Hundtrailer

Logistikproblem ledde till företag inom hundtransportbranschen: ”Kan själv!”

2022-04-18

Logistikproblem ledde till företag inom hundtransportbranschen: ”Kan själv!”

För tio år sedan beslutade sig Jörgen Nilsson för att han ville göra något annat i livet. Det var nämligen så att vildmarken kallade – och en polarhund blev snart tre – och så småningom tolv! Polarhundssjukan, som han diagnosticerar sig själv med att ha, medförde dock en del logistiska problem. Febrilt började Jörgen leta efter vettiga transportlösningar, men han upptäckte snart att den bästa möjligheten att få med sig alla hundarna och prylarna var att bygga något eget.

– Det närmsta som eventuellt skulle kunna fungera var från USA eller Canada och då bestämde jag mig för att gå efter devisen ”kan själv”, säger Jörgen Nilsson som kort därefter började bygga sin första hundtrailer.

Efter att ha byggt tre vagnar var Hundtrailer made by Millecent ett faktum. I dag bygger de, med undantag av bilburar, alla former av hundtransporter. Jörgen har en bakgrund som elektriker, finsnickare och utvecklare – och den bakgrunden och yrkeskunskapen har han stor nytta av även i det nya företaget.

– Elkunskapen kommer väl till pass då många av våra produkter är högt utrustade vad gäller tekniken, med allt från belysning till olika former av styrning av detta.

– Vi vågar gå vår egen väg och jobbar själva med hundar i stor skala och kan därmed testa komponenter, lösningar och produkter.

Hundtrailer

Han berättar att de alltid bygger sina vagnar på ett helsvetsat bromsat chassi, där samtliga tak, väggar och golv är dubbellimmade i U-profiler. Dessutom har grindarna en egen karm som hellimmas i dörrstolparna. Detta gör att konstruktionen blir mycket stark och hållfast – och säkerhetstänket genomsyrar hela verksamheten.

– Vi transporterar inte hund längst bak utan där har vi en pack som deformationszon om man skulle bli påkörd bakifrån, säger Jörgen Nilsson.

Och fortsätter:

– En stor skillnad är att vi har samma konstruktion i våra pickupkåpor som i våra vagnar vilket gör att om en vagn är säker – ja, då är en liten kåpa väldigt säker. Vi lägger även stor vikt vid design och perfektion när vi bygger. Vi har ingen massproduktion som spottar ut standardkåpor utan alla våra kåpor är hantverksmässigt byggda och alla våra kunder får det exakt som de vill ha det. Det gäller allt från planlösning till teknik och belysning.

Hundtrailer

Hur påverkar din bakgrund som finsnickare slutprodukten?

– Har man jobbat som finsnickare och dessutom är perfektionist så är aluminium den ultimata utmaningen då det inte är lika förlåtande som trä. Vi är stolta över våra byggnationer och vi behöver inte dölja våra misstag med några latexfogar.

För Jörgen är det detaljerna som gör skillnaden – och de har medvetet valt att använda material av hög kvalitet.

– Detta för att ge kunden ett mervärde i att kunna ta med kåpan till nästa och nästa bil vilket gör våra kåpor lite dyrare, men ska vi tro våra kunder så gör det inget med tanke på slutresultatet. Alla detaljer på våra produkter finns där av en anledning, de ska fungera utan problem i många år.

Avslutningsvis, om du får titta lite i spåkulan. Hur kan man utveckla era produkter ytterligare i framtiden?

– Det finns alltid småsaker att ändra på och det gör vi när det dyker upp, men till slut hamnar man i ett läge att det inte går att utveckla mer. Det går helt enkelt inte att göra bättre. Vi erbjuder redan i dag mer än våra kollegor i branschen, men om jag ska spå framåt så tror jag att den stora utvecklingen blir inom klimat och teknik, säger Jörgen Nilsson som också vill passa på att skicka en hälsning till sina kunder.

– Jag vill tacka alla våra kunder med era tokiga idéer, möjliga eller omöjliga för det är faktiskt ni som hjälpt till att driva utvecklingen framåt. Vi har bara lyssnat och tagit fram en lösning.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter