Ad

Månadens vilt: Vildsvin

Vildsvin

Ända sedan den tidigare stenåldern har vildsvin varit en del av den svenska faunan. Vildsvinen domesticerades tidigt under samma period och de tidiga fynden visar att vildsvinen beblandades med tamsvin. Skriftliga uppgifter saknas dock från denna period, men de misstänks ha varit utrotade ett tag, delvis beroende på att det bedrevs en oansvarig jakt, ofta inom högadeln. Vildsvinens status har ändrats många gånger om och gått från icke önskad till en naturlig del av den svenska naturen. Numera är den inte längre utrotningshotad och går att jaga i Sverige i stort sätt året runt (se jakttider nedan).

Jakttider:

  • Årsunge: 1 juli – 30 juni
  • Alla djur: 16 april – 15 februari
  • Sugga som följs av smågrisar är fredade under hela året.

Att tänka på vid jakt:

  • Vildsvinen har ett väldigt bra luktsinne! Även hörseln är god, men synen är det värre med.
  • Många gånger är det första eller största djuret i en grupp en sugga.
  • Vildsvin kan få kultingar under hela året, även om det är vanligast under vårvintern.
  • Man bör därför alltid försäkra sig om att det inte är en förande eller dragen sugga som skjuts.
  • Var extra observant på vad det är för djur eller om det är andra djur med vid jakt i jordbruksgröda, detta eftersom det kan vara svårt att se hela vildsvinet i den höga växtligheten.
 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-05-25

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #6

I det här numret är det dressören och instruktören Mattias Westerlund som frontar omslaget. Mattias har hjälpt många hundar och hundförare över hela världen och lever efter devisen ”andra människors framgångar är min framgång”.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.