Ad

Lodjur på ståndskall – Exklusiv intervju med Nathalie Jonsson

Nathalie Jonsson berättar i det här numret om en av årets höjdpunkter, nämligen när hon tillsammans med sin sambo Robert Salomonsson fick skjuta lodjur på ståndskall för sina hundar; Frisko och Viking. Det hela började i ett berg där de med säkerhet visste att det fanns gott om renar. Spåren indikerade dock att renarna hade sällskap av andra djur.

– Vi såg redan på spåret att det såg ut som en stor katt. Det var stora avtryck och långt mellan dessa, säger Natalie Jonsson.
Hennes hund Frisko är en blandras där mamman är gråhund och pappan är Laika, stövare och jämthund. Nathalie berättar att Frisko snart tog spåret.

– Det var tungt före och han sjönk ner ganska mycket. Fördelen med en spetshund är att han går tyst i lodjurets spår tills han får syn på lodjuret. Och 8 av 10 gånger så hoppar lodjuret upp i träd när Frisko möter lon, säger hon.


Viking tar över showen

Det skulle inte dröja mer än 300 meter innan Frisko möttes av ett hav av renspår och en död ren som lodjuret tagit under natten. Efter en timmes spårande hörde de Frisko skälla till och förstod då att lodjuret var på benen. Tyvärr hade lodjuret stor fördel då snödjupet var en meter i berget varav Frisko bryter igenom men inte lodjuret. Då släppte de istället på Viking.

– Han är också en blandras och det är mycket stövare i honom så han driver i lodjurets löpa. Tillsammans jagar dessa två hundar lodjuret i berget runt, runt i någon timme innan lodjuret gör sitt livs misstag. Han tar riktning ner mot en stor tallhed där snödjupet är något helt annat, cirka 25 cm. Då hinner Frisko ikapp lodjuret. Det hoppar då upp i ett träd och det blir ståndskall. Vi går på snöskor in på ståndskallet som är cirka 500 meter från vårt pass, säger Nathalie.

Och fortsätter:

– Viking har då också kommit fram till Frisko och vid den här tidpunkten skäller de för fullt tillsammans. Vi smyger fram till ståndskallet och jag letar mig ett bra ställe att skjuta ifrån, där jag ser lodjuret bra. Samtidigt kopplar Robert upp hundarna. Detta för att hundarna inte skall bli skadade om lodjuret faller ner innan det dött.

Noga med förarbetet

Förarbetet är A och O inom lodjursjakt. Natalie har dock inget emot de ibland tidskrävande förberedelserna.

– I Sverige är det lagligt att spåra av vägar med bil och översnöade vägar, samt befintliga skoterleder med skoter. Man är beroende av att ha spårsnö och att hitta ett lospår. Sedan vill man gärna slå en ring runt för att veta i vilket område lodjuret befinner sig i. Då kan man sätta ut passkyttar runt och sedan släppa hundarna på inspåret till ringen, säger hon.

Vad använder du för vapen, kula och optik vid lodjursjakt?
– Jag använder en Blaser drillning D99 6,5×55 och kaliber 20 med en Swarovski z6i 1,7-10×42.

Varför använder du en drillning?
– Det är för att jag vill kunna skjuta på längre håll men även på snabba, korta håll. När lodjuret sitter i ett träd väljer jag att skjuta med hagel kaliber 20 för att inte ödelägga skinnet och för att få en snabbt avslut. Den kula vi använder vid lodjursjakt är Norma Vulkan och hagel US2.

Driver populärt jaktcamp

Natalie och Robert driver även en uppskattad jakt- och fiskecamp som går under namnet Nynäs Camp.

– Vi erbjuder jakt och fiske, då främst småviltsjakt. Vi kommer även att för fjärde året i rad arrangera vår populära björnjaktsutbildning. Där tar vi emot jägare med eller utan sin hund på en helg fullspäckad med teori och praktik om hur du som jägare och hundförare kan förbereda dig inför höstens björnjakt, avslutar Nathalie Jonsson.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-04-12

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.