Ad

Lovligt att jaga vildsvin igen

Från och med nu på söndag, den 16 april, så är det lovligt att jaga vuxna vildsvin igen. Goda ek- och bokollonår brukar nämligen vara en god indikator på att kullarna kommer bli större än normalt framöver.

Goda ek- och bokollonår brukar nämligen vara en god indikator på att kullarna kommer bli större än normalt framöver.

– Där det förekommer skador på grödor eller där man hade ett ollonår förra året finns det anledning att börja jaga vildsvin redan nu, säger Jesper Einarsson ansvarig jaktvårdskonsulent för jakt och viltförvaltning i södra Sverige, i en artikel på Svenska Jägareförbundets hemsida.
Jesper menar vidare att jakten främst bör riktas mot unga vildsvin.

– Det handlar om att agera för att förebygga skador. Än så länge finns det relativt lite ätbart i naturen. Det gör att åteljakt kan fungera bra, säger han.

Diskussioner med lantbrukarna viktigt

I artikeln berättar Jesper att det är viktigt att föra diskussioner med jordbruket kring hur de har planerat sitt odlande.
– Genom att vara ute på åkrar och åtlar tidigt på säsongen får vi också en bra bild över föryngringen. Har suggorna mer kultingar än normalt? Var rör de sig mest? Denna information gör att vi på ett bra sätt kan sätta in jakttryck där det behövs som mest, säger Jesper Einarsson.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-12

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.