Ad

Länsstyrelsen manar till vaksamhet

I början av december drabbades en handfull får av en loattack i Uppsala län. Under torsdagsnatten var det dags igen, den här gången i Morgongåva. Efter att ett nytt får dödats av lodjur går nu länsstyrelsen ut med ett meddelande till tamdjursägarna i området. 

– Vi kan konstatera och bekräfta att det rör sig om ett lodjur, säger Sebastian Olofsson vid länsstyrelsen till SVT Nyheter Uppsala.

Ett får dödades i attacken som skedde i Mjölkebotrakten öster om Morgongåva och väster om Uppsala. Sebastian Olofsson säger att de nu uppmanar till försiktighet.

– Jag är precis i takt med att skicka ut ett sms-meddelande till tamdjursägare i trakten om att vara extra vaksamma.

Svårt att skydda sig

Olofsson berättar att det är svårt att skydda sig mot lodjursattacker eftersom de till exempel har lättare att ta sig in i hägn än vad vargar har. Och han menar dessutom att risken för nya attacker är som störst just nu.

– I direkt närtid är risken stor. Därför är det viktigt att djuret nu inte vänjer sig vid att det finns mat i närheten och helt enkelt ”lär sig” och ”kommer ihåg” att just tamdjuren är enkel mat att få tag i, säger han till SVT.

Källa: SVT Nyheter Uppsala

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-12-30

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.