Leif Fredriksson – Med fokus på vildsvin

2018-06-27

Leif Fredriksson – Med fokus på vildsvin

Leif Fredriksson är bondgrabben från Södermanland som blev en av våra mest respekterade experter på vildsvinsjakt och eftersök. Under 20 års tid har han varit ute i landet för att föreläsa och för att dela med sig av sina kunskaper. 

– Jag vill gärna lära ut det jag lärt mig på resan, säger Leif Fredriksson när Magasin Vildmarken träffar honom under inspelningen av Jaktstudion i Karlstad.

Leif Fredriksson – Med fokus på vildsvin

Leif Fredriksson är bondgrabben från Södermanland som blev en av våra mest respekterade experter på vildsvinsjakt och eftersök. Under 20 års tid har han varit ute i landet för att föreläsa och för att dela med sig av sina kunskaper. 

– Jag vill gärna lära ut det jag lärt mig på resan, säger Leif Fredriksson när Magasin Vildmarken träffar honom under inspelningen av Jaktstudion i Karlstad.

Leif växte upp på en bondgård på Eriksberg strax utanför Katrineholm. Han kom tidigt i kontakt med jakten hemma på godsets marker. Sina första jaktminnen är från när han som sju-åttaåring fick följa med sin pappa ut på hageljakt på rådjur. Sina första vildsvin såg han i början av 1980-talet. Det rörde sig om några rymlingar från ett hägn i närområdet och resten är historia. Numera är han en av Sveriges största profiler vad gäller vildsvinjakt och eftersök. Han har deltagit i forskning gällande vildsvin och var en av de första som kontaktades när Vildsvinsboken skulle skrivas. Men trots sitt goda renommé vägrar han sluta utvecklas och han avslöjar att han blir lite trött på folk som tror att de vet allt. 

– Man blir aldrig riktigt fullärd. Tjusningen är att man måste omvärdera sin kunskap. 

Leif gillar att jaga vildsvin med hund och som exempel drar han mötena som uppstår mellan hunden och vildsvinet. 

– Hundarna är också individer och en ny hund gör kanske på ett lite nytt sätt. Därför är varje situation unik.  

Nu för han familjetraditionen vidare. Båda döttrarna jagar och Leif sprider gärna jaktens goda ord även till andra i omgivningen. 

– Jag har många kompisar i min bekantskapskrets som inte varit jägare från början. Jag har pushat på dem lite och även fått in lite äldre i jakten, säger han och berättar vidare:

– Vad gäller tjejerna så var de med tidigt och tyckte att det var kul. Det kom naturligt för dem, precis som det gjorde för mig, säger han.

 

Föreläser om vildsvin

Leif är ofta ute på eftersöksuppdrag och berättar att vildsvin på många punkter beter sig likadant som de gjorde för 30 år sedan. Han berättar att kollisionerna är ungefär likadana nu som då eftersom vildsvinen ofta har sina passager och stråk som de är trogna; oavsett om det är på vägarna eller ute på jaktpassen. Under föreläsningarna visar han bland annat filmer som han spelat in under sina eftersök. De visar trafikskadade och skadeskjutna vildsvin och är oftast ingen trevlig syn. Han berättar bland annat om ett vildsvin som i drygt ett år hoppade runt på tre ben efter en skadeskjutning.  

– De är överlevnadskonstnärer och tål väldigt mycket, säger han.

Han nämner även att det är viktigt att kunna vildsvinens anatomi, något som inte alla känner till. 

– De har en ryggrad som går mitt i djuret till en början. Många skott hamnar för högt upp ut och det är tuffa och jobbiga eftersöksuppdrag när de har träffat taggskottet på viltsvinet, berättar Leif Fredriksson som ofta genomför eftersök i trakterna kring Katrineholm.

 

Hur sköter sig svenskarna i trafiken? 

