Ad

Målerås Glasbruk – för arvet vidare

I det småländska Glasriket hittar man Målerås Glasbruk – ett företag som grundades 1890 och som sedan dess har drivits av kärleken till glaset och haft hantverket i första rummet. [Text: Magnus Skoglund & foto: Målerås Glasbruk]

Ända sedan mitten av 1700-talet så har det tillverkats munblåst glas i Glasriket, en region som numera består av fyra kommuner och tolv hyttor eller glasbruk. 1890 grundades Målerås och till en början producerade de produkter som användes i vanliga livet.

 – Det var produkter som munblåst fönsterglas, medicinflaskor och mjölkflaskor, säger Martin Robertsson och berättar att företagets tidiga historia liknar många andra glasbruks dito med bränder, sammanslagningar – och dåliga och bättre tider blandat om varandra. Det som verkligen skiljer Målerås åt från de andra glasbruken är den nutida historien.

Historiskt kontrakt

I början av 1981 köpte Mats Jonasson och ett antal andra anställda och bybor loss glasbruket – och det blev verkligen en lokal angelägenhet. Hela 80 stycken av byns 250 invånare investerade nämligen i bruket.

– Sedan dess har vi drivit glasbruket på vårt sätt – med en kärlek till glaset och hantverket i första rummet, säger Martin Robertsson.

De producerar fortfarande allting i Målerås, något som Martin tycker är angeläget och som gör dem stolta. Dessutom är allting handgjort.

– Det är där nyckeln ligger. Det är svårt att kopiera det som skickliga yrkeshantverkare gör för hand, säger han. 

– Dessutom är det viktigt att ha kunskapen nära för att ständigt kunna överraska med verkliga nyheter.

Kunder från hela världen

Men den lokala prägeln hindrar inte att de är stora internationellt och starka vad gäller export. Företaget har kunder från hela världen och ingen dag är den andra lik för Martin, som när vi träffar honom nyligen kommit hem efter att ha varit iväg och invigt en Måleråsbutik i Moskva. 

– Det rör sig om ett 40-tal länder på alla kontinenter. Enbart i år har det öppnats rena Måleråsbutiker i Gibraltar, Dubai, Moskva och Barcelona. Men vi har även öppnat upp ny försäljning till länder som Filippinerna, Kuwait och Bahrain.

Vilken är er storsäljare?

– Vi har många som är jämna. Dalahästen i kristall går alltid hem, men även våra nya fåglar. Roligt är även att det mest exklusiva sortimentet med konstglas ligger i topp.

Och vi som är intresserade av vildmarken kunde förstås inte låta bli att fastna lite extra för er Wildlife-serie. Berätta om den.

– Den är otroligt viktig för Målerås. Mats Jonasson har en unik förmåga att fånga flora och fauna i en frusen ögonblicksbild. Det kan vara en stillsam vinterfågel som sitter på sin kvist eller två björnar som slåss i vattnet. Mats design tillsammans med våra många hantverkares skicklighet blir en perfect match, berättar Martin Robertsson. 

Såg även att ni hade något som heter The Hunter Ltd Ed. Vad är det för något?

 – The Hunter är en av våra större konstglaspjäser och designad av Mats Jonasson. Vi kombinerar här olika material. Kristall, i kombination med behandlat järn som monteras på en träram. 

– Det tar givetvis väldigt lång tid att göra, men resultatet blir spännande, avslutar Martin Robertsson. 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-02-16

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.