Lockjakt på älg med Björn Taavo

2016-10-21

Lockjakt på älg med Björn Taavo

Björn Taavo är 32 år och bor i Hällnäs, en liten by i Västerbotten, tillsammans med sina barn, sin fru och deras Hällefors-tik, Sessi. Jakt- och naturintresset har legat Björn varmt om hjärtat ända sedan barnsben och nedan berättar han om sitt senaste äventyr i skogen: en händelserik lockjakt i hemtrakterna.

Lockjakt på älg

Björn Taavo är 32 år och bor i Hällnäs, en liten by i Västerbotten, tillsammans med sina barn, sin fru och deras Hällefors-tik, Sessi. Jakt- och naturintresset har legat Björn varmt om hjärtat ända sedan barnsben och nedan berättar han om sitt senaste äventyr i skogen: en händelserik lockjakt i hemtrakterna.

 

Vi gör upp en plan om att åka ut till ett område som vi sällan brukar jaga på. Det är ett stort berg, omgivet av stora hyggen, myrmarker och väldigt nära till rågrannarna. Detta gör det svårjagat med hund. Jag och Johan bestämmer oss för att sitta på södra sidan av berget medan Andreas sätter sig på norra delen av berget.

Vi parkerar bilarna några hundra meter från platsen och smyger oss sakta fram till den kulle där vi bestämt oss för att sitta och sätter oss ned för att spana av läget en stund. Vi har utsikt över ett litet hygge och en myr med en grusvägväg emellan oss och hygget, något som i efterhand visades sig vara till vår nackdel då dikeskanten var väldigt igenvuxen.

Efter cirka 15-20 minuters sittande och lyssnande så börjar jag locka och det dröjer inte länge förrän vi får ett svar från en tjur (ooah ooah) samtidigt som vi tydligt hör hur den börjar vandra emot oss, cirka 300-400 meter ifrån oss. När tjuren dyker upp på hygget framför oss ser vi samtidigt att en älgko visar sig i riset. Älgarna börjar locka på varandra och tjuren drar med hornen i träden. Jag tar en titt på Johan och noterar att han är väldigt imponerad av vad han ser. Det går nästan att höra pulsen på honom.

”Detta är ju som ett zoo”

Det är fortfarande gryning och ännu ganska mörkt ute vilket gör det hela ännu mer spännande. Efter att vi suttit och spanat på kärleksparet nedanför oss en liten stund så börjar jag locka igen. Då visar tjuren ännu starkare intresse för oss och rusar rakt emot oss i mörkret. Den lockar som tusan samtidigt som den springer fram som ett tåg vilket får adrenalinet att pumpa ut i blodet för både mig och Johan. Men därefter tvärstannar den i riset i dikeskanten och vägrar göra sig synlig. Vi hör hur den lockar och drar med hornen men tyvärr går den nedåt efter hygget för att stanna med kon.

Jag fortsätter att locka och nu får jag ytterligare svar från en till tjur längre bort. Vi hör hur kvistar knäcks och hur den springer efter myren. Jag och Johan kollar på varandra och säger att ”detta är ju som ett zoo!”.
Nu slutar dock älgarna på hygget att visa oss intresse. Istället går de ner på myren där även den andra tjuren dyker upp. Där nere startar ett skådespel som nog inte många får vara med om. Tjurarna börjar stångas och kraftmätas för att visa sig störst. Jag och Johan njuter i fulla drag av det vi får vara med om.

Tolvtaggare fälld

Efter att ha suttit i cirka 1,5 timma så får jag ett mms av Andreas där det står att han har fällt en fin tolvtaggare. Jag och Johan beslutar oss för att avbryta vår jakt eftersom älgarna nu börjat röra sig ut från området och ljuset har nu kommit. Vi packar ihop våra saker och beger oss till Andreas för att gratulera, hjälpa honom med älgen samt att få lyssna på historien om hur det gick till. Han berättar minst sagt inlevelsefullt.

Ganska fort hade Andreas upptäckt en fin tjur som stod i hyggeskanten nedanför honom tillsammans med en ko. Efter att han hade lockat en stund så hade han upptäckt en till tjur som kom vandrandes långt ifrån mot honom och de andra älgarna för att ansluta sig till gruppen. Efter att han suttit och lockat på dem en stund så beslutade han sig för att smyga närmare för att komma till skott då älgarna inte ville röra sig närmare honom. Efter att ha smugit sig in på cirka 150 meter så tog han chansen till skott – något som slutade bra med en fin tjur.

Vi tände en brasa, tog ur älgen, grillade och samtalade i väntan på att få hjälp med transporten ut ur skogen. Johan var helt såld på lockjakten nu. Han berättade att han suttit och skakat av adrenalin när tjuren rusat emot oss och hur imponerad han var över att vi fick fram så många älgar. Han var helt enkelt väldigt nöjd över morgonen, trots att han ej själv fått läge för skott.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.