Ad

Månadens vilt: Bäver

Ett nytt inslag i Magasin Vildmarken är att vi varje månad kommer berätta lite mer om ett visst vilt. Vi börjar med bäver!

Bävern är den största gnagaren som vi har i Sverige. Den kan väga 18-22 kilo och kan bli upp till omkring en meter lång. Den europeiska varianten är oftast lite mindre än den amerikanska bävern, men eftersom den europeiska varianten generellt har en större variation vad gäller dess storlek så är längdfaktorn inget som man kan använda för att skilja dem åt. De lever huvudsakligen i vatten och kan vara svår att få tag i då den mestadels är aktiv på natten. 

Runt 1700-talets mitt var bävern sällsynt i Sverige och förekom nästan enbart i de stora skogarna i norr. 1873 fridlystes arten och åtta år senare sade samtida uppgifter att arten troligen var utdöd. Under 1920-talet inplanterades den på olika ställen i Sverige och population steg snabbt därefter. 1973 blev viss jakt tillåten, detta på området där det uppstod stora skador på skog. Runt millenniumskiftet var populationen upp mot 100 000 djur, utspridda över hela landet. Jakt på bäver är förbjuden i de flesta europeiska länder som ingår i EU, men där utgör Sverige några av undantagen.

Jakttider?

1 oktober–15 maj i Dalarnas och Gävleborgs län samt alla län norr om dessa. 1 oktober–10 maj söder om Dalarnas och Gävleborgs län.

När på dygnet?

Får jagas dygnet runt.

Tillåtet vapen?

Kulvapen minst klass 2.

Vanligaste jaktmetoden?

Vak-/smygjakt eller jakt från båt.  Jakt får bedrivas från båt försedd med motor under förutsättning att motorn är avstängd och minst en minut förflutit sedan motorn stängts av.  Även fällfångst förekommer med då krävs speciellt tillstånd samt utbildning.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-04-15

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.