Lettiska vargjakten är avslutad

2022-01-25

Lettiska vargjakten är avslutad

Under söndagen avslutades licensjakten på varg i Lettland. Totalt sköts 280 vargar.

Svensk Jakt rapporterar om vargjakten i Lettland som pågår mellan 15 juli – 31 mars, eller till när tilldelningen fyllts, som var fallet den här gången.

– Tilldelning och avskjutning har stabilt legat mellan 250 och 330 de senaste tio åren, innan dess sköt man nog kring 200 vargar per år, säger Lars-Georg Hedlund, vd på skogsbolaget Södras dotterbolag i Lettland, till Svensk Jakt.

Aktörerna står bakom vargförvaltning

Lars-Georg Hedlund berättar att det lär finnas mellan 300 – 500 vargar kvar efter jakten, och det på en yta som motsvarar en sjättedel av Sveriges dito.

– Vargen jagas med lock på sensommar och höst, skjuts vid drev- och pyrschjakt på klövvilt samt ringas in med lapptyg vid nysnö, säger Lars-Georg Hedlund och tillägger att både miljörörelser, myndigheter, jordbrukare, EU och jägare stöttar och står bakom vargförvaltningen.

– Alla parter inser att vargen kräver jakt. Förvaltningen baseras på en femårig skötselplan som beslutats i samförstånd. Jag var med i processen för skogsbrukets räkning, säger han till Svensk Jakt.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om