Lyckas med gäddfisket på dina hemmavatten

2019-06-19

Lyckas med gäddfisket på dina hemmavatten

Jonas Norrmén har i många år fiskat i sjöar som har potential för att nå hans mål: en gädda på tio kilo! Här delar han med sig av sina bästa tips.

Lyckas med gäddfisket på dina hemmavatten

Jonas Norrmén har i många år fiskat i sjöar som har potential för att nå hans mål: en gädda på tio kilo! Här delar han med sig av sina bästa tips. [Text & Foto: Jonas Norrmén]

När målen nådde så sattes nya mål. Men hur ska man lyckas? Vad ska man göra för att komma ytterligare ett steg i sin utveckling? Nog har jag fått ett gäng gäddor på en bra bit över 10+ i andra sjöar när jag varit på långresor, men att nå högre vikter på sina hemmavatten? Hur finner man sjöar med rätt potential? Det kräver noggrann planering och lite jävlar anamma.

Mitt råd är att investera i tid och åter tid med allt från utrustning till information om den aktuella sjön. När du funnit dina ställen så fortsätt kartläggningen genom att leta ramper, ordna fiskekort och framförallt – lär dig sjöns strukturer och dess bottnar.

När barometertrycket legat jämnt, gärna över 1000 hPa under en längre period efter vårens kalla tid, så kommer gäddorna igång på allvar. Många fiskar då fel, alldeles fel, och jag hör hur många som har svårt att nå resultat.  Då har man enligt mig inte gjort sin hemläxa! Antingen har man fastnat i gamla mönster, eller så har man inte rannsakat sig själv. Inte vågat pröva något nytt. Man måste våga misslyckas för att lyckas!

Denna morgon möter Fabian upp mig, Adam och Rasmus för att fiska. 05.00 drar vi iväg för sjösättning så snart det bara går. Morgonen börjar direkt med ett gäng mindre gäddor. Vi fiskar av en grund gräskant. Det kan ju tyckas optimalt, men min erfarenhet säger annat. Vi behöver fiska en bit ut mot 4- till 7-meterskurvan. 

Nu är gäddorna igång och man kan fiska högt upp i frivattnet och gäddorna stiger för att knipa ett långsamt vaggande bete! Jag fiskar ofta så lätt som 7 gram till rent blyfritt för att få dem att stiga. Glöm inte att pausa med sträckt lina och full kontakt med ditt bete, ibland upp till 10 sekunder eller längre. Det kan kännas som evighet – men det betalar sig!

När vi kliver ut en bit mot djupen så känner jag i hela kroppen att i nästa kast klipper det. Vi fiskar med varsin Dexter Shad i färgen UV Bomb, långsamt och i samma millisekund får vi dubbelhugg! Vi bara tittar på varandra och skrattar.

gäddfisket

De är större, de krigar rejält och huggen är stenhårda! Linan tjuter i rullen och spöna gungar tungt, vi bara ler och njuter! Rasmus får äran att håva och sköter det galant, han landar två gäddor i samma håvning.

Gäddorna mäts till 104,5 cm och 7,34 kg (Fabians) respektive  99 cm & 7,54 kg. Båda sitter perfekt i mungipan. Rätt tackel är viktigt!

Fabian deltar i Dexter Big Pike (läs mer på www. splashfishing.com) och måste fota sin fisk mot en måttbräda för att den ska få räknas.

Vi fiskar vidare och får ytterligare några fiskar runt 5 kg.  Vi prövar nya områden och när vi kommer över en grund potta runt ett stenparti så byter jag till en Dexter Jerk 148 i vitt. Jag jerkar den uppåt för att inte fastna i stenarna och PANG så smäller det till i grejerna och efter en kort fajt ligger hon i mina armar!  Hon väger 9,10 kilo och mäts till 104 cm, en fin fisk i prima kondition! Detta är så sjukt kul.

Vi fortsätter fiska och Rasmus missar ett stenhårt hugg. Fabian vill inte vara sämre och har ett riktigt karatehugg. Jag ser fisken och den är STOOOR! Men släpper tyvärr… Så är det ibland, men skam den som ger sig!

Jag bestämmer mig för att fiska ett parti med en stenkant som håller vattnet lugnt. Jag fiskar återigen med  riktigt långa pauser och hugget som kommer är så hårt att jag faktiskt blir rädd. Nu snackar vi kraft!

gäddfisket

En riktig tjockis

Ett kärnkraftverk med utomjordisk kraft börjar gå stenhårt mot botten, vad fasiken har jag på? Det tar ett tag innan jag ser gäddan.  Jag tar henne hårt, jag litar på min utrustning. Jag ber Rasmus håva henne. Han är nervös. Jag backar i båten så långt jag kan. Rasmus går fram och sätter håven perfekt! Bra jobbat och underbart teamarbete!

Dexter shad i färgen UV Bomb gjorde det igen!  Hon är fet. Jag gråter av lycka och mina knän skakar… Känslorna är i svall. Detta är ren eufori!

Jiggen sitter mycket skonsamt så jag tar upp henne snabbt och knäpper några bilder. Sedan ner i håven efter att jag krokat loss henne. Snabb vägning och mätning. YES! 12,040 kg väger hon och mäts till 116 cm. En riktig tjockis!

Helt underbart, äntligen årets andra över 10 kg och det på olika vatten på hemmaplan. Det finns en tia i mer eller mindre i alla vatten, det gäller bara att få till det med alla detaljer. Det verkar onekligen vara något magiskt över Dexter Shad i UV-serien, det fullkomligt sprutar upp stora gäddor på dem.

Några dagar senare fiskar jag med Nicklas och vi testar runt lite. Tyvärr är det en kall natt innan så morgonfisket är långt ifrån optimalt. Men Nicklas visar var skåpet ska stå och med hjälp av en Dexter Jerk i färgen Sundancer bärgar hem sitt nya PB på 8,150 kg, en fisk som även denna ska anmälas till Dexter Big Pike. 

Dexter Jerk i färgerna Sundance och Arwana är toppen när det är vindstilla. Solen reflekteras i deras blanka yta och lockar gäddorna till hugg. Återigen är det långa vevstopp som visar sig vara rätt medicin. 

Tänk på det nästa gång du jagar storgäddan! 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!