Ad

Månadens vilt: Grävling

Grävling

Grävlingen tillhör mårddjurs-familjen och finns över hela Sverige, med undantag för bland annat de kargaste delarna av Norrlands inland och på Gotland. Flertalet lever i landets sydligaste fjärdedel. Grävlingar är nästan helt uteslutande nattaktiva och då synen är svag är luktsinnet helt avgörande för deras överlevnad.

De går i vintersömn från senhösten fram till mars-april, men vid milda temperaturer kan de gå upp för att leta efter mat. Ibland kan det vara svårt att avgöra ifall ett gryt bebos av grävling eller räv. Och i vissa fall delar de båda gryt, ifall det är tillräckligt stort, vill säga. Räv och grävling har annars en så kallad mellanartkonkurrens och det tros vara en anledning till att exempelvis rävstammen brukar öka där grävlingarna reducerats kraftigt.

Jakttider för grävling: 1 augusti – 15 februari (se fler tider för skyddsjakt på jägareförbundets hemsida).

Källa: nrm.se, jagareforbundet.se

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-07-14

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.