Livlinan förenar nytta med nöje

2021-06-19

Livlinan förenar nytta med nöje

Matilda Leijon auktionerade nyligen ut sig själv och vänner till grynnfiske på Vänern – och bidrog samtidigt till kampen mot cancern.

Den traditionsenliga budgivningen Livlinan, till förmån för Barncancerfonden, är någonting som blivit en speciell happening för oss fiskare. Folk sparar sina pengar för att eventuellt kunna fiska med de profiler som Sverige har att erbjuda – och få specialgjorda beten eller Limited Edition på vissa prylar. Det gör liksom inget om priset sticker i väg lite när man vet att allting som auktioneras ut är ideellt och att pengarna oavkortat går till just Livlinan (som därefter gör en insättning på Barncancerfondens konto). Det började som ”Betesbyggare mot cancer” som på senare dagar involverat en större målgrupp och hela Sverige är nu med i detta jippo.

Jakob Lindahl, som under 2020 höll i kalaset, fick kämpa för att få upp intresset att bidra med sin tid. Då han vanligtvis använder sig av Sportfiskemässan för att få tag i folk var det märkbart svårare då han nu inte kunde stå öga mot öga med människor och förklara konceptet. Jag fick ett meddelande på Instagram där han frågade ifall jag hade möjlighet i att kunna ställa upp på något sätt. Jag har tidigare avstått då jag var orolig att jag inte skulle kunna dra in några pengar, vilket egentligen är en ganska dum tanke eftersom alla pengar är värda så mycket i det här fallet.

Kort därefter ringde jag min goda vän Niklaus Bauer och frågade ifall han var intresserad av att ställa upp med en flugfiskedag – och han var självklart på med en gång. När auktionerna väl började rulla, och jag såg vilken sjukt stor efterfrågan det var på alla dessa dagar, så ringde jag även Andreas Seger och frågade om vi inte skulle smälla till med att ”hosta” två dagar, och att köra en tillsammans också. Det var inget tvivel från den unga mannen. Vi var alltså med på tåget – igen.

”Hur tusan skulle jag kunna ge valuta för de pengarna?”

Min och Andreas auktion, som skulle innefatta att två personer skulle få hänga med oss och fiska gädda på Vänern under en dag med lite härligt käk, låg ute. Vi uppdaterade Traderas sida flertalet gånger varje dag, allt för att hålla koll på vem som låg i toppen och hur mycket det slutade på. En vecka senare kunde vi konstatera att vi hade lyckats samla in nästan fantastiska 10 000 kronor. Jag var glad, men började ändå må lite illa. Hur tusan skulle jag kunna ge valuta för de pengarna?

Henrik och Christian som budade hem denna dag åkte från Älmhult för att möta upp oss i Karlstad. Vi bestämde att vi skulle ses redan vid 05.30 för att försöka vara först på platsen och få presentera våra beten först denna dag för de fina fiskarna som stod och väntade på att vattnet skulle bli varmare så att leken kunde börja. Vi hade alltså en stor möjlighet att dra en riktigt fin fisk denna dag. Andreas har många fina fiskar med sig i bagaget och jag kände mig trygg. Jag hade egentligen inget ansvar över att fisket skulle vara bra, jag skulle lösa käket och det vet jag att jag gör jäkligt bra. Just denna dag hade Allégrillen i Karlstad ställt upp med fantastiska smashed burgers, de godaste pommesen jag smakat och en riktigt smakrik aioli. Mums!! Ja, jag vet. Jag har en tendens att snöa in lite väl mycket på just maten, men eftersom det antagligen inte är därför som ni läser så är det nog bäst att vi går tillbaka till fisket!

Morgonen var kall och jag stod bestämt med händerna i dubbla handskar, redo att håva när fisken högg. Andreas, Henrik och Christian kämpade på vid första spotten där vi lyckades vara först. Men ja, om man är ute på vattnet så tidigt så hoppas man ju, tar nästan för givet, att man ska vara först. Blandade beten i olika färger sattes på och de började kasta. Det dröjde inte superlänge innan Andreas satte första mothugget, ett mothugg som kom så självklart att man tydligt såg att grabben gjort det där förut. Andreas är ju trots allt en av de yngre i branschen som lägger väldigt mycket tid. Han inspirerar väldigt många, så även mig.

Beundrare av Joe Petersens beten

Det var en tydlig kamp mellan grabbarna och det började snabbt med gnabb i båten. Den ena fisken efter den andre för Christian, nästan lite utklassning om jag får säga det själv. Henrik däremot fortsatte kämpa och bytte runt bland sina beten. Han hade tagit med sig en väldigt fin beteshink. Eller ja, själva hinken var inte superfin, utan det var innehållet i den som fångade mitt öga. Jag är själv ett stort fan av Joe Petersens beten, främst Guppie Jr, och jag fastnade snabbt för en fantastisk skapelse som hängde där i hinken, nämligen ett handgjort träbete med de stora ikoniska ögonen som just Joe har som signum. Jösses, vad fint det var. Det är inte ofta som jag blir avundsjuk på polares beten, men den här gången var absolut ett undantag. Henrik såg min reaktion och valde att testa detta hårdbete, trots att de bara fått fisk på gummi tidigare.

Innan det första kastet slungades iväg drog han den bredvid båtkanten för att visa mig gången. Jag blev knäsvag, så där skakig på benen som det tenderar att bli när man ser något brutalt sexigt. Redan i första kastet, strax efter att betet landat i vattnet, såg vi en stor virvel bakom betet. Min puls steg, och jag kan bara ana hur det kändes för Henrik. Minns ni att jag sade att det var en rivalitet mellan grabbarna? Det var självklart ingen skillnad nu. Christian var väldigt snabb med att kasta dit sitt gummibete, tog några vevtag och – smack! Det var ett faktum att Christian nu krokat den fisken som ville smaka på Henriks hårdbete tidigare.

Fantastisk dag

Andreas som stod för fisket är mycket känd för sin kunskap inom just grynnfisket på Vänern. Han plockar otaligt många fiskar, och redan i år har han en handfull +10-fiskar. Jag kämpar fortfarande för att få min första – och jag kommer fortsätta kämpa. Jag är ganska säker på att den kommer ligga vilandes i håven bredvid båten någon gång denna säsong. Hur som helst, vi tog självklart med grabbarna ut i Andreas stora North Silver och åkte fort ut till några grynnor. Där blev vi inte långvariga eftersom gänget behövde sätta sig i bilen och åka hem till Småland redan samma dag. Detta var såklart tråkigt för oss andra, det var ju en helt fantastisk dag. Tillsammans lyckades vi landa 19 fina gäddor. Det blev ingen riktig toppfisk, men oj vad fina de var. Jag är så himla lycklig för just denna dag – och för Henrik och Christian som budade hem denna dag och bidrog till Barncancerfonden.

Auktionerna för Livlinan 2021 kommer gå av stapeln i höst. Ladda plånboken, erbjud din tid ideellt. Låt oss tillsammans bekämpa kampen mot cancern.

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en