ATN X-Sight

Låt natt bli till dag med ATN X-Sight 4K 5-20x

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-11-30

Låt natt bli till dag med ATN X-Sight 4K 5-20x

Sommarens varma kvällar och höstens långa nätter förknippas inte alltid med jakt, men för oss inbitna vildsvinsjägare är detta nästan samma sak. Sedan lagändringen gällande tekniska hjälpmedel har vildsvinsjakten blivit allt mer populär, och inte minst mer effektiv. Ett av de kikarsikten som blivit lovliga att använda vid jakt är X-Sight 4K, ett IR-sikte från amerikanska kvalitetsmärket ATN. Vi har testat den under ett antal vakpass för att se vad den går för!

Sommaren har bjudit på många vackra kvällar, och jag har tillsammans med en Merkel Helix Speedster med ett monterat ATN X-Sight 4K 5-20x spenderat flera av dem tillsammans på jaktmarkerna i västra delarna av Värmland.

Vi har monterat siktet med medföljande ringar som fästes i picatinnybaserna på bössan. Eftersom siktets tub är klassiska 30 mm, kan det förstås monteras på alla typer av vapen med ringar av ditt val, och justeras avseende ögonavstånd och allt därtill, precis som med ett vanligt sikte.

Siktet erbjuder en bra bild, både natt och dag med en skärmupplösning på 1280×720 pixlar i ögonmusslan. Dagtid i färg och kvällstid svartvitt. Du kan föreviga din jakt med ett knapptryck, och får ut en relativt bra filmfil i full hd, 1920 x 1080 pixlar. Alltså inte 4K, utan namnet uppkommer från annan härstamning och kan onekligen skapa lite förvirring i detta fall. Ögonmusslan erbjuder också ett diopterjusteringsintervall mellan -5 och 5 dpt, vilket är tacksamt för dig med glasögon eller lättare synfel.

Siktet är verkligen robust. Knapparna är gummerade, och det rejäla zoomreglaget på vänster sid kan utan problem hanteras även med handskar på.

Minimum fokusavstånd är 10 meter till en oändlighet, men skjutbart avstånd är ofta en fråga som kommer upp, och efter att ha testat det är det i regel lampan som sätter begränsningen. Den lampan som medföljer ger dig möjlighet att skjuta säkert en bit över 100 meter. Att tydligt identifiera djur vill jag nog säga att jag kan upp till ungefär 100 meter. Men det är klart, vet jag vad det är jag skjuter på, exempelvis att jag spanat med handkikaren innan mörkret fallit och hållit koll på ett och samma djur, kan jag kanske ta ett skott på lite längre avstånd.

Jag uppskattar att förstoringen börjar på 5 gånger, det ger mig en trevlig minstanivå och jag tappar inte lika mycket kvalitet när man nyttjar den digitala zoomen, jämfört med om man skulle börja på 1,5 gångers som också finns som alternativ.

ATN X-SIGHT 4K Pro 5-20x är dimskyddad, stötsäker och vattentålig. Det har också utformats för att fungera i en hel radda av olika miljöförhållanden. Detta ses i det faktum att det anges att fungera i temperaturer mellan -40 och +55 grader Celsius.

Tydlighet i syn- och inspelningsfunktioner

Den levereras med en Obsidian 4-processor som har mobilappkompatibilitet, vilket innebär att den kan användas tillsammans med din valda mobila enhet. Den medföljande Ultra-HD 4K-sensorn för dag och natt ger skyttarna en skarp, tydlig bild i alla förstoringsinställningar. När den används på natten kommer denna optik till sin rätt. Den använder Ultra-HD-sensorn för att säkerställa tydlig bildvy. Detta är bevisat när du spelar in och spelar upp din jakt. Den spelar in med Full HD (1080p) -läge.

Siktet har en Obsidian 4-processor, som har kompabiltet med deras mobilapp. I denna kan du ändra många inställningar, däribland färgläge, riktmedel och så vidare, titta på inspelade filmer men inte minst livestreama direkt från siktet. Trevlig funktion om du exempelvis jagar tillsammans med en kompis.

ATN X-Sight 4K 5-20x

ATN X Sight 4K 5-20X har även en rekyltaktiverad inspelningsfunktion som startar inspelningen 10 sekunder innan skottet går, den ligger alltså och buffrar 10 sekunder hela tiden, och är redo att spela in din film när skottet går och du kan ställa in hur länge du vill att den spelar in efter. En funktion, som jag upplever inte är perfekt ännu. Vi har sett denna på den termiska varianten och den är inte helt pålitlig. Om det beror på att man jagar med ljuddämpare, skjutstöd eller liknande ska vi kanske låta vara osagt, men det är en bra funktion som jag dock kanske inte skulle våga lita på. Siktet har även en inbyggd ”avståndsmätare”, det är ingen laseravståndsmätare, utan man anger två olika mätpunkter på ditt mål och ATN X Sight 4K 5-20x kommer inte bara att visa dig avståndet till målet i displayen, det kommer även att automatiskt korrigera riktmedlet för avståndet till målet. Men detta bygger på att du vet precis hur stort målet är, det kan förstås vara lite trixigt på vildsvin i varierad storlek. Siktet har fler funktioner i denna stil, där en ballistisk kalkylator kan räkna ut kulbanan för angivet avstånd men även vinddrift om du har koll på vinden – och då justera riktmedlet utefter de data du lägger in. Jag ser dock väldigt liten användning för ballistisk uträkning, då det rent av skulle vara oansvarigt att skjuta på avstånd där kulan märkbart börjar att dala.

ATN X-Sight 4K 5-20x

Vad som är desto mer värt att nämna är siktets grymma batteritid. ATN erbjuder marknadens bästa, och detta sikte ska enligt uppgift fixa upp till 18 timmar. Jag har spenderat kvällar i varje fall upp till 8 timmar i stöten och siktet har inte dalat under halva batteriet, så jag tror bestämt att uppgifterna stämmer!

Siktet drar även fördel av det faktum att det är helt digitalt, där profiler är ett utav dess fördelar. Du kan med andra ord skjuta in siktet med flera olika vapen, och med exempelvis ett universalt snabbfäste flytta siktet mellan olika vapen, eller olika ammunition för den delen.

Något ATN marknadsför själva är ”One shot zero”, kort och gott kan du i teorin skjuta in vapnet med ett skott, genom att sikta mitt i tavlan och skjuta ett skott, lägga korset i mitten igen och flytta ett sekundärt kors dit träffen tog, och spara. Ja, det funkar faktiskt relativt bra, men eftersom pixlarna är ganska ”grova” på 100 meter som jag själv föredrar att skjuta in på, kan det krävas ett skott till eller två.

För dig som letar efter ett IR-sikte har du här ett riktigt. riktigt bra alternativ. Är du ute efter ett termiskt? Spana gärna in vår recension av ATN Mars 4 istället!

Svensk grossist är RUAG Ammotec Sweden AB.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.