Ad

Magasin Vildmarken testar: Tikka T1X

I samband med IWA-mässan fick vi först se Tikka T1x – den första moderna småviltsstudsaren från den finländska tillverkaren. Det var med stor förväntan som vi nyligen kunde hämta ut ett exemplar för att se vad den gick för. [Text & foto: Staffan Johansson]

Ända sedan vi såg den i mars har vi sett fram emot att få testa den ute på banan. Tikka har en lång historia som började i Jyväskylä för drygt 100 år sedan och som sedan dess har kombinerat den traditionella vapensmedens yrkeskunskaper med modern teknik. T1x är den senaste familjemedlemmen i Tikkas sortiment och man kan väl kalla det för en lillebror till succéstudsaren T3x, och finska SAKO som står bakom gör det med bravur. 

Under vårt test fick vi direkt ett bra intryck. Genast slogs jag av dess vikt och balans som tillsammans med det rejält tilltagna slutstycket gav en bekant (och god) känsla från T3x. I tidigare nummer här i Magasin Vildmarken har vi berört ämnet om vikten av att övningsskjuta med ett vapen som efterliknar din studsare och för dig som jagar med en Tikka sedan innan kan inte komma närmare än såhär. 

Tikka T1x är 96 cm lång och väger 2,6 kg och är en studsare med många fördelar. Den kallhamrade pipan är en crossover-variant mellan jakt och varmint, något som jag personligen tycker är fördelaktigt – och som inte ger onödig vikt. Den fasta pipan är gängad direkt från fabrik och levereras utan öppna riktmedel. Innan lanseringen gick det rykten om att den skulle komma med ett pipbytarsystem likt Sako Quad, men så är inte fallet. Däremot kommer den i två olika kalibrar; .22LR och .17HMR som är en kaliber som tycks växa sig starkare även på den svenska marknaden. Båda varianterna har sex räfflor i loppet; .22an har räffelstigning 16,5″,17HMR har 9″ och båda kalibrarna levereras med ett löstagbart 10-skottsmagasin. 

T1x är en småviltsstudsare med stor kapacitet, men har ändå ett smidigt magasin som håller tio patroner som enkelt plockas loss med en knapp i framkant. Klanderfritt matas patronerna från mitten av magasinet och hela produkten genomsyras av Tikkas höga design- och tillverkningsstandard. 

Avtryckarenheten är densamma som på T3x, alltså ett välbeprövat system och en given favorit hos många. Lådan har frästa 11-millimetersspår för optikfästen, kolven och infästning till låda och pipa är densamma som T3x och ger alltså samma möjligheter till personifiering och justering med olika pistolgrepp och framstockar likt ”storebror”. Den som söker det lilla extra inom grepp och precision ges alltså samma möjligheter på 22:an. Pistolgreppen finns i två olika vinklar. Det finns i fyra olika färger och för den som föredrar finns det även en soft touch-variant. Dessutom finns det en bredare framstock i samma material och med samma färgurval. 

Testet har gjorts i samarbete med BOFAB i Grums som just nu säljer Tikka T1x i ett prisvärt paket. Läs mer på www.bofab.net.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-10-12

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.