Ad

Charmen med Lockjakt – Intervju med Anette Dahl

för Anette Dahl är inte säsongen igång på riktigt förrän bockjakten startar. Just nu, under sommarmånaderna, ägnar hon mycket tid åt planering. [Text: Staffan Johansson / Foto: Kristoffer Clausen]

– Det är en stor det av det hela och något som gör lockjakten så speciell. Hela sommaren är jag på utkik efter bockar och fina platser där jag kan starta jakten, säger hon när Vildmarken får kontakt med henne.

Hon berättar att hon brukar använda en beagle när hon jagar rådjur och att hon är selektiv när det kommer till bockjakten. Hon vill ha en så spännande jakt som möjligt och tycker därför att lockjakt är suveränt.

– Jag brukar locka med Clausen Roedeercall. Med denna rådjurslock har jag under de senaste tre åren fått tiotalet bockar och det gör att jag alltid går omkring med goda förhoppningar i kroppen när det är dags. Det är en spännande tid och en härlig känsla när jakten äntligen är igång. När bockarna kommer emot mig i full fart som svar på lockropen så känner jag alltid att det var värt väntan. Då påminns jag även om varför jag älskar att vara jägare, säger Anette Dahl.

En stark familjeupplevelse

Anette har många minnen när det kommer till lockjakt. Hennes starkaste inträffade för tio år sedan när hon var ute i skogen tillsammans med sin lillebror, Ole Einar. Det började med att de försökte locka in en bock mot honom.

– Efter endast några få visslingar såg vi ett rådjur komma springande mot oss i det höga gräset. Jag såg direkt att lillebror plötsligt fick kämpa emot den allt högre pulsen. Vanligtvis brukar jag veta exakt vad jag ska göra när jag sitter med mitt vapen, men nu kände jag direkt att jag inte hade någon kontroll.

– När rådjuret kom närmare såg jag att det var en get. Vi blev både lättade och lite besvikna på en och samma gång. Vi fortsatte att locka tills den bara var fyra-fem meter bort. Då hör vi plötsligt ljudet av något som trampar i skogen bakom oss. Cirka 15 meter bort kom det en stor bock. Lillebror höll dock huvudet kallt och agerade därefter proffsigt som en riktig jägare. Det var en otroligt rolig upplevelse att få dela med min bror, säger Anette Dahl.

Gått sin egen väg

När Anette var fem år gammal var hon ute på en lyckad älgjakt med sin pappa och storasyster. Hon berättar att hon tyckte att det var roligt att vara ute på pass, men allra skojigast tyckte hon att det var att få vara med när djuren skulle flås.

– Pappa har alltid stöttat och tillåtit mig att prova mig fram och när jag blev äldre så gick jag från att flå till att själv bli jägare. Jag blev senare alltmer rastlös ute på pass och har därför mer och mer gått över till att jaga med hund. Det får jag mer spänning av.

Anette berättar att friheten hon fick som ung gällande jakten har gett henne värdefulla erfarenheter.

– Jag har fått vara med i jaktlag så mycket jag velat, men även varit ute mycket med hunden själv. På detta sätt har jag blivit bekant med skogen, kommit mycket i kontakt med djur och blivit mer och mer fascinerad av de vilda djuren som vi har i Norge, säger hon.

Jaktresor är en annan sak som ligger henne varmt om hjärtat. Hon genomför dem ofta i sällskap med Vildmarken-bekante Kristoffer Clausen.

– Vi har jagat allt från björnar i Kanada, rådjur i Polen, rådjur och vilda getter i Skottland till olika antiloper och struts i Afrika. På dessa resor kan man lära sig mycket om olika jaktkulturer och olika arter. Vart du än går i världen är djur individer som borgar för en unik jakt, men oavsett var du är i världen så kommer du att möta professionella jägare med en hel del kunskap. Det jag lärt mig under resorna använder jag även när jag jagar i Norge, säger hon.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-13

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.