– Både bra och dåligt. Vildsvin är förknippade med att de är farliga och många vågar ju inte stanna. Får de bara en touch så åker de ju oftast. Sedan är det ju i efterhand svårt att hitta platsen och märka ut den, men vi får ju fortsätta att tjata, säger han.

Leif är brandman till yrket och han har märkt att han har fördelar av det i jakten och eftersöken – och tvärtom.

– När jag är ute och jobbar på vägen så har jag alltid säkerhetstänket med mig. Man måste visa tydligt var man är och varna i tid. Sedan har jag i jobbet som brandman upplevt mycket som jag kan ta med mig ut i skog och mark, säger Leif.

Och fortsätter: 

– Det kan handla om att försöka ha en lugnande effekt vid traumatiska upplevelser. Det är erfarenheter från båda hållen.

Säkerhetstänket gäller även Leifs hundar. Han var med och utvecklade en hundväst som han alltid använder ute på vildsvinsjakt. 

– Jag använder det till 100 procent. Jag har varit ute för så mycket tokerier och då får man hundarna skadade och det är väldigt onödigt när det finns skydd. 

 

Vad handlar det om för skador?

– Det kan röra sig om snittskador av betarna. De tar ofta i de mjuka delarna. Bukträffarna är obehagliga och det är sådana grejer man kan undvika, säger Leif som har två korsningshundar och även en  östsibirisk lajka – en hundras som han var väldigt tidig med att ha i Mellansverige eftersom han tyckte att de var väldigt passande till vildsvinsjakt. Hundarna betyder betyder oerhört mycket för honom.

– Det är som sin bästa kompis när man är ute i skogen. Det blir ett team work och en speciell relation.

 

Vad använder du annars för produkter?

– Jag använder en Blaser R8 Professional Success i kaliber .270 Winchester. Den har jag använt i många år och det är ett av de bästa vapen jag haft. Jag är väldigt bekväm och det tycker jag är en viktig bit. Jag använder en ammunition som heter Sako Hammerhead. Vad gäller rödpunktssikte så är Aimpoint Micro H-2 ett sikte som passar mig perfekt. Jag har haft dem som sponsor ända sedan 1980-talet och siktet passar både vid vildsvinsjakt och eftersök och snabbskytte över huvud taget, säger Leif Fredriksson. 

Och fortsätter:

– När det kommer till jaktradio så använder jag mig av Zodiac som funkar bra för mig. Sedan använder jag mig även av appen WeHunt. Där kan man märka ut vildsvinen och man ser varandra i skogen, vilket naturligtvis är bra från ett säkerhetsmässigt perspektiv. Det underlättar när man vet ungefär var de ligger och gör det lättare när man ska hämta viltet. 

 

Dokumentärserie till hösten

 

30 års erfarenhet och filmande har gjort att Leif sitter på väldigt mycket material vad gäller vildsvinen med allt från historik, forskning, hundmaterial och så vidare. Till hösten kommer han tillsammans med Bearplay göra en ny jaktdokumentärserie.

– Jag har ju filmat under 30 års och nu ska vi försöka göra en dokumentärserie om vildsvinen under de här åren med bland annat utveckling av utrustning på framför allt hundsidan och lyfta fram provverksamhet på vildsvinen och forskningen som låg här i Björkvik tidigare. Det är en guldkista som vi ska försöka få över till dagens moderna system, avslutar Leif Fredriksson. 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Allt fler skogsrenar i Finland

Efter några år med en nedåtgående trend så har skogsrenarna blivit allt fler i Finland. Nu lever cirka 2 500 av världens drygt 4 000 skogsrenar i

Friluftsliv

Ny app för friluftsentusiaster

Nu lanserar Nordic Outdoor Adventures en app där friluftsentusiaster enkelt ska hitta sitt nästa äventyr. – Med inspiration, information och tips kring destinationer, evenemang och

Hund

Kom igång med spårträningen

I skrivande stund är jaktsäsongen över för i år, men desto ljusare och varmare månader står nu framför oss. För dig med jakthund är denna

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!