Vildmarken testar Lithgow LA 102 Crossover

The Lithgow Small Arms Factory är en militär handvapentillverkare som har sin tillverkning i staden Lithgow av Nya Sydwales vilket är Australiens mest folkrika delstat. Företaget etablerades 1912 och har således varit i drift i över 100 år. Förutom licenstillverkning av vapen till militären tillverkar man nu också egna jaktvapen. En av dessa är LA102 Crossover som presenterades förra året.

 

 

I Sverige finns den i dagsläget i kaliber 308 Winchester och i tre olika kolvutförande. Valnöt, Laminat och syntet. LA102 som vi fick låna för testet är valnötsmodellen och säljaren berättar att det efterfrågas träutförande allt mer. Det verkar som att det håller på att svänga åt retrohållet.

LA102 Crossover är byggd med en stållåda som är toppad med en 1911-std 0-MOA picatinnyskena för montage av riktmedel och en 560 mm lång kallhamrad semi-varmint pipa efter militära specifikationer (vad nu det innebär) och toppad med en kröning i matchstandard. Räffelstigningen är 1:11. Hela härligheten har dessutom en Cerkote behandling för extra motståndskraft mot väderelementen. Tittar man lite noga på pipan ser man ett svagt men snyggt trådmönster som en extra detalj.

Testbössan har en 14×1 gängning vilket är standard det vill säga inget tillval så det ingår i priset vilket uppskattas. Slutstycket har tre låsklackar, en utdragare och en utkastare. De tre låsklackarna ger en öppningsvinkel på 60 grader vilket innebär en bra avvägning mellan styrning och snabba omladdningar.

 

Trelägessäkring

På slutstycket sitter även trelägessäkringen som i säkrat läge både blockerar slagstiftet och frånkopplar avtryckaren. Med en trelägssäkring som den här kan man plundra vapnet även i säkrat läge vilket ökar säkerheten vid handhavandet. Slutstyckesgången är riktigt bra med en ”tung” och gedigen känsla. Toleranserna gör att slutstycket vare sig glappar eller kärvar när man manövrerar gången. Ta gärna en titt på filmen. Utkastare öppningen släpper ut tomhylsorna utan problem och inga slår i kikarsiktsmontaget.

 

Magasin med intressant detalj

Det är dock ingen ide att försöka ladda magasinet från öppningen. Det har inte heller varit tanken hos tillverkaren. Öppningen är för liten och magasinet är enkelradigt så även om fingrar lyckas komma in i utkastaren är det för svårt om inte omöjligt att peta in några patroner den vägen. Magasinet är löstagbart och rymmer i standardutförande tre patroner i 308 Win. En intressant detalj är att det är samma magasinkonstruktion som hos Tikka T3. Således vill man ha t.ex. större magasinkapacitet passar de 10 skottsmagasin som finns till T3 även till Crossover.

Magasinspärren är lagom trög och försänkt för att förhindra ett ofrivilligt magasinsläpp. En annan detalj är att hela underbeslaget är i polymer. Lite oväntat med en valnötskolv och stållåda. Jag antar att man velat spara lite vikt. Avtryckaren är justerbart mellan 0,75-1,9 kg. Fabriksinställningen uppmättes till 0,84 kg så om jag skulle jaga med den hade jag skruvat upp den till 1,2-1,3 kg men det är min preferens – din kan skilja. Direkttrycket är utan släp och kommer direkt som det ska. Mycket trevligt för den som gillar det. Varbygeln är tillräckligt stor för att man även ska kunna skjuta med handskar på.

Ergonomiskt är att svanhalsen/pistolgreppet är väl avvägt. Även med mina korta fingrar och storlek 8-9 händer så kan jag både greppa ordentligt och lägga pekfingret korrekt på avtryckaren så att jag inte drar snett i skottögonblicket. Något som är viktigt vid precisionsskytte.

Kolven är i valnöt och i bra kvalitet. Kolven är rak så det går att skjuta som vänsterskytt även om slutstycket sitter på ”fel” sida i det fallet. Pistolgreppet är bekvämt och vinkeln ger nästan en lite taktisk känsla vid anläggning. Skärningen på greppet och framstocken är något mer ”vass” än vad jag är van vid men det funkar för det ger även ett bättre grepp än vad man annars får med en skärning som är mer för syns skull. Framstocken är även något bredare vilket också bidrar till både ett bättre grepp och en stabilare anläggning.

Rekylen

Rekylmässigt är Crossovern väldigt snäll. Bortsett från den relativt snälla 308win kalibern så bidrar även den tjocka gummibakkappan och bössans egenvikt på 3,75kg (utan sikte och laddat magasin) tillsammans med den raka stockningen givetvis till den snälla upplevda rekylen tillsammans. Är man inte särskilt känslig för mynningsknallen kan man gott vara utan ljuddämpare. Skjuter man dessutom mycket så kommer inte miragen lika fort när man är utan dämpare.

På testbössan medföljde ett mycket trevligt sikte från Bushnell som imponerad med sin klarhet och skärpa. Tack vare picatinnyskenan har man det största möjliga utbudet av olika montagelösningar för riktmedlet och i alla prisnivåer. Fördelen är att man inte är låst till någon dyr speciallösning som tillverkaren själv har kommit på utan man har friheten att välja efter egen budget och preferenser.

 

Slutsats

Allt sammantaget så är Lithgow Crossover LA102 en väldigt bra och spännande bössa. Det enda negativa jag själv kan komma på är just varbygeln/underbeslaget samt till viss del magasinet utifrån att det är gjort i polymer. Det sparar visserligen lite vikt (och en del på prislappen) och är inte värmekänsligt (blir inte obehagligt kallt om man är ute på vintern) men helhetsintrycket minskas något även om det inte påverkar funktionen det minsta.

På plussidan finns det ändå så mycket att man med gott samvete kan rekommendera Crossovern till presumtiva köpare. Att man kan använda andra och större magasin som passar på Tikka T3 till Lithgow är ett stort plus för de är både beprövade och lätt tillgängliga. Andra plus är trestegssäkringen, picatinnyskenan, semipipan, bekväm och stabil kolv, låg upplevd rekyl, bra slutstyckesgång och möjligheten att själv bestämma om och i så fall vilken gängning man vill ha.

Sist men inte minst måste balansen få några ord. Den är välavvägd och ligger bra när man svingar. Den tyngre pipan balanseras upp av stocken och då särskilt av den något större, än vanligt, bakkolven. Estetiskt kan nog vissa tycka att den är lite stor till ytan men den fyller sin funktion och påverkar inte anläggningen negativt. Det rekommenderade utpriset på 19 995 kr är nästan lite i underkant för vad man får, så går man i köptankar bör man definitivt överväga en bössa från ”down under”.

 

Inlägg av: Rickard Faivre den 2017-09-19

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.