Månadens stafettprofil: Magnus Persson

2020-03-20

Månadens stafettprofil: Magnus Persson

Magasin Vildmarken vill lära känna jägarkåren bättre och därför har vi skickat ut en stafettpinne – och så får vi se om vi någonsin kommer i mål! Den här gången lämnade Urban Ekskär över till Magnus Persson som ni kan lära känna bättre nedan.

Månadens stafettprofil: Magnus Persson

Magasin Vildmarken vill lära känna jägarkåren bättre och därför har vi skickat ut en stafettpinne – och så får vi se om vi någonsin kommer i mål! Den här gången lämnade Urban Ekskär över till Magnus Persson som ni kan lära känna bättre nedan. [Text: Magnus Skoglund & Foto: Privat]

Namn: Magnus Persson  

Ålder: 56 år 

Bor: På en plats som heter Japptjärnnäset intill byn Strömsnäs i östra Jämtland.

Gör: Jobbar som skogstjänsteman inom SCA Skog AB/Jämtland.

Beskriv dig själv med tre ord:  

Målinriktad, envis och otålig.

Det här är mitt första jaktminne:  

När jag på min tioårsdag den 17/10 fick följa med min far till skogen och han sköt en älg på ståndskall för den jämthund han hade då.

Vad betyder jakten för dig?  

Jag har ett jobb som är en ganska stor del av mig själv och jag har en familj som såklart betyder väldigt mycket. Men i övrigt så är jakten och hundarna allt för mig och har varit så sen jag var mycket ung. Det är mitt liv och en livsstil som betyder oerhört mycket.

Vad har du för favoritjaktform? 

Jag har genom åren provat på mycket olika jakter och även hållit på med en del fällfångst. Jag har också haft en mycket duktig finnspetstik och var då väldigt biten av den jakten. På senare år har jag även jagat en del björn med en jämthund som jag har och med hyfsad framgång. All jakt har sin tjusning men min främsta passion och favoritjaktform är ändå älgjakt med löshund med mina egna jämthundar.  

Vad föredrar du för vapen?  

Sedan ett par år tillbaka så har jag en Blaser R8 Professional Success. Kaliber 9,3 x 62, numera med en Leica Fortis 6, 1-6×24. Det har blivit min favorit bland de vapen jag har.

Och ammunition?  

Till min 9,3 x 62, som är det vapen jag använder mest, så använde jag länge Woodleigh med 18,5 grams kula och var väldigt nöjd med den. Av lite olika anledningar så provade jag sedan lite andra kulor där Norma Oryx är ett bra alternativ. Nu lutar det nog åt att jag går tillbaka till Woodleigh men då förmodligen med 16,2 gramskula.

Berätta om din häftigaste upplevelse i jaktväg.  

Det är väldigt svårt att peka ut nån enskild upplevelse från alla år jag jagat men det var såklart nåt alldeles speciellt när jag sköt min första hare vid 14 års ålder. Eller min första järpe vid ungefär samma tid. Men annars så är det häftigaste när man efter mycket slit och fysisk ansträngning får skjuta en älg för sin unghund. Jag har skjutit många fina tjurar för mina hundar men en upplevelse som jag kommer ihåg väl var när jag för tio år sedan fick skjuta en guldtjur för min unghund som då var 1 ½ år gammal. Några björnar har jag också skjutit och det är ju något extra, t.ex. den jag fick skjuta 2019 efter mycket ansträngning och en svår ansmygning. Jag fick då till slut skjuta, på väldigt nära håll, en mycket fin björn för egen hund. Då var det puls såklart.

Vad har du för drömjaktresmål?

När jag var yngre hade jag en dröm om att få jaga i Alaskas vildmark. 

Varför just dit? 

Jag har alltid varit fascinerad av orörd vildmark och den typ av natur som finns där, och såklart stortjurarna också. Den drömmen har väl svalnat avsevärt eftersom jag värdesätter den jakt jag har här hemma och hundarna så mycket. Då finns just nu inte utrymme för så mycket annat. Sedan finns såklart alltid en dröm om att få jaga fritt i skogs- och fjällmark med hundarna här i Sverige där det är så pass orört att man får den där vildmarkskänslan. Det får ju gärna vara lite strapatser också.

Vem vill du skicka vidare stafettpinnen till och varför?  

Jag vill skicka vidare till Sofia Sjödin, Norrfors, Fredrika. Jag har kommit i kontakt med henne litegrann genom gemensamma hundintressen. Hon är en person med ett imponerande driv och intresse kring hundar och jakt, både fågelhundar och älghundar och de jaktformerna. Hon besitter stor kunskap och driver kenneln Myrbrännas tillsammans med sin man, Lennart Sjödin.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.