Ad

Månadens vilt: Ringduva

 

 

 

Duvan sägs eventuellt ha varit det första djur som vi domesticerade i vårt land.

I Sverige häckar det huvudsakligen fyra olika arter; tamduva/stadsduva, ringduva, skogsduva och turkduva och av dem är det endast ringduvan som jagas och det är den som vi ska titta lite närmare på den här gången.

Ringduvan är Sveriges största duva och man hittar den i väldigt varierande miljöer och det är egentligen bara i fjäll och fjällnära skogar som den inte går att finna. Bäst verkar den trivas i områden med jordbruk.

I mellersta och södra Sverige förekommer den frekvent i städer. Årligen lägger den 2-3 kullar med vardera kullar. Den är vegetarian och lever gärna på ärtor och vete som lagt sig. Jakt bör undvikas fram till i slutet av augusti – detta eftersom duvorna ibland har ungar i boet senare än många andra fåglar, trots att jakttiderna i vissa områden berättar en annan historia.

I södra Sverige får ringduva jagas under september till fram i februari. I mellersta delarna av landet är jakttiden från den 16 augusti till den sista december. I norr är det tillåtet med jakt under augusti till oktober. Vissa undantag finns dock. Om ringduvor i flock gör skada i yrkesmässiga odlingar får de jagas där under mars-augusti i söder, 1 maj-15 augusti i mellersta Sverige och under maj till juli i norra Sverige.

Jakten sker ofta intill i anslutning till mognande eller skördade sädes- eller ärtfält och konstgjorda bulvaner kommer ofta till användning.

Källor: Svenska Jägareförbundet, Wikipedia och fageln.se

 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-06-12

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.