Månadens vilt: Ringduva

2019-06-12

Månadens vilt: Ringduva

Duvan sägs eventuellt ha varit det första djur som vi domesticerade i vårt land. Läs mer om månadens vilt, ringduvan!

Månadens vilt: Ringduva

 

 

 

Duvan sägs eventuellt ha varit det första djur som vi domesticerade i vårt land.

I Sverige häckar det huvudsakligen fyra olika arter; tamduva/stadsduva, ringduva, skogsduva och turkduva och av dem är det endast ringduvan som jagas och det är den som vi ska titta lite närmare på den här gången.

Ringduvan är Sveriges största duva och man hittar den i väldigt varierande miljöer och det är egentligen bara i fjäll och fjällnära skogar som den inte går att finna. Bäst verkar den trivas i områden med jordbruk.

I mellersta och södra Sverige förekommer den frekvent i städer. Årligen lägger den 2-3 kullar med vardera kullar. Den är vegetarian och lever gärna på ärtor och vete som lagt sig. Jakt bör undvikas fram till i slutet av augusti – detta eftersom duvorna ibland har ungar i boet senare än många andra fåglar, trots att jakttiderna i vissa områden berättar en annan historia.

I södra Sverige får ringduva jagas under september till fram i februari. I mellersta delarna av landet är jakttiden från den 16 augusti till den sista december. I norr är det tillåtet med jakt under augusti till oktober. Vissa undantag finns dock. Om ringduvor i flock gör skada i yrkesmässiga odlingar får de jagas där under mars-augusti i söder, 1 maj-15 augusti i mellersta Sverige och under maj till juli i norra Sverige.

Jakten sker ofta intill i anslutning till mognande eller skördade sädes- eller ärtfält och konstgjorda bulvaner kommer ofta till användning.

Källor: Svenska Jägareförbundet, Wikipedia och fageln.se

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.