Ad

Magasin Vildmarken testar: MagnetoSpeed V3

För dig som handladdar dina kulor och/eller är intresserad av ballistik så är en kronograf ett redskap som ger dig ovärderlig information för kvalitetskontroll och uträkningar. Vi har tittat närmare på MagnetoSpeed V3, en pipmonterad ”game changer”. [Text & foto: Staffan Johansson]

Magneto Speed V3

Enkelt uttryckt så mäter en kronograf kulans hastighet och till skillnad från de flesta skyttekronografer på marknaden, som använder optiska sensorer, så använder sig MagnetoSpeed istället av elektromagnetiska sensorer för att detektera kulan. Ni som har använt en klassisk kronograf har antagligen uppmärksammat hur känslig den är för väder och vind och framför allt strålande sol. MagnetoSpeeds sensorer är inte bara immuna mot mynningstryck, och tillåter givarna att vara placerade nära mynningen, utan är dessutom okänsliga mot ljus. De vanliga problemen, såsom exempelvis strålande sol, är därför nu ett minne blott.

MagnetoSpeeds teknik har helt förändrat marknaden för skjutvapenkronografer. Med den pipmonterade kronografen MagnetoSpeed så kan du snabbt och enkelt mäta kulans hastighet när den lämnar pipans mynning. Den bajonettliknande anordningen fästs enkelt på pipan med ett spänne med ett värmeskyddande gummiskydd på över- och undersidan. Med olika tillbehör som medföljer kan du även montera den på din ljuddämpare eller ditt picatinny-fäste. Den röda delen av själva bajonetten skärs ut av glasfiber. Det är lätt men styvt och känns väldigt starkt. 

Sammantaget tycker jag att den fysiska designen är oerhört bra, och det är tydligt att det ligger mycket tanke bakom för att göra MagnetoSpeed så användarvänlig som möjligt. Dra till exempel åt remmen för hand och följ sedan upp med några varv på ratten för att se till att den är helt säkert monterad.

Magneto Speed V3

Enkelhet i fokus

MagnetoSpeed V3 kommer i två enheter, sammankopplade med en kabel. Det är också värt att notera att båda ändarna av kabeln är desamma, och det spelar ingen roll vilken ände som går in i bajonetten och vilken ände som går in i displayenheten.

Displayenheten slås på automatiskt när kabeln sätts i. Den är kontrollcentrat, hjärnan i systemet och dataloggaren. Den sparar data, skotthastighet (ft/s eller m/s), maximal hastighet, minsta hastighet, medelhastighet, standardavvikelse (SD) och extrem spridning (ES) – på ett Micro SD-kort (som inte medföljer). Menyerna och inställningarna är väldigt enkla att navigera i och ägarmanualen är faktiskt riktigt utmärkt den också. I praktiken är MagnetoSpeed ​​en sann fröjd att använda. Den plockade upp varje skott och hade direkt alla tillgängliga data för att bläddra igenom på skärmen. Genom att trycka på upp- eller nedpilarna bläddrar du i hastighetshistoriken på vänster sida, medan min/max förblir fasta på höger sida. 

Om jag ska nämna något negativt så är det att det till en början kan upplevas lite struligt att ställa in rätt känslighet så att man får rätt resultat. Det normala känslighetsläget – inställning 2, eller bara välja ”normalt” – är tänkt att fungera i de allra flesta fall och det fungerade felfritt under testet med en bössa i kaliber 7 mm Rem Mag. Vi testade även kronografen med kaliber .22, men då var vi tvungna att öka känsligheten till 11 för att få en avläsning. 

Att samla in data under skytte är faktiskt kul och detta är en produkt som har väldigt många fördelar. Personligen tycker jag att den allra största är friheten som den medför. Att du har den monterad på bössan innebär att du kan stå, sitta eller ligga för att avlossa ett skott, du behöver inte vara noga siktandes genom en klassisk kronograf. Och den kräver inte någon extra tid mellan skotten, det är bara att mata på. 

Trots höga förväntningar på förhand och positiva recensioner på nätet blev jag positivt överraskad av MagnetoSpeed V3 – det här är en produkt som vi verkligen kan rekommendera.  

Funktioner

 • Enkel display med en knapp (visar nyligen skjuten. hastighet och statistik).
 • Batteri: 9 volt (ingår).
 • Enkel åtkomst av batterifacket, inget behov av skruvmejsel för att byta batterier.
 • Tre känslighetsinställningar för finjustering.
 • Snabb och enkel montering med det integrerade. spännbandet med spännfunktion.
 • Beprövad teknik med uppdaterad sensordesign.
 • Integrerad sensorsladd på en meter.

Medföljer

 • Displayenhet.
 • Bajonettsensor.
 • Tjocka samt tunna V-blockdistanser i gummi.
 • Kraftig rem med spännmutter.
 • Ultrakompakt väska.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2019-09-13

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.