Lettiska vargjakten är avslutad

2022-01-25

Lettiska vargjakten är avslutad

Under söndagen avslutades licensjakten på varg i Lettland. Totalt sköts 280 vargar.

Svensk Jakt rapporterar om vargjakten i Lettland som pågår mellan 15 juli – 31 mars, eller till när tilldelningen fyllts, som var fallet den här gången.

– Tilldelning och avskjutning har stabilt legat mellan 250 och 330 de senaste tio åren, innan dess sköt man nog kring 200 vargar per år, säger Lars-Georg Hedlund, vd på skogsbolaget Södras dotterbolag i Lettland, till Svensk Jakt.

Aktörerna står bakom vargförvaltning

Lars-Georg Hedlund berättar att det lär finnas mellan 300 – 500 vargar kvar efter jakten, och det på en yta som motsvarar en sjättedel av Sveriges dito.

– Vargen jagas med lock på sensommar och höst, skjuts vid drev- och pyrschjakt på klövvilt samt ringas in med lapptyg vid nysnö, säger Lars-Georg Hedlund och tillägger att både miljörörelser, myndigheter, jordbrukare, EU och jägare stöttar och står bakom vargförvaltningen.

– Alla parter inser att vargen kräver jakt. Förvaltningen baseras på en femårig skötselplan som beslutats i samförstånd. Jag var med i processen för skogsbrukets räkning, säger han till Svensk Jakt.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!