Lockjakt på råbock i högbrunsten: ”Riktigt häftig upplevelse”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-08-12

Lockjakt på råbock i högbrunsten: ”Riktigt häftig upplevelse”

Mot slutet av juli tar redaktionen traditionsenligt rygg på filmskaparen och jaktprofilen Kristoffer Clausen för att locka råbock i den stekande solen i södra Polen. Med på resan i år var även vår danska vän Stefanie Lea Paulsen vars namn i jaktbranschen främst är förknippat med gåsjakt och DK WAI där hon numera är delägare – och hon fick en premiärupplevelse som hon sent lär glömma…

Vill du hellre lyssna på artikeln? Klicka här!

– Jag sköt sex bockar på tre dagar och det var en riktigt häftig upplevelse! Jag är helsåld, säger Stefanie Lea Paulsen.

För första gången under våra fem år här kändes vädret ostadigt på förhand. Mycket nederbörd hade fallit över stora delar av Europa vilket ställde till det för bönderna som hade väntat på att få tröska sina åkermarker. Marker som vanligtvis är kortklippta vid det här laget står till 80 % upp vilket i förlängningen renderade i svårjagade jaktmarker. Och som om inte det vore nog så verkade brunsten vara rekordsen på området. Men det skulle visa sig att våra farhågor var obefogade och allt eftersom veckan gick, i takt med böndernas hårda jobb och att mer och mer mark öppnade upp sig, så blev rådjuren mer och mer aktiva.

I över två decennier har den norske jaktprofilen Kristoffer Clausen producerat jaktfilm och hans passion för lockjakten och hans utveckling av pipor har gjort att många jägare får och har fått uppleva jakten på riktigt nära håll. Strax innan avfärd lanserade Kristoffer sin nya lockpipa, Clausen RoedeerCall Contact. En membranfri lockpipa som skiljer sig något från hans tidigare produkter – och ett utmärkt komplement till de andra rådjurspiporna.

– Med Clausen Roedeercall Contact kan du handlöst göra en stor variation av kontaktläten av get och kid. Du kan med hjälp av händerna även göra ljud av killing i nöd, som både kan locka in rådjur och är ett säkert kort för räv under hela året, berättar Kristoffer.

Och fortsätter:

– Det är ofta variationen av toner som är nyckeln till framgång när det kommer till att locka rådjur, att tillföra ytterligare toner i din ritual är vad som kan få bocken att komma dundrandes in på lock, säger han.

Den nya lockpipan är extremt enkel att använda. Den ger ett kontaktljud som påminner om det du får från den klassiska buttolon, med den fördelen att du har båda händerna fria och kan fortsätta locka medan du lägger hårkorset på råbocken. Under veckan som vi tillbringade i Polen var kombinationen av Contact-pipan och 2019 års lansering, Roedeercall Pro, en riktig succé. Eftersom ingen situation är den andra lik handlar det ofta om att läsa av situationen och se vad djuren i området reagerar på, och handla därefter.

 

Blindlocka

Kristoffer föredrar att ”blindlocka” i områden där man tror att det finns gott om rådjur, men ännu inte ser några. På så vis kan man rigga sig i ordning, och i lugn och ro börja locka. Det är på dessa pass det är som mest action. Det kan komma in alla typer av rådjur, en del smygandes in, en del springer nästan över dig.

– Många säger att man ska inleda med att locka försiktigt, men det är ofta mycket mer effektivt att locka aggressivt, ljudligt och intensivt med en variation av toner, berättar Kristoffer Clausen.

Och han lever som han lär. Jag har stått intill och även själv lockat in min beskärda del rådjur och ingen situation är den andra lik, och det är ju det som är så roligt!

 

Läsa av djurets reaktion

Halvvägs in på resan anslöt Stefanie Lea Paulsen. Hon är erkänt duktig på att locka gäss och ska nu få byta ut gåspipan mot rådjurspipan och prova jaktlyckan. Hon berättar att upplevde att hon kunde dra nytta av sin erfarenhet från gåsjakten.

– Jag tycker att jag kunde fånga upp lockandet tämligen snabbt och kunde då också själva locka in några råbockar, säger hon.

Och fortsätter:

– Det handlar ju om att förstå situationen och att avläsa djurets reaktion. Alla lockar på olika sätt – och så ska det vara. Jag känner igen det från gåsjakten, vissa gäss reagerar när du lockar och andra inte. Men det behöver inte betyda att du gör fel, utan att du inte talar just denna gås, eller i det här fallet bocks ”språk”.

 

Håll igång konversationen

Hennes erfarenhet säger att man ska locka på flera olika sätt, tills man plötsligt ser att djuret reagerar.

– När djuret svarar håller du igång ”konversationen”. Och exakt samma sak upplevde jag under den här jakten, säger Stefanie som under resans gång var mycket imponerad av lockpipornas effektivitet.

Trots att Stefanie är en rutinerad jägare så testar hon mer än gärna på nya äventyr – inte minst för att få med sig mer kunskap och erfarenhet.

– Det jag uppskattar mest med att testa nya jaktformer tillsammans med nya bekantskaper är att man varje gång lär sig massa nytt och känner att man får mycket med sig hem i bagaget.

Vikten av samarbete

Under resans gång upplevde Stefanie att det finns fler beröringspunkter mellan gåsjakten och det som vi utövade i Polen. Lagarbete var en sådan.

– Framgångsrik gåsjakt handlar bland annat om helhjärtat lagarbete, och det är samma sak här. Vi jagar tillsammans och delar både glädje och motgångar tillsammans, även om denna jakt lyckligtvis inte hade så mycket av det sistnämnda. Alla fick skjuta råbock – och dessutom få med det på film, säger en nöjd Stefanie Lea Paulsen som säkerligen kommer göra liknande resor igen framöver.

– Att få locka in djuren på under tio meter är helt enkelt häftigt, säger Stefanie som erkänner att hon fick blodad tand.

– Det här var definitivt inte sista gången som jag är med på lockjakt på råbock.

På återseende

Vi på redaktionen kan bara hålla med. Att se bockarna reagera på lock är en fantastisk upplevelse och de tio dagarna i sydvästra Polen, nära staden Legnica, flög förbi. Det var ett trött men nöjt gäng som åter styrde norrut.

På återseende nästa år.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.