Magnus Lindbom utsedd till Årets naturfotograf 2022: ”Fått uppleva både stora och små ögonblick”

Magnus Lindbom utsågs till Årets naturfotograf när Naturvårdsverkets pris delades ut.
Magnus Lindbom utsågs till Årets naturfotograf när Naturvårdsverkets pris delades ut.
2023-05-25

Magnus Lindbom utsedd till Årets naturfotograf 2022: ”Fått uppleva både stora och små ögonblick”

Magnus Lindbom prisas för sina naturbilder. Foto: Pressbild

Magnus Lindbom utsågs till Årets naturfotograf 2022 när Naturvårdsverkets pris delades ut. Lindbom får priset för sina skildringar i bild av den svenska fjällvärlden.

– Lindboms fotografier sätter de storslagna fjällvidderna i fokus. Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, i pressmeddelande. 

Magnus Lindbom, som är född och uppvuxen i södra Stockholm, startade sin fotografkarriär för 20 år sedan när han gjorde sin första längre fjällvandring till den karga dalen Unna Reaiddávággi i Kebnekaisefjällen. Där och då förstod Magnus vad det var han skulle ägna sig åt, nämligen skildra den svenska fjällvärlden i bild.

Vill skildra speciella ögonblick i vildmarken

– Det är en ära att tilldelas priset Årets Naturfotograf. Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran, säger Magnus som sedan flera år tillbaka bor i Östersund.

– I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken, säger Magnus Lindbom. 

Priset delas ut för 32:a året. Prissumman är 25 000 kronor.  

 

Foto: Magnus Lindbom
Foto: Magnus Lindbom
Foto: Magnus Lindbom

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!