Magasin Vildmarken testar: Blaser D99

2018-12-14

Magasin Vildmarken testar: Blaser D99

Den tyska vapentillverkaren Blaser har vuxit sig omåttligt populär i Skandinavien och står för okonventionella lösningar, hållbarhet, funktionalitet och stil. Magasin Vildmarken har tittat närmare på den trepipiga Blaser D99.

Efter åren som jägare passerar och jaktdagarna går från hundratal till tusental växer snart ett behov fram till vilken utrustning som faktiskt gör skillnad i skogen. Jag har länge suktat efter att få prova D99:an; ett trepipigt kombinationsvapen där du laddar med både hagel och kula, något som gör den jakten där antingen en variation av vilt står på menyn eller varierad jaktform där avstånden varierar. Ett praktexempel är rävjakten där du ena stunden kan stå vid en åkerkant och andra stunden intill ett gryt, eller varför inte en klassisk rådjursjakt där både kula och hagel är tillåtet. Väljer man som i testvapnet en klass 1-kula kan även hjortvilt eller vildsvin som ofta också är tillåtet vid småviltsjakt även falla på ditt pass.

Blaser tillverkar sina jaktvapen med moderna metoder som innebär att datastyrda maskiner ersätter de skickliga hantverkare som förr i stort sett tillverkade drillingar för hand. De äldre drillingarna har ofta två stora problem, trycket och värmespridning från kulpipan, bekymmer som är ett minne blott för Blaser D99. Blaser är inte rädda för okonventionella lösningar och den drilling som de tillverkat i snart tio år är inget undantag. En av de saker som gör vapnet unikt är att kulpipan ligger över hagelpiporna och låsningen liknar inget annat. Till en början kändes det lite konstigt, men det var nog mest okulärt och innan ögat hade hunnit vänja sig. Funktionellt är det, inte minst vad gäller montering av kikarsiktet. Kulpipans placering känns kanske lite ovan för den som är van att jaga med en traditionell drilling och dess placering gör däremot att det är lite pilligare att få ut hylsan.

Synonyma med kvalitet

Blaser är även kända för sina kolvar som brukar vara synonyma med kvalitet. I just det här fallet har det dock hörts ganska många kritiska röster gällande bössans bakkappa. Och även jag tycker att plasten där försämrar det första intrycket. Men det gemene man inte är medvetna om är att de tyska tillverkarna utgår ifrån att jägaren måttanpassar sina kombinationsvapen för perfekt passform, och kallar den monterade bakkappan för transportskydd. Detta är något som jag tror de svenska vapenbutikerna är bristfälliga i att förmedla och det är anledningen till att stocken faktiskt levereras något längre än standard, för möjlighet att kapa till perfekt längd.

Bössan jag har testat är i ”standardutförande” och håller Blasers lägsta klassning av trästock. Det är en fin stock, men känslan är ändå att den lämnar mer att önska. Trycket är utmärkt och jag fick snabbt känslan av att ”här kommer det inte uppstå några problem”. Det är helt enkelt ett säkert, justerbart trycke som gör jobbet. Under testet använde jag kalibern 7X57 R, men med Norma Oryx 10,1 g/156 gr. Jag sköt från cirka 80 meters avstånd och träffbilden var 15-20 millimeter.

En bössa att rekommendera

Mitt helhetsintryck är absolut positivt. Jag uppskattar bössans lätta vikt och nätta format. Den ligger grymt skönt vid anlägg och i det korta utförandet blir den dessutom väldigt smidig att ha med sig i skogen. Att veta att den dessutom har Blasers spänntangent (säkring) känns det tryggt även om man vid en intensiv jaktsituation skulle förflytta sig med ammunition i loppet.

Vad gäller D99:ans utseende så har den växt på mig. Inledningsvis tyckte jag den såg lite märklig ut med kulpipan ”på fel sida”, men numera tycker jag att den ser lite brutal ut, på ett positivt sätt, och jag gillar den skarpt. Träkolven hade gärna fått ha en mörkare nyans enligt min egen smak, men som tur är så är smaken olika och det finns mängder av stockar att välja mellan. Jag vet att det är som att svära i kyrkan att jag hade önskat drillingen i laminat, men detta är inget som Blaser själva erbjuder. Finns däremot tredje part som erbjuder.

Sammanfattningsvis så är Blaser D99 är en genomtänkt konstruktion, nätt och fin med otroligt fint balans, och en bössa som jag absolut kan rekommendera.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.