Magasin Vildmarken testar: Blaser R8 Silence

2019-06-16

Magasin Vildmarken testar: Blaser R8 Silence

Blaser R8 Silence premiärvisades nyligen och egentligen är det inte vapnet utan det ljuddämpande pipsystemet som väcker det största intresset. Magasin Vildmarken har såklart tittat närmare på denna välbalanserade nyhet. 

Blaser R8 Silence har en så kallad ”integrerad ljuddämpare” som gör att vapnet ser ut som om det var försett med en normallång men grov pipa utan öppna riktmedel. Jämfört med en klassisk R8-kolv så har framstocken en extra grov pipkanal, och det som ser ut som en pipa kan gängas loss. Framtill innehåller det en gängad ljuddämpare och baktill består det av ett hölje som sträcker sig bakåt mot pipans bas. Själva pipan är jämförelsevis smal och kort (47 centimeter).

Balansen i fokus

Vapnet har med sin korta pipa och jämnt fördelade vikt en riktigt fin balans. Dämpningen uppges till 28 decibel i kaliber .308 Win. Dämpningen är med andra ord bra, men kanske inte extrem. Målet med vapnet är kanske heller inte att skapa den tystaste bössan på marknaden, snarare den bäst balanserade med ljuddämpare.

Förutom den rymligare framstocken är det en klassisk ”R8:a” i grunden, ett numera välbeprövat vapen med världens kanske mest berömda rakrepeter. Du kan välja mellan en klassisk stock eller Success-stocken med pistolgrepp, båda endast i trä i skrivande stund. Om de dyker upp även i syntetmaterial återstår att se, men vi håller själva tummarna för det. En annan fördel med ljuddämparens design, förutom viktfördelningen, är att ljuddämparen svalnar snabbare än en klassisk dämpare.

Ett bra val för hundföraren

Givetvis är målgruppen bred för ett vapen likt detta, men kanske ändå lite extra för dig som har jakthund. En växande trend hos Nordens hundförare är att piporna tycks kortas för varje säsong – skämt å sido, men det verkar som att hundförare väljer en kaliber och kortast möjliga pipa enligt lag för att vara så smidiga i skogen som möjligt. De korta piporna är ofta på bekostnad av både jägarens och ibland även hundens hörsel, med direkt skadlig ljudknall när skottet går. Med Blaser Silence i kaliber .308 eller 9,3×62 är du bara två centimeter från den gräns som svenska lagen säger på 45 centimeter. I kaliber 300 Win Mag är den uppe på 52 centimeter.

Värt att nämna är att de nya piporna endast passar Silence-kolvarna. Du kan med andra ord inte montera en ljuddämpad pipa på din klassiska R8-kolv då den kräver mer utrymme i framstocken.

Personligen tycker jag att den nya Silence ser brutal ut (positivt menat), trevlig att skjuta med och skulle den inte gräva ett så stort hål i plånboken så hade den jag snarare lämnat in en licensansökan istället för att lämna tillbaka testexemplaret.

Specifikationer

  • Kalibrar: .308 Win (Testvapnet), 8×57 JS, 9,3×62
  • Piplängd: 47 centimeter
  • Totallängd: 113 centimeter
  • Vikt: 3,5 Kilo
  • Riktpris: 67 910 kr
 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!