Ad

Lyckad klappjakt på skogsfågel

ForshagaAkademins tvåor och treor åkte iväg på skogsfågeljakt i Hasselfors. Det visade sig bli en lyckad jaktdag med mycket fågel och trevligt sällskap. [Text & foto:Emilia Nyberg]

Morgonen startade med samling vid skolan för att packa in oss i bilarna för att åka vidare till Hasselfors där vi skulle få en dag med skogsfågeljakt. Väl framme samlades vi vid Svartå herrgård där jaktledarna Tobias Jansson och Tim Karlsson från årskurs 3 berättade hur dagen skulle gå till. Den ena halvan av gänget skulle stå på pass fram till lunch och andra halvan skulle gå folkdrev. Vi begav oss ut mot första såten för att starta det första drevet och utplacerade längs drevkedjan taggade vi inför vad dagen skulle ge. En signal på radion gavs och drevkedjan började gå, det var blandad terräng och en hel del olika skogsfåglar i passlinjen.

Under första drevet fick viltvårdseleven Anton Anderlund i trean skjuta sin första tjäder, en fin tjädertupp. Första drevet var över och det blev återsamling för att gratta Anton och ställa om passlinjen och drevkedjan till nästa såt. Även andra såten var i en blandskog, ett gäng som var taggade för att leverera även denna såt, även nu fick vi se mycket skogsfågel. Turen var med hos Anton även denna såt, han fick fälla en till fin tjädertupp, en otroligt lyckad start. Extra roligt var att Anton under sin livs första skogsfågeljakt fick fälla två fina tuppar…

”En fantastisk rolig jaktform och roligt att jag fick möjligheten att få skjuta mina första tjädrar!” säger Anton Anderlund lyriskt efter jaktens slut. 

En snabb samling för att gratulera Anton ännu en gång till hans otroliga tur denna morgon, sedan utplacerades både passlinjen och drevkedjan för ännu en såt, den tredje och sista innan lunch. Tredje såten var det skogsfåglarnas tur att vinna och utan resultat och relativt hungriga var det äntligen dags för lunch. Tre såtar var över och vi skulle äntligen få avnjuta en lunch tillsammans, en fantastisk chiligryta med pitabröd. 

Efter en trevlig stund runt brasan var man uppvärmd och vi påbörjade jakten igen. Nu skulle det bytas. De som hade gått drev skulle äntligen få stå på pass medan de som stått på pass skulle få gå i drevkedjan. Det var jag och min grupps tur att stå på pass, alla placerades ut på deras pass. ”Eeeå” ”eeå” ekade det genom skogen och jakten hade påbörjats. Efter en stund ser jag en tjädertupp flyga emot mig. Den viker snabbt bort och då smäller det. Bastian Hagen i trean 

fick  skjuta den. Drevkedjan hörs längs hela såten och någon minut efter att Bastian hade skjutit sin tjädertupp small det igen. Den här gången var det viltvårdsläraren Mats-Ola som hade turen att fälla en tjäderhöna.

klappjakt

Skogsfågel i rörelse

Första såten efter lunch var över och även denna såt var det mycket skogsfågel i rörelse. Vi gjorde en snabb återsamling för att gratta Bastian och Mats-Ola och vid återsamlingen fick vi även se när Bastian sköt sin tjädertupp. Han hade en Go pro på bössan som spelade in allt, riktigt häftigt att få se. Därefter var det utställning av skyttar och drevkedjan för att ännu jaga av ännu en såt. Såt nummer två efter lunch resulterade i enbart några sedda skogsfåglar men inga skjutna. Efter såt två bytte vi snabbt till såt tre för att hinna jaga av den innan det blev mörkt. Vi i passlinjen gick ut till de pass vi fått för att sedan dra igång jakten. Längs hela drevet hörde vi hur drevkedjan ropade, man hörde hur de skrek ”skogsfågel i drevkedjan”. Nerverna kom och plötsligt small det, det var Bastian som hade turen att få skjuta en tjäderhöna. Minuterna gick och så small det igen, denna gång var det återigen vår lärare Mats-Ola som hade turen att få fälla en till tjäderhöna.  

Såten avslutades och vi återsamlades ungefär där Mats-Ola stod på pass där han sköt tjäderhönan, han stod precis framför en sjö. Han berättade hur han såg fågeln dala, och att han såg något ”som ser ut som en fågel” i sjön. Till slut hittade han en båt vid sjökanten, fylld med vatten som han fick ösa ur så han skulle kunna ta sig ut för att kolla var tjäderhönan var. Väl ute där han tyckt att fågeln låg var det en sten vid vattenytan. Han kollade sig omkring och inne vid vasskanten såg han tjäderhönan ligga. Sådan otrolig tur att han fick syn på tjäderhönan. Efter denna roliga avslutning fick vi gratta skyttarna och ta några bilder och prata om vad vi sett under dagen. Det var mycket skogsfågel i rörelse under dagen och alla fick möjlighet att se skogsfågel men turen hamnade hos Anton, Bastian och Mats-Ola som fick skjuta två varsina skogsfåglar. 

När vi summerade jakten kunde vi konstatera att vi hade varit med om cirka 35 sedda skogsfåglar och skjutit sex tjädrar. 

 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-12-15

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.