Ad

Magasin Vildmarken testar: Scandium Yildiz SP 12/76

Turkiettillverkade jaktvapen har blivit en alltmer vanlig syn i de svenska skogarna. Magasin Vildmarken har testat Scandium Yildiz SP 12/76 – en hagelbock som kanske mer är känd som Classic Bocken.

Tillsammans med de mer morgonpigga medarbetarna från redaktionen gav jag mig ut på markerna kring Långviken i Värmland. Den gamla lerduvekastaren hemma på gården dammades av och skjutvänlig riktning togs ut med målet att se vad Scandium Yildiz SP 12/76 går för. Både undertecknad och kastaren var lite ringrostig, men det var snabbt tydligt att hagelbocken gjorde jobbet. Personligen föredrar jag bössor med lite tyngd, men denna bössa, trots att den var lätt på hand, kändes robust och var balanserad och som en förlängning av mig själv vilket gjorde att både anläggning och sving gick som en dans.  Det första intrycket var därmed gott och redan vid okulärbesiktningen innan testet kändes det lätt att tycka om och vila ögonen på Scandium. Gravyren är vacker och något man inte så ofta ser på ett så pass billigt vapen och den oljebonade valnöten bidrar såklart till upplevelsen. 

Dessa vapen har vuxit i popularitet under det senaste decenniet och en anledning är såklart dess relativt låga pris och att det är vapen som gör jobbet. Ska man säga något mindre bra så tycker jag att avsaknaden av automatisk utkastning av tomhylsorna måhända är en brist, om än en hanterbar sådan. Avtryckaren har lite släp, vilket inte är ovanligt på de lite billigare hagelbockarna, men inte heller det påverkar helhetsintrycket särskilt negativt. Överlag var det tveklöst en positiv upplevelser och det är bara att lyfta på fezen för denna lätta och prisvärda turkbock som säkerligen kommer växa än mer i popularitet hos den svenska jägarkåren framöver. 

Yildiz SP 12/76 har valbara piplängder på 71 eller 76 cm. Fem choker ingår. Kolvlängd: 370 mm. Drop: 35-55. Automatsäkring, enkeltryck. Spångbredd: 7 mm, ej ejektor. Vikt: cirka 2,8 kg (beroende på piplängd). 

Med ett pris på under 7000 kr får du väldigt mycket hagelbock för pengarna.


Få det bästa priset hos www.bofab.net

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-13

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.