Ad

Lovligt att jaga vildsvin igen

Från och med nu på söndag, den 16 april, så är det lovligt att jaga vuxna vildsvin igen. Goda ek- och bokollonår brukar nämligen vara en god indikator på att kullarna kommer bli större än normalt framöver.

Goda ek- och bokollonår brukar nämligen vara en god indikator på att kullarna kommer bli större än normalt framöver.

– Där det förekommer skador på grödor eller där man hade ett ollonår förra året finns det anledning att börja jaga vildsvin redan nu, säger Jesper Einarsson ansvarig jaktvårdskonsulent för jakt och viltförvaltning i södra Sverige, i en artikel på Svenska Jägareförbundets hemsida.
Jesper menar vidare att jakten främst bör riktas mot unga vildsvin.

– Det handlar om att agera för att förebygga skador. Än så länge finns det relativt lite ätbart i naturen. Det gör att åteljakt kan fungera bra, säger han.

Diskussioner med lantbrukarna viktigt

I artikeln berättar Jesper att det är viktigt att föra diskussioner med jordbruket kring hur de har planerat sitt odlande.
– Genom att vara ute på åkrar och åtlar tidigt på säsongen får vi också en bra bild över föryngringen. Har suggorna mer kultingar än normalt? Var rör de sig mest? Denna information gör att vi på ett bra sätt kan sätta in jakttryck där det behövs som mest, säger Jesper Einarsson.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-12

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

Månadens tidning genomsyras av den kommande jakt- och fiskemässan Swedish Game Fair. Vi har rest landet runt för att möta utställare som berättar mer om vad de kommer att bjuda på under mässan och låter dig ta del av hela programmet. Vi har träffat Nathalie Larsson, en av Sveriges främsta skeetskyttar som berättar mer om sin comeback och hennes stora passion till jakten. Följ med på klappjakt i Norrbotten, vapentest, recept och mängder av pryltips.
Läs tidningen »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »
Ad

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.