Ad

Lågt intresse för radioaktiva vildsvin

radioaktiva vildsvin

Drygt vartannat vildsvin, sju av tio, som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium i kroppen – en siffra som har gjort att intresset att skjuta av den allt högre vildsvinspopulationen har minskat, det rapporterar SVT Gävleborg om.

Jägareförbundet befarar nu att det bristande intresset i förlängningen kommer att drabba lantbrukare i form av uppbökade grödor. De vill därför se ett statligt stöd som täcker provtagningen i de drabbade områdena istället för som nu där det är jägarna själva som betalar för cesiumproverna.

– Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även samhället bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden, säger Filip Ånöstam som är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till SVT.

Källa: SVT Gävleborg

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-05-27

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.