LRF eniga med jägarkåren: “Stammen måste minskas rejält”

2021-09-15

LRF eniga med jägarkåren: “Stammen måste minskas rejält”

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är eniga med Svenska Jägareförbundet om att vargstammen måste minskas. I ett pressmeddelande skriver de att länsstyrelser, Naturvårdsverket och politiker måste förstå nödvändigheten i att besluta om en utökad vargjakt i vinter. 

– Den starkt växande vargstammen är en ohållbar situation för tamdjursägare, jägare och många andra drabbade på landsbygden. Myndigheterna måste agera, säger Palle Borgström ordförande för LRF. 

Vargstammen bedöms ligga på kring 395 individer, något som kan jämföras med riksdagens beslut om en miniminivå på 170-270 svenska vargar. Naturvårdsverket har senare ändrat miniminivån till 300 djur och både LRF och Svenska Jägareförbundet är eniga om att det blir en oacceptabel börda för landsbygdsbefolkningen, bönderna och jägarna. 

Stress och oro  

– Nyligen presenterade Naturvårdsverket en rapport som visade vilken stor oro och stress rovdjuren innebär för jägare och tamdjursägare. Detta måste länsstyrelserna ta med i beräkningen när de ska besluta om vilken vargjakt som ska tillåtas i vinter, säger Palle Borgström. 

Han och Peter Eriksson kräver nu att länsstyrelserna beaktar psykosociala och socioekonomiska faktorer, de kulturarv som lantbrukare och jägare förvaltar och tar hänsyn till att livsmedelsförsörjningen enligt riksdagens livsmedelsstrategi ska öka. 

– Den svenska vargstammen innehåller cirka 100 djur fler än vad Naturvårdsverket beslutat som lägsta nivå. Stammen måste minskas rejält. Länsstyrelserna kan ge oss som bor på landsbygden bättre förutsättningar och möjligheter att driva lantbruk, jaga och leva utan en onödigt stor påverkan av vargarna. Det vi begär är inte orimligt, utan exakt så som riksdagen beslutade att rovdjurspolitiken skulle fungera, säger Peter Eriksson i pressmeddelandet. 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
HikMicro Thunder TH35C
Produktrecension

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Vi på Vildmarken älskar både att testa prylar och att jaga vildsvin – och ibland har vi ynnesten att få kombinera våra passioner. Vi har

Månadens tidning

I det här numret får vi följa med på utlandsäventyr i form av en klassisk monteria, en jaktform där man på förhand aldrig vet hur mycket eller vilket vilt man kommer stöta på. För Jens Kjær Knudsen var det dock ingen tvekan om vad som hade lockat honom till Spanien, nämligen drömmen om att fälla ett spanskt vildsvin.         

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!