddämpare.

Vad tror du att lagförändringen kommer att medföra rent generellt?
– Att skyttar och jägare nu får betydligt smidigare och bättre möjlighet att dämpa ljudet från alla sina vapen. Även gevär i klass 3 & 4, sportskyttevapen och hagelgevär, ljuddämpare som man med tidigare lagstiftning i regel inte kunnat få licens på.

Brett sortiment av premiumdämpare

Norska A-TEC är Nordens största tillverkare av dämpare och tillverkar ett mycket brett sortiment av premiumdämpare för jakt, skytte och professionellt bruk. Marcus berättar att det just nu är extra stort fokus på ljuddämpare till 22lr och hagelgevär, modeller som det tidigare varit svårt att få licens för.

– Två egenskaper som man finner på många av A-TECs dämpare är modulkonstruktionen och möjligheten till snabblås. Det förstnämnda gör att man kan ta isär dämparna och förlänga eller förkorta efter eget önskemål mellan totallängd, kaliber och dämpningsförmåga, säger Marcus Jonsson och avslutar med några tips till våra läsare gällande ljuddämpare.

– Vi rekommenderar alla att alltid ta hjälp av en professionell vapensmed som vet hur man gängar en pipa. En korrekt utförd gänga ska skäras i svarv utan gängsnitt! Sen tål det att upprepa att alla ljuddämpare ska skruvas av efter användning för att förhindra att man får fukt och rost i pipan.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!