Magasin Vildmarken har som mål att bli en så tillgänglig plattform som möjligt – och nu tar vi nästa steg genom en talsyntestjänst som gör det möjligt att få våra artiklar upplästa. För att hjälpa oss att hjälpa andra så bjöd vi in Jan Thorin från Parasport Värmland som var med om en dramatisk händelse när han var 14 år gammal. Som en blixt från klar himmel fick han då nämligen Lebers, en ovanlig ögonsjukdom som över en natt förändrade Jans liv.
– När jag vaknade var det helt svart, jag såg ingenting, säger han.
På luciamorgonen vaknade Jan av väckarklockan. Planen var att åka vidare mot luciafirande, men han märkte direkt att allt inte var som det brukade.
– Jag såg ingenting, det var helt svart. Det kom tillbaka lite stegvis, men inte mycket, säger Janne som numera har ungefär två procent syn.
På sjukhuset kunde de inte fastställa vad det handlade om, istället följde sex långa månader av ovisshet. Det blev ett halvår som Jan aldrig kommer glömma.
– Det var en fruktansvärt jobbig tid. Det var svårt att hålla på med idrott, fiska var svårt och det var allmänt svårt att röra sig. Man blev mycket isolerad, men sedan fick man mer och mer lära sig att leva med det.
Till vardags sitter Jan på ett kontor på Idrottens Hus i Karlstad. På skrivbordet har han olika hjälpmedel som gör vardagen enklare, bland annat en förstoringsapparat och en stor skärm som gör det lättare att läsa texten. Dessutom använder han en så kallad OrCam, en minipenna som han kan rikta mot exempelvis skyltar och så läser den upp vad det står. Dessutom använder han sig av just en talsyntes.
– Den använder jag till exempel när jag får långa dokument, säger Janne som innan podcastinspelningen fick testa på Vildmarkens nya funktion.
– Det är en riktigt bra grej, säger Janne som vet hur man skapar rätt feeling när han läser morgontidningen där hemma.
– Man ska känna att man har delaktighet. Ibland bläddrar jag även med en tidning samtidigt som jag lyssnar så att det känns som att man läser den.
Möjlighet att lyssna på artiklar
På Vildmarkens hemsida hittar man nu talsyntesfunktionen under alla artiklar, ett hjälpmedel som även kan underlätta för människor med dyslexi och språkstörningar. Där finns bland annat möjlighet att välja fokus/nedtoning, få förstorad text samtidigt som man lyssnar – och att välja olika hastigheter. Inte minst det sistnämnda är något som Janne uppskattar.
– Jag gillar när det går undan, säger han.
Stort fiskeintresse
Men när det handlar om fiske så är det ändå lugnet som står i centrum. Ända sedan barnsben har han varit med ute i naturen och det genuina jakt- och framför allt fiskeintresset hänger kvar.
– Fiske är ju något som jag verkligen brinner för – och jag har även varit ute på jakt med släktingar, älgjakt bland annat, säger han.
Och fortsätter:
– Det var riktigt spännande att gå upp tidigt på morgonen och följa med ut i skogen.
Och att fiske är nyttigt för både kropp och själ var såklart något som Jan hade i åtanke när han nyligen, bland annat i projektet Hälsokraften, bjöd in människor med funktionsnedsättningar att hänga på.
– Det var personer med intellektuella funktionsnedsättningar som fick testa på massa olika idrotter, och även vara med och fiska i två omgångar.
Hur var responsen?
– Det har gett jättebra ringar på vattnet. Många har ju fiskat tidigare, men en del får upp ögonen för det. Men det gäller även att man kommer till tillgängliga platser som man kan vara vid.
Och apropå hjälpmedel så brukar Jan även ha med sig prylar som underlättar fisket.
– Det är en plinga som jag har när jag metar. När det nappar så låter det och då vet jag att jag kan springa till mitt spö och veva upp.
Är det ett ljud som är förenat med puls, eller?
– Då får jag lite puls, ja! Man får en riktig kick utav det.
Och när du ska skryta för barnbarnen om några år, vad kommer du säga då?
– Det blir nog att ’när farfar var ute så fick han en så stor gädda att båten knappt räckte till’! säger Janne och skrattar.
Fotnot: Klicka här för att lyssna på hela samtalet med Jan Thorin. Och gå gärna in på hemsidan för att testa talsyntesen